Google oglasi: budite na prvoj stranici Google tražilice!

Google oglasi: budite na prvoj stranici Google tražilice!

Danas kada digitalni marketing ujedno postaje i jedini marketing, svi žele što bolju poziciju na Google tražilici. S obzirom na sve veću zastupljenost online kupnje, kako u svijetu tako i kod nas, web-stranice, online trgovine i digitalne usluge polako ali sigurno istiskuju tradicionalne oblike prodaje. Stoga je i sasvim očito da bolