Cijena WordPress web-stranice

Cijena WordPress web-stranice

S popularnošću WordPress web-stranica čiji broj na internetu već godinama rapidno raste, kao nezaobilazno pitanje nameće se cijena izrade takvih stranica. Koliko bi, dakle, trebala koštati izrada web-stranice na temelju najpopularnije svjetske CMS platforme?

Popularnost WordPress web-stranica

Najprije da ukratko navedemo razloge zbog kojih je WordPress danas toliko popularan u svijetu, a sve više i kod nas. WordPress je CMS (engl. content management system) platforma koja omogućuje relativno jednostavno dodavanje i izmjenu internetskog sadržaja (članci, slike…) na nekoj web-stranici. Rad u WordPressu ne zahtijeva ekspertno poznavanje HTML-a, kao ni programiranja, mada je takvo dodatno znanje poželjno. Ipak, pogrešno je misliti da svatko može napraviti WordPress stranicu, a da nema nikakvog prethodnog programerskog/dizajnerskog iskustva, ili barem bez osnovnog poznavanja okružja hostinga, instalacija, obrade slika, jednostavnijih HTML naredbi itd. Takva WordPress stranica, ako je potpuni početnik i uspije instalirati/podesiti, zacijelo neće baš dobro izgledati, a i ni funkcionirati.

Dodajmo tome i činjenicu da se WordPress od svojih početaka do danas rapidno razvio, s nebrojenim mnoštvom dostupnih tema i dodataka (plugins) koji mu znatno proširuju funkcionalnost, te je samim time postao jedna specifična web-specijalizacija za čije su ekspertno poznavanje potrebni brojni sati učenja i usavršavanja. Npr. samo jedan plugin – WooCommerce, trenutno najpopularniji plugin za web-shopove – ima na desetke subplugina ili poddodataka koji mu proširuju mogućnosti i dodaju nove opcije. Samo za postati izvrstan poznavatelj WooCommercea i svih njegovih proširenja potrebno je jako puno marljivog učenja, praćenja i proučavanja, a sad zamislite cijeli WordPress s tisućama različitih tema, widgeta, formi, slidera, utilitiesa, backupova, sigurnosnih postavki itd. Zaista, veliko je to područje za učiti i istraživati, ili da parafraziramo Shakespearea: „Postoji mnogo više stvari na nebu i na zemlji, dragi WordPress korisniče, nego što je sanjano u tvojoj filozofiji…“

No vratimo se na podnaslov – zašto je WordPress toliko popularan te ga sve više koriste i velike svjetske tvrtke, korporacije i news kuće? Možda je najveća prednost WordPressa korisničko sučelje. Jednom kad se WordPress stranica instalira i pravilno podesi, čak i iole napredniji korisnik može se vrlo lako snaći u WordPress korisničkom sučelju te dodavati nove članke, slike, vijesti itd. Za razliku od npr. notorne Joomle koju je užasna neintuitivnost i kompliciranost bacila u ropotarnicu IT tehnologije.

Osim toga stranice u WordPressu danas su u 99% slučajeva responzivne te ih je lako povezati s društvenim mrežama, a i broj gotovih tema i dodataka je tolik da svatko može relativno jednostavno naći ono što mu treba i što mu se sviđa. Ukratko, WordPress je pojednostavnio izradu web-stranica, ali ne na način da ih je osiromašio mogućnostima; upravo obratno.

Ko to more platit…

I dok ste prije desetak godina za web-stranicu CMS tipa trebali izdvojiti i po nekoliko desetaka tisuća kuna, danas možete dobiti kvalitetnu WordPress web-stranicu za neusporedivo manji iznos. Zapravo, nezahvalno je govoriti o tome koliko bi trebala koštati neka web-stranica jer to ovisi o jako mnogo faktora: tipu web-stranice, količini sadržaja, tržištu kojemu je namijenjena, popratnim uslugama kao što su izrada loga, obrada slika i sl. Ipak, možemo slobodno reći da vas WordPress neće baciti u bankrot.

