Com ili hr domena?

Com ili hr domena?

Ako želite registrirati neku određenu domenu koja će predstavljati vašu tvrtku, obrt ili organizaciju, često se postavlja pitanje kakvu vršnu domenu odabrati, onu koja ima lokalni značaj neke države, kao što je .hr domena za Hrvatsku, ili pak neku međunarodnu i generičku tipa .com, .net, .org, .info i slično?

Do prije nekog vremena u Hrvatskoj su .hr domene bile cjenjenije od .com i drugih generičkih domena iz razloga što je nastavak .hr u određenoj mjeri jamčio da se radi o legitimnom vlasniku domene i legalnom, registriranom poslu u Hrvatskoj. Sukladno tome, .com domene su kod nas nerijetko dolazile na loš glas zbog raznoraznih spamerskih web stranica sumnjiva sadržaja, stoga je obično malo tko davao prednost .com domenama ako je mogao registrirati .hr domenu.

Također, .hr domena je besplatna za pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke…) registrirane u Hrvatskoj te za fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u Hrvatskoj (obrtnici, umjetnici, liječnici itd.).

Sve je to utjecalo na to da .hr domena ima veliku prednost na .com domenama, pogotovo kad je riječ o ozbiljnim gospodarskim subjektima, velikim i malim tvrtkama, agencijama, obrtima i sl.

Ipak, vremena se mijenjaju, te u današnjem globaliziranom i digitaliziranom svijetu odabir .com domene ima određenih prednosti nad .hr i drugim nacionalnim domenama koje ćemo dolje navesti.

Prednosti .com domena

  • Globalni doseg – ako ste registrirali web stranicu na .hr pa čak i .eu domenu, zapravo ste se ograničili na određeno zemljopisno područje u rezultatima pretraživanja Googlea i drugih tražilica. Pa bez obzira što ćete svoju web stranicu možda prevesti na engleski ili neki drugi strani jezik, ako zaista želite steći posjetitelje i klijente iz drugih zemalja, razmislite o prikladnoj .com domeni. Zapitajte se biste li vi osobno radije posjetili web stranicu naziva sitename.fr, sitename.it, sitename.de ili pak sitename.com?
  • Prepoznatljivost – iako danas postoji više od tisuću različitih mogućih nastavaka domena, većina njih nije prepoznatljiva globalno, a mnoge čak i izgledaju čudno. Nasuprot tome, .com domena je najstarija i u svijetu najprepoznatljivija vrsta domene. Možemo reći da je um gotovo svakog čovjeka naviknut na dot.com domene.
  • Lakoća upravljanja – .hr domenu morate kroz provjeru podataka obnavljati svake godine kako se ne bi dogodilo da npr. tvrtka koja je otišla u stečaj i zatvorila se i dalje ima pravo na određeno ime .hr domene. Samim time .hr domenu ne možete odjednom produžiti na 5 ili 10 godina, kao kod .com domena. A tu je i činjenica da kupnjom .com domene nećete imati nikakvog posla s hrvatskom administracijom, raznim birokratskim pravilima koja se često mijenjaju i ograničenjima, što je samo po sebi ogroman plus.
  • Cijena – za .com domenu obično ćete izdvojiti nešto manje od 10 dolara, dok su naplatne hr. domene gotovo 10 puta skuplje – otprilike 650 kn s uključenim PDV-om. Besplatno možete dobiti samo jednu .hr domenu (pod uvjetom da ste gospodarski subjekt).
  • Bolji SEO – .com domene imaju bolje SEO rezultate od ostalih vrsta domena. Iako Google službeno govori da sve domene na svijetu tretira jednako kad je u pitanju SEO i položaj u Google pretraživanju, analize su ipak pokazale da .com domene imaju najbolje rezultate u odnosu na sve ostale tipove domena. Možda će vaša web stranica mojafirma.ninja izgledati zabavno i zanimljivo, no njen položaj u Google tražilici mogao bi biti blago rečeno upitan. Osim toga, u alatu Google Search Console za svaku .com domenu (ili bilo koju drugu), ako želite možete odabrati određenu zemlju na koju se odnosi sadržaj domene i web stranice, tako da su prednosti nacionalnih domena za lokalno pretraživanje u odnosu na generičke vrlo upitne.

 

Najneobičniji nastavci domena

Donosimo vam popis nekih najneobičnijih domena koje su dostupne za registraciju.

.beer

.bike

.boo

.cash

.cheap

.cleaning

.coffe

.diet

.dog

.farm

.fish

.flowers

.guru

.how

.jewelry

.love

.ninja

.pizza

.prof

.rodeo

.shoes

.sucks

.vodka

Mali rječnik domena

TLD, engl. top-level domain, zadnji dio imena domene. Na primjer u našoj domeni https://internetske-usluge.com, ovo com je top-level ime domene, a internetske-usluge.com je second-level ime domene.

ccTLDcountry-code top-level domains, npr. hr za Hrvatsku ili .it za Italiju.

gTLDgeneric top-level domains, generičke i internacionalne domene tipa .com, .net, .org i slično.

 

Kategorije: Izrada weba
Oznake: domene

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.