Content marketing kao pogonska snaga za SEO

Content marketing kao pogonska snaga za SEO

Mnogim korisnicima nije jasno što je to zapravo content marketing. Mnogi su doduše čuli za SEO, ali i o njemu imaju nekakvu maglovitu predodžbu koja se uglavnom svodi na “prvo mjesto u Googleu”. Na internetu ćete tako pronaći na desetke SEO “gurua” koji vam obećavaju da će vam za nekakvih 200-300 kn “srediti” prvo mjesto u Google tražilici  po nekoj ključnoj riječi i to u vrlo kratkom roku. Ne samo što se to, naravno, neće ostvariti, nego je velika vjerojatnost da će vam Google zbog nedopuštenih black hat tehnika trajno banirati web-stranicu iz rezultata pretraživanja. Izbjegavajte takve SEO “gurue” pod svaku cijenu.

Content marketing i SEO

SEO optimizacija i content marketing vrlo su srodni pojmovi koji se nadopunjuju. Jedno bez drugoga ne mogu ostvariti generalni cilj svake digitalne kampanje – privlačenje novih korisnika i povećanje prodaje. Content marketing je, ukratko, sadržaj koji postavljate na svoju web-stranicu. Najčešće su to tekstovi, odnosno članci, vijesti, e-knjige, no mogu i biti slike, videomaterijali itd. Taj sadržaj treba biti kvalitetan, zanimljiv, informativan, s redovitim objavljivanjima kako bi ostvario marketinški efekt – privlačenje novih korisnika i zadržavanje postojećih.

Jer bez obzira koliko je možda atraktivno dizajnirana vaša web-stranica, ako na njoj nema aktualnog i zanimljivog sadržaja koji se redovito objavljuje, ona će služiti samo kao nekakav online letak – i ništa više. Posjetitelji, ako i dođu do nje, zacijelo se neće vraćati jer za to nemaju razloga. Web-stranice bez sadržaja su kao automobili bez goriva – neće vas odvesti nigdje. Upravo je to jedan od razloga zašto većina uspješnih tvrtki mnogo ulaže u razvoj svojih poslovnih blogova (koji su jedan od najboljih izvora contenta) jer im oni donose korisnike, posjetitelje i nove klijente.

content marketing

Ipak, ne treba brkati content marketing i SEO; dok se prvi fokusira na informativne i druge potrebe korisnika, drugi je usmjeren na tehnički aspekt rada tražilica i prilagodbu contenta njima kako bi se taj isti content, odnosno sadržaj što bolje pozicionirao u rezultatima pretraga.

Contentom do ostvarenja ciljeva

Content se dakle stvara kako bi se ispunili ciljevi digitalne marketinške kampanje. Ti ciljevi mogu biti povećanje broja posjetitelja, porast pozicije u rezultatima Google pretraživanja za određene ključne riječi (uključujući i kompetitivnije long-tail keywords), povećanje vidljivosti branda, smanjenje digitalne prisutnosti konkurencije – što sve skupa dovodi do povećanja prodaje i profita. Content ne mora nužno biti blog ili vijesti; to mogu biti i razni savjeti za kupce, product pages, product descriptions itd.

Content je sirova snaga koja se iskorištava pametno i znalački osmišljenim SEO tehnikama i pravilima te jedno bez drugoga ne mogu postići željene efekte.

On se može iskoristiti u doslovno svim sektorima poslovanja: turizam, usluge, banking, proizvodnja… Bez obzira koje ključne riječi su vam važne, s kvalitetnim SEO contentom podići ćete njihov položaj u Google pretragama.

Sveto trojstvo digitalnog marketinga

Možemo zapravo reći da su content marketing, SEO te društvene mreže “sveto trojstvo” suvremenog digitalnog marketinga. Oni maksimiziraju efekt svake online strategije koja svoje ciljeve ostvaruje kroz ključne riječi u tražilicima. S obzirom na sve veće cijene plaćenog online oglašavanja kao što je npr. Google AdWords, content marketing dugoročno je najpovoljniji oblik marketinga.

Osim toga sve više korisnika pretražuje internet s uključenim AdBlockerima kako bi izbjegli agresivne i nametljive reklame u svojim browserima. Tako se nameće pitanje kome će se zapravo prikazivati pay-per-click oglasi i do koje će publike doći? S contentom pak ne možete pogriješiti; tražilice ga vole, uvećava organski promet, za SEO je odličan materijal za rad, a s društvenim mrežama možete višestruko povećati njegove efekte.

 

Kategorije: Preporučujemo

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.

Povezani članci