10 najboljih RPG igara: od zmajeva do postapokaliptičnih junaka

10 najboljih RPG igara: od zmajeva do postapokaliptičnih junaka

RPG (engl. role playing game) igre stavljaju vas u ulogu nekog lika kojeg obično možete kreirati po vlastitom izboru te odabirati sva važnija svojstva: spol, izgled, kosu, visinu, odjeću itd., kao i neke specijalne atribute koji su važni za igrivost, npr. snagu, izdržljivost, inteligenciju, percepciju i slično. S tako računalno kreiranim likom istražujete otvorene virtualne svjetove, upoznajete razna mjesta, gradove i druge likove, i što je najvažnije, upuštate se u razne avanture i opasnosti iz kojih vas može izvući inteligencija ili pak sirova snaga vašeg mača ili puške…

Ovakve igre mame igrače slobodom koju imate pri stvaranju i razvoju lika, te velikim otvorenim svjetovima u kojima vas čekaju gotovo beskonačne avanture čije vam rješenje donosi određene nagrade (bodove, iskustvo, nova oružja…) ili pak smrt.

Ovdje smo odabrali 10 najboljih RPG igara koje po našem mišljenju zaslužuju biti uvrštene u RPG Hall of Fame.

Fallout 2

Fallout 2 jedna je od najboljih igara uspješnog Fallout serijala. Igra je izašla na tržište “davne” 1998. godine, no unatoč tome do danas je još uvijek jedna od najpopularnijih RPG igara. Možete je kupiti putem servisa GOG.com te radi na svim verzijama Windowsa. Radnja igre odvija se u zamišljenoj budućnosti 2241. godine koja pak izgleda kao SF svijet kako je zamišljan 50-ih godina prošloga stoljeća u Americi. Radi se u stvari o postapokaliptičnom svijetu nakon nuklearnog rata koji je gotovo uništio cijeli planet, nešto kao svijet iz “Mad Maxa”. Susrećete se s raznim neprijateljima, frakcijama, mutiranim životinjama i drugim opasnostima dok lutajući pustoši pokušavate pronaći GECK – uređaj koji će spasiti vaše selo i sunarodnjake te opustošenu i radijacijom otrovanu zemlju pretvoriti u rajski vrt. Iznimno upečatljiva atmosfera, likovi i igrivost ono su po čemu mnogi igrače pamte ovu igru kao najbolji RPG svih vremena.

Baldur’s Gate 2

Fallout 1

Diablo 3

Deus Ex

Star Wars: Knight of the Old Republic

Fallout 3: New Vegas

The Elder Scrolls V: Skyrim

The Witcher 3

Wasteland 2

Kategorije: Razno
Oznake: RPG igre

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.