Cijene hostinga u Hrvatskoj: koji hosting odabrati

Cijene hostinga u Hrvatskoj: koji hosting odabrati

Za mnoge korisnike hosting je uglavnom nešto sporedno, nekakva pomoćna usluga kojoj se obično ne pridaje veliki značaj. Mnogi hosting doživljavaju tek kao najam nekakvog apstraktnog digitalnog prostora. Njegova veličina mjeri se u gigabajtima, cijena u dolarima, eurima ili kunama, i to je to. Što jeftiniji, to bolji.

Ipak, takvo razmišljanje uglavnom imaju početnici koji se s hostingom susreću amaterski, povremeno, ili pak samo pri plaćanju računa za isti. Iskusniji web-masteri znaju da je kvalitetan web hosting jednako važan kao i sam dizajn web-stranice, ako zapravo ne i važniji. Jer razmislite: ako imate spor hosting zbog kojeg se vaša web-stranica učitava nekoliko sekundi duže nego što bi trebala (npr. na nekom boljem, kvalitetnijem hostingu), izgubit ćete velik broj posjetitelja. Poznato je da čak 40% posjetitelja napušta web-stranice kojima treba više od 4 sekunde za učitavanje.

Važnost korisničke podrške

Također, postoji još jedna stvar, osim brzine, koja je za hosting jako bitna: korisnička podrška. Čak i napredniji web-masteri nemaju uvijek dovoljno znanja i iskustva da mogu samostalno riješiti sve probleme koji se pojave s hostingom. A ponekad su ti problemi izravno vezani uz greške na serverima kojima upravlja hosting provider. U slučaju da vaša web-stranica ne funkcionira, ili se odjednom iznimno sporo učitava, ili možda iznenada postane zaražena malicioznom skriptom (bez vašeg propusta) itd., tada zapravo ponajviše ovisite o korisničkoj podršci hosting providera.

Kvalitetne hosting tvrtke uglavnom imaju svoj data centar jer se na taj način brže rješavaju nastali problemi, s obzirom na to da je komunikacija između podrške, održavanja i drugih odjela uglavnom brža nego kod hosting tvrtki koje koriste usluge tuđih datacentara. Preko datacentara se neposredno nadziru serveri te im se može fizički pristupiti kako bi se spriječili i otklonili problemi. U slučaju da hosting tvrtka nema svoj datacentar, mora se čekati odgovor korisničke podrške udaljenog datacentra kako bi u slučaju problema doznali o čemu se radi  i odgovorili na vaš upit.

Korisnička podrška obično se pruža putem e-maila, telefona, ticket sustava ili live chata. Pri odabiru hosting tvrtke zapravo je najbolje da uzmete probni rok, ako je to moguće, ili da pretražite iskustva postojećih korisnika. Ako hosting tvrtka ima puno nezadovoljnih korisnika, čak i ako pruža super povoljne cijene, takav hosting svakako zaobiđite.

Cijene hostinga u Hrvatskoj

Ovdje ćemo donijeti prikaz cijena koje nude pojedini hosting provideri u Hrvatskoj. Ipak, opet ćemo naglasiti da cijena ne bi trebala biti odlučujući faktor pri odabiru hostinga. Nažalost, velik broj web-mastera isključivo gleda što povoljniju cijenu. Ako vam je razlika od 10 ili 50 kuna toliko bitna, tada je možda najbolje da ni ne započinjete web projekt kojeg ste planirali. Od njega vrlo vjerojatno ionako neće biti ništa, a najviše ćete zapravo uštedjeti tako da ne zakupite nikakav hosting. Čak i kad naručujete hosting za klijente, trebali biste gledati da im omogućite optimalnu uslugu.

Jer za nekoliko desetaka kuna godišnje što ćete možda dobiti jeftiniji hosting, nakraju možete imati velikih problema što se tiče funkcioniranja web-stranice, pogotovo ako je korisnička podrška spora i aljkava. Također, postoje razne dodatne opcije što se tiče cijene hostinga, jer pojedini provideri nude gratis domene, zatim nekoliko mjeseci gratis, bodove na redovito plaćanje i produženje hostinga itd.

Uglavnom, hosting jedne web-stranice s 1 GB prostora, u prosjeku košta oko 200 kn + PDV godišnje. Hosting za nekoliko web-stranica s nešto više prostora košta oko 400 kn + PDV. Varijacije u cijenama su različite, a na vama je da se odlučite koja vam ponuda odgovara.

 

Croadria (cijene su bez PDV-a)

hosting u Hrvatskoj

 

Optima hosting (cijene su s PDV-om)

Cijene hostinga

Orbis hosting

Hosting cijene

 

Avalon hosting (cijene s PDV-om)

hosting paketi

 

Mydataknox.hr (mjesečne cijene)

Hosting u Hrvatskoj

 

Studio4web

cijene hosting paketa

 

Posluh (mjesečne cijene s uključenim PDV-om)

Najbolji hosting

 

Plus hosting

Hosting cijene

 

Terrakom hosting

Hosting usluge

 

WMD hosting

najbolji hosting hrvatska

 

 

Kategorije: Razno
Oznake: cijene hostinga

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.