5 najboljih alata za izradu web stranica

5 najboljih alata za izradu web stranica

Na internetu već duže vrijeme postoje razni alati, zapravo online softverska rješenja, za relativno brzu izradu web-stranica po minimalnoj cijeni. Na engleskome se takvi alati zovu website builders. U čemu je prednost takvih alata? Website builders vam omogućuju da za relativno male novce sami izgradite svoju web-stranicu. Sve što je potrebno jest dobro poznavanje engleskoga jezika i minimalno tehničko predznanje vezano uz web-dizajn i internetske tehnologije.

Ovakvi alati funkcioniraju na temelju drag & drop tehnologije pomoću koje jednostavno povlačite i slažete elemente (slike, ikone, tekstove…) koji će se nalaziti na vašoj budućoj web-stranici. Njihova je dodatna prednost u tome što vam osiguravaju besplatan hosting (smještaj web-stranice na serveru) kojeg ne morate dodatno plaćati, a također obično u cijenu usluge imaju i uključeno besplatnu .com domenu za prvu godinu. Često nude i neograničeni smještajni prostor te neograničen broj pod-stranica.

Koja je cijena korištenja takvih alata? Većina ih nude besplatnu izradu web-stranica s nekim osnovnim mogućnostima, no ako želite napredniju uslugu te hoćete izgraditi web-stranicu koja će izgledati i funkcionirati profesionalno, ipak ćete morati nešto i platiti. Cijene se kreću u rasponu od nekih 20 – 120 dolara godišnje, ovisno želite li napraviti web-site za osobne ili poslovne potrebe, te koje sve opcije želite imati uključene.

Donosimo vam pregled 5 takvih najboljih alata za izradu web-stranica.

Weebly

Weebly je jedan od najkvalitetnijih online website buildera. Njime je trenutno izgrađeno preko 30 milijuna web-stranica. Nudi kvalitetne opcije, domenu po odabiru, mogućnost izrade e-dućana te stvaranja e-mail newslettera za vaše poslovanje. Na njemu svoju web-stranicu možete izgraditi samostalno od početka, ili koristeći neki od zanimljivih predložaka.

izrada weba

Wix

Ovo je također jako popularan web-site builder koji trenutno pogoni 80 milijuna web-stranica. Po nekima, Wix je trenutno najbolji alat za online izradu web-stranica. Nudi na stotine predizajniranih predložaka koje možete prilagoditi svojim potrebama. Čak možete i uređivati mobilnu verziju svoje web-stranice, odnosno kako će izgledati na tabletima i mobitelima.

Squarespace

Ovaj noviji web-builder trenutno koristi više od milijun korisnika. Squarespace nudi odlične predložke i fleksibilan dizajn, no za sada ne nudi mogućnost uređivanja mobilnih verzija web-stranice. Također nema ni opciju stvaranja newslettera.

Jimdo

Jimdo je također jedan od novijih web-buildera koji ima oko 15 milijuna korisnika. Kao i svi drugi, nudi predefinirane predložke za web-stranice koje mogu biti osobne, vezane uz fotografiju, restorane, kozmetičke salone, agencije, malo poduzetništvo itd. Najveći mu je minus što trenutno ne nudi responzivne teme, odnosno ne možete napraviti web-stranicu koja će se prilagođavati tabletima i mobitelima.

izrada web stranica zagreb

GoDaddy

GoDaddy je najpoznatiji kao globalno popularan servis za registraciju domena, no također nudi i mogućnost izrade web-stranica putem vlastitog online alata. Iako GoDaddy nema baš neku veliku reputaciju među korisnicima, njegova prednost je u tome što koristi svoju infrastrukturu kako bi korisnicima za samo nekoliko dolara više pružio velik broj dodatnih mogućnosti kao što su SSL certifikat, dnevni back-up, zaštitu od hakera i virusa itd. Nudi preko 300 predložaka iz područja kao što su financije, odvjetnički uredi, zabava, dizajn i slično.

izrada web stranica

Zaključak: website builder alati mogu biti korisni svima onima koji imaju određeno predznanje vezano uz web-dizajn, hosting, upravljanje datotekama i slično. U tom smislu može se stvoriti kvalitetna web-stranica, brzo i za relativno nisku cijenu. Za one koji nemaju nikakvog predznanja vezano uz procese stvaranja web-stranica, a uz to još i ne poznaju dobro engleski jezik, bolje je i ne pokušavati napraviti ovakav tip web-stranice jer ćete najvjerovatnije platiti nešto čime nećete biti zadovoljni ili neće dobro funkcionirati. U tom smislu za početnike je najbolje da se za izradu web-stranice obrate profesionalcu.

Kategorije: Tutorijali

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.