Također, ako ne želite platiti unikatnu web-stranicu s unikatnim programiranjem i dizajnom, možete proći još povoljnije. Izrada WordPress stranice na temelju gotovih premium predložaka (tema) danas je sve popularnija iz dva vrlo jednostavna razloga: profesionalni studiji koji rade WordPress predloške vjerovatno će bolje i kvalitetnije kodirati svoj predložak nego da kupite custom temu jer je riječ o profesionalcima koji znaju da će njihov predložak vjerovatno kupiti stotine, ako ne i tisuće ljudi. Npr. Avada – jedna od najpoznatijih WP tema – do sada je prodana u više od 200.000 primjeraka (ili licenci – da budemo precizniji). Zar mislite da će neki dizajnerski studio koji samo za vas radi WP temu nju iskodirati bolje i kvalitenije od studija koji će je prodati u tisućama? S druge strane, oni koji vas uvjeravaju da su unikatne teme bolje jer su – eto, unikatne, zapravo vam prodaju maglu. U tolikom moru premium predložaka s nebrojenim mnoštvom raznih opcija za svaki od njih, šansa da će netko naići na dvije iste WordPress web-stranice na internetu ravna je nuli. Osim toga teme koje se prodaju na popularnim servisima tipa ThemeForest imaju odličan support – čak i ako vam nešto zapne pri instalaciji/postavkama teme, uvijek ćete dobiti podršku od programerskog studija koji će vam pomoći.

cijena wordpress web-stranice

ThemeForest – WordPress predlošci za svačiji džep

 

Još jedna prednost WordPress predložaka je u tome što možete birati te unaprijed vidjeti kako će vaša web-stranica izgledati. Znači, ne može se dogoditi da naposljetku budete razočarani dizajnom/izgledom kojeg onda morate platiti. A ako za par godina poželite potpuno promijeniti izgled web-stranice, nema problema – sve što trebate jest kupiti novi predložak (koji obično košto 50 – 60 dolara).

Iako WordPress predlošci ili gotovo teme vjerovatno neće moći poslužiti za neke izrazito specijalizirane web-stranice koje onda ipak treba iskodirati prema specifičnim zahtjevima i potrebama klijenta, za vrlo veliku većinu privatnih i poslovnih korisnika mogu se naći izrazito kvalitetni predlošci koji će sasvim odgovarati njihovim potrebama, pod uvjetom da ih instaliraju i prilagode WordPress stručnjaci s iskustvom.

Cijena WordPress web-stranice

I na kraju – koliko bi zaista koštala izrada WordPress web-stranice? Kao što smo već spomenuli, to može ovisiti o jako velikom broju faktora. Ako nemate već pripremljen logotip, slike, tekstove koje je potrebno napisati i lektorirati, ako želite višejezičnu web-stranicu s tekstovima koje onda treba i prevesti… tada je cijena viša nego da vam sve to nije potrebno, odnosno da već imate pripremljene materijale i grafičke elemente. Npr. ponekad samo izrada logotipa te obrada fotografija može koštati par tisuća kuna. Cijena također ovisi i o tome želite li koristiti gotov predložak ili želite da vam se dizajnira i iskodira jedinstvena WP tema.

Za neke jednostavnije web-stranice s oko 5 izbornika tipa o Naše usluge, O nama, Kontakt itd. cijena se obično kreće negdje u rasponu 3000 – 7000 kuna, ovisno o tome što vam je sve potrebno. Bolja je opcija naručiti WordPress web-stranicu na temelju gotovog predloška te proći nešto povoljnije, a onda razliku novca uložiti u kvalitetnu SEO optimizaciju i članke, nego platiti unikatan dizajn a zanemariti SEO. Velika većina ljudi misli da je kupnjom web-stranice riješen njihov status na webu, a onda uvide da im web-stranicu nitko ne posjećuje jer ima vrlo loše rezultate u pretraživanju. Možemo slikovito reći da je web-stranica lađa, a SEO vjetar koji tu lađu nosi širokim internetskim morem. Bez SEO-a vaš je web izgubljen na nepreglednoj pučini…

Tu opet dolazi do izražaja prednost WordPressa koji je zapravo i nastao kako popularna bloggerska platforma, te je po svojoj prirodi idealan za dodavanje tekstualnog sadržaja, odnosno novih objava i vijesti koji će generirati promet te vam poboljšati rezultate organskog pretraživanja. A tu je i legendarni Yoast plugin, kojim možete postići vrlo visoke SEO rezultate za određene ključne riječi…

 

Kategorije: WordPress

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.