AdWords oglasi: negativne ključne riječi uštedjet će vam novac!

AdWords oglasi: negativne ključne riječi uštedjet će vam novac!

Google AdWords oglasi jedan su od najučinkovitijih načina stjecanja novih kupaca i klijenata online putem. Sredstva uložena u AdWords oglašivačke kampanje obično se desetorostruko vraćaju – ako ste pametno osmislili oglašivačku kampanju.

AdWords ključne riječi

AdWords oglasi funkcioniraju na način da odaberete odgovarajuće ključne riječi koje će odgovarati pretragama korisnika u Googleu. Kada netko pretražuje Google tražilicu na temelju istih ili sličnih ključnih riječi koje ste postavili u AdWords oglašivačkoj kampanji, Google izbaci vaš oglas. Na taj način potencijalni klijenti koji su zainteresirani za ono što nudite dolaze do vaše web-stranice, pogledaju vašu ponudu, pošalju upit ili naprosto kupe ono što nudite.

Negativne ključne riječi

AdWords oglasi također vam dopuštaju da postavite negativne ključne riječi – one riječi i pojmove koji nikako ne odgovaraju vašim interesima. Recimo da ste trgovac automobilima. Prodajete nove ili polovne luksuzne automobile u Hrvatskoj. Ključne riječi u vašoj AdWords kampanji bile bi na primjer prodaja automobila; prodaja luksuznih automobila; prodaja terenaca i slično. No ono što je za vas bitno jest činjenica da ne prodajete jeftine i cjenovno povoljne automobile, stoga ne želite da ljudi koji traže jeftine automobile klikaju na vaše Google oglase. Pošto cijena jednog klika može biti od 3 pa sve do 15 kn, možete si uštedjeti značajnu količinu novca ako u svoju AdWords kampanju kao negativne ključne riječi stavite npr. jeftini automobili, jeftino, povoljno i slično. Na taj se način vaši oglasi neće prikazivati korisnicima koji unose takve pretrage. Ako dnevno izbjegnete samo 50 nepotrebnih klikova kojima je prosječna cijena po kliku (CPC) recimo 5 kn, mjesečno možete na oglašivačkom budžetu uštedjeti 7500 kn (+ PDV), ovisno o tome za koje se ključne riječi nadmećete i koliki vam je oglašivački budžet.

negativne ključne riječi

      Google pomoć za negativne ključne riječi

Naravno, isto vrijedi i za slučaj da prodajete jeftine automobile; tada će vaše negativne ključne riječi biti skupi automobili, luksuzni automobili itd.

Osim toga, na ovakav ćete način pomoću negativnih ključnih riječi poboljšati kvalitetu postojećih oglasa pošto će se njihova relevantnost u rezultatima pretraživanja povećati.

Optimizacija AdWords kampanje

Optimizacija i praćenje AdWords kampanje je ključna jer će vam poboljšati učinkovitost oglašavanja i uštedjeti hrpu novca. To u praksi znači da barem nekoliko puta mjesečno treba nadgledati,  provjeravati, mijenjati ili dodavati određene značajke vaše AdWords kampanje: osim ključnih riječi, također i tekst oglasa, licitacije i slično.

Želite povećati online prodaju putem Google AdWords oglasa? Javite nam se bez obveze na info@internetske-usluge.com ili na broj 095 908 3787.

Kategorije: Oglašavanje

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.