Besplatne slike za web: pristupite tisućama besplatnih fotografija

Besplatne slike za web: pristupite tisućama besplatnih fotografija

Svatko tko se bavi programiranjem odnosno web-dizajnom sigurno se našao u nedoumici gdje nabaviti kvalitetne i besplatne slike za web, bilo da je riječ o nekom vlastitom projektu bilo da je riječ o izradi web-stranice za klijente. Slike na internetu imaju pomalo čudan način dolaženja do krajnjih korisnika i kupaca. Kao što postoje milijuni besplatnih slika slobodnih za privatno i komercijalno korištenje, jednako tako postoji nemali broj servisa kao što je npr.  iStock ili Fotolia gdje se slike za web (i druge namjene) prodaju u prosjeku za nekih 12 dolara ili oko 80 kn po slici. Takvi servisi nude i price plans odnosno mjesečne pretplate od 30 pa do 100 ili više eura/dolara s kojima možete dobiti povoljniju cijenu po pojedinačnoj slici.  I dok za neke ozbiljnije projekte nije nikakav problem uložiti nekoliko tisuća kuna u profesionalne fotografije, postoji i dosta manjih projekata i klijenata s ograničenim budžetom koji žele uštedjeti gdje god mogu. U tom slučaju opcija kupovanja slika nije pretjerano privlačna.

besplatne slike za web stranicu

Treba, naravno, odmah reći da su slike s profesionalnih paid servisa uglavnom puno kvalitetnije od onih besplatnih, a obično i nude puno veći izbor za svaku pojedinu kategoriju. To je i razumljivo jer plaćena usluga uvijek je bolja i sadržajnija od besplatne. Ipak, to ne znači da ne možete naći besplatne slike za web koje će ujedno biti i pristojne kvalitete, a koje vam mogu poslužiti za ilustraciju neke usluge, proizvoda, bloga i slično.

Kako bismo vam olakšali traženje, ovdje ćemo navesti neke relevantne izvore za besplatne slike za web gdje ih možete besplatno preuzimati te koristiti uglavnom bez ikakvih ograničenja. Naime, većina izvora koje ćemo vam navesti su pod Creative Commons Zero (CC0) licencom, što zapravo znači da s preuzetim slikama možete raditi što god hoćete te čak ne morate ni navoditi izvor ili autora slike. Jako zgodno, zar ne? Iako ne morate ništa platiti za slike, za neke od dolje navedenih servisa potrebno se je registrirati – uglavnom možete to napraviti trenutačno i bez gnjavaže, putem npr. Facebook profila.

Također, upozoravamo vas da ne zaboravite na činjenicu da je jedna stvar nabaviti slike i ubaciti ih na web-stranicu ili blog, a sasvim druga optimizirati ih. Zbog toga smo i napisali članak na temu SEO optimizacija slika za web pa vam toplo savjetujemo da ga pročitate.

Besplatne slike za web:

Pexels – jako velik broj vrlo kvalitetnih slika. Jednostavno pretraživanje, intuitivan raspored.

The Stocks – možda najveća kolekcija besplatnih slika na internetu. Također se nude besplatne ikone, fontovi, videa… Doduše pomalo konfuzan raspored i dizajn.

Pixabay – još jedna velika kolekcija besplatnih slika.

Gratisography – kao što samo ime kaže, sve je gratis 🙂

Splitshire – kvalitetno, zanimljivo, pregledno.

Public Domain Pictures – naslov kaže sve.

Unsplash – vrlo zanimljive kolekcije kvalitetnih slika.

Little Visuals – dobre slike, no pomalo nepregledan dizajn.

Pickupimage – solidne fotografije visoke rezolucije.

New Old Stock – za one koji vole stare fotografije, ovo je must!

Foodiesfeed – za one koji rade webove o hrani, ovo će biti odlično. Slike hrane, pripremanja hrane, gotovih jela itd.

Imcreator – kolekcija zanimljivih, a besplatnih slika.

Mazwai – besplatni videomaterijali.

Subtle Patterns – besplatne web-pozadine.

 

Kategorije: Izrada weba

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.