AdWords konverzije i riječi na kojima gubite novac

AdWords konverzije i riječi na kojima gubite novac

Google AdWords oglašavanje temelji se na konverzijama odnosno radnjama koje korisnici poduzimaju nakon klika na vaš oglas. Konverzija se dakle zbiva kad netko klikne vaš oglas, a zatim poduzme radnju koja ima određenu vrijednost za vaše poslovanje, kao što je kupnja na vašoj web-stranici, upit putem e-maila ili poziv vašoj tvrtki s mobilnog telefona.

Važnost Google AdWords konverzija

Google AdWords konverzijenajbitniji su element AdWords oglašavanja– to je zapravo ono zbog čega i plaćate Google oglašivačku kampanju, kako bi korisnici online putem kupili vaše proizvode i usluge. Bez konverzija nema prodaje odnosno nema zarade. Možete imati i tisuće klikova dnevno na vaše AdWords oglase, ali ako nema konverzije odnosno kupnje od strane korisnika, bit ćete u gubitku.

AdWords konverzije i praćenje

Google vam u sklopu vašeg AdWords računa nudi mogućnost da pratite AdWords konverzije. Pomoću tog alata možete vidjeti što korisnici čine nakon što kliknu na vaš oglas. Konvertirani klikovi ujedno su i najvrjedniji klikovi – oni pomoću kojih ostvarujete prodaju svojih roba i usluga.

adwords konverzije

Ključne riječi bez konverzija

Praćenjem svoje AdWords kampanje možete procijeniti na koje ključne riječi odlazi puno klikova, a da ima vrlo malo ili nimalo konverzija. Takve su ključne riječi pogubne za vašu AdWords kampanju iz dva razloga: na njima gubite veliku količinu novca, odnosno takvi vam klikovi od strane korisnika ne donose nikakvu zaradu već samo rasipanje oglašivačkog budžeta. S druge strane, ako imate velik broj klikova bez konverzija odnosno s velikom stopom napuštanja vaše web-stranice, vaši će AdWords oglasi izgubiti na relevantnosti što znači da ćete ih plaćati skuplje te da će biti na nižoj poziciji u rezultatima pretraživanja.

Prema našem iskustvu, ključne riječi bez konverzija obično su one ključne riječi i fraze pomoću kojih korisnici putem interneta do nečega žele doći besplatno, bilo da je riječ o nekom proizvodu ili usluzi, ili pak smatraju da je vaša ponuđena cijena previsoka u odnosu na njihove mogućnosti. Ključne riječi bez konverzija također mogu biti simptom loše dizajnirane web-stranice koja utječe nas to da korisnici napuštaju takvo mrežno mjesto bez ikakvog upita, poziva ili kupnje.

Prepoznati ključne riječi bez konverzijaključ je uspjehaza vašu Google AdWords kampanju jer će vam novac koji biste inače bacili na klikove bez efekta preusmjeriti na one ključne riječi koje vam mogu donijeti bogatstvo. Također možete razmisliti o dodavanju negativnih ključnih riječi.

Kategorije: Oglašavanje

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.