5 savjeta kako pisati SEO blog kojim ćete privući posjetitelje i kupce

5 savjeta kako pisati SEO blog kojim ćete privući posjetitelje i kupce

Ovdje ćemo navesti 5 korisnih savjeta kako uspješno pisati SEO blog koji će vam donijeti nove posjetitelje i potencijalne kupce.

Duljina sadržaja članaka

Neka vaši članci imaju minimalno 300 riječi. Google voli dugačke članke i pridaje im više značaja od kratkih objava. Ipak, treba imati na umu da će predugački članci otjerati neke posjetitelje. Optimalna dužina članka bila bi otprilike oko 700 riječi. No zapamtite: bez obzira koliko će riječi imati vaš članak, uvijek vodite računa o kvaliteti sadržaja. Također, ako ne poznajete dobro jezik kojim pišete, bit će vam potrebna lektura teksta kako se ne biste osramotili pravopisnim pogreškama.

Broj ponavljanja ključnih riječi

Ključne riječi ili “search terms” u vašim člancima trebali bi se ponavljati 1-2 % u odnosu na cijeli tekst. To je neko opće pravilo što u praksi znači da ako imate članak od 300 riječi, ključne riječi trebale bi se spomenuti od 3 do 6 puta. Ipak, nemojte pretjerivati s ključnim riječima jer ako ih prekomjerno nabacujete, Google će ih prepoznati kao spam. Umjesto jedne ključne riječi, možete koristiti i varijacije iste ključne riječi, npr. po padežima. Ako koristite ključnu riječ “prodaja cvijeća”, onda u padežnim nastavcima koristite izraze poput “prodaje cvijeća”, “prodaji cvijeća” itd., a sami nominativni izraz upotrijebite maksimalno 3-4 puta.

Članak neboder

Povremeno koristite skyscraper technique za napredni SEO koja će vam donijeti mnoštvo posjetitelja i linkova. Skyscraper, u prijevodu neboder, odnosi se na to da napišete dugačak, sadržajan članak od nekoliko tisuća riječi koji će čitateljima biti vrlo koristan i zanimljiv. Jedan takav članak napisao sam za portal Iznajmljivači. Članak 38 zlatnih savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana sadrži 4143 riječi, a u roku od nekoliko mjeseci vidjelo ga je gotovo 10.000 ljudi. Ponekad je bolje potrošiti više vremena i istraživanja na pisanje jednog iscrpnog članka u kojem ćete iznijeti sve bitno o određenoj temi, nego napisati nekoliko kraćih članaka.

SEO pisanje

Članak neboder može zahtijevati i nekoliko dana za pisanje, uređivanje i slično. No SEO efekti mogu biti zaista sjajni što se tiče broja posjetitelja koje ćete privući te inbound linkova (linkovi koji na vašu web-stranicu dolaze od drugih web-stranica).

Linkajte na prethodne članke

Ako ste već napisali neke članke na temu sadržaja aktualnog članka, nemojte zaboraviti staviti linkove na te prethodne članke. Na taj način vaš će aktualni članak biti vjerodostojniji jer ćete pokazati da poznajete temu o kojoj pišete. Također, Google voli web-stranice s kvalitetno organiziranom strukturom linkova.

Koristite Yoast za SEO blog

Yoast SEO je najbolji dodatak (plugin) za sve one koji redovito pišu SEO članke i postove (pod uvjetom da je vaša web-stranica napravljena u WordPressu). On će vam prilikom pisanja automatski prikazati 12 ključnih točaka koje signaliziraju SEO vrijednost vašeg članka. Bez Yoasta biste mogli zaboraviti na neka važna pravila i smjernice pri pisanju koje za cilj ima SEO optimizaciju odnosno uspješan SEO blog.

Zapamtite, bezo obzira o kakvom se sadržaju radi (prodaja, usluge, turizam…), u SEO sadržaj uvijek se isplati uložiti trud i novac.

 

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.