Brzina web stranice: kako je izmjeriti?

Brzina web stranice: kako je izmjeriti?

Brzina web stranice jako je važan faktor o kojem ovisi korisnički doživljaj posjetitelja koji dolaze na vaš web, kao i SEO vrijednost odnosno položaj vaše web stranice u rezultatima Google pretraživanja. Što je vaša stranica brža, to će je Google algoritam “vidjeti” kao kvalitetniju te će joj dodijeliti bolji položaj u pretragama.

Kako izmjeriti brzinu web stranice

Brzinu web stranice možemo izmjeriti na nekoliko načina. PageSpeed Insights je Googleov alat za provjeru brzine vašeg weba te će vam nakon unosa adrese web stranice i analize dodijeliti određeni broj bodova koji može biti od 0 do 100, i to za mobilne uređaje i stolna računala posebno.

brzina web stranice

Na primjer, brzina ovog sitea je 84/100, što je prilično dobar rezultat s obzirom na to da se radi o web portalu s mnoštvom članaka i slika. PageSpeed Insights je jako kvalitetan alat iz razloga što će ne samo vam izmjeriti brzinu web stranice, nego će vam dati i preporuke za poboljšanja.

Drugi način za izmjeriti brzinu weba jest putem Google Analytics alata, gdje pod izbornik “Ponašanje” te “Brzina web-lokacije” imate alat “Mjerenja vremena stranice”. Tu će vam se prikazati prosječno vrijeme učitavanja cijele web-stranice, kao i pojedinačnih podstranica.

brzina weba

Brzinu web stranice možete i izmjeriti i pomoću alata Pingdom tools gdje imate mogućnost odabira između 5 servera različitih zemljopisnih lokacija. Nakon izmjere brzine dobit ćete “performance insights”, odnosno korisne i podrobne informacije o tome što sve utječe na konačan rezultat odnosno brzinu vašega weba.

 

Zašto je važna brzina web stranice

Kao što smo već naveli, brzina web stranice jako je važna, ponajprije zbog zadržavanja i zadovoljstva posjetitelja koji na nju dolaze, a zatim zbog što bolje pozicije u pretraživačima kao što je Google. Posjetitelji danas nemaju puno strpljenja te ne vole web stranice koje se sporo učitavaju, odnosno vrlo brzo ih napuštaju. Zbog biste trebali poduzeti sve moguće korake za ubrzati web stranicu, pogotovo ako putem weba prodajete proizvode i usluge. Samo 1 sekunda dužeg učitavanja može vas koštati doslovno tisuće kuna mjesečno.

 

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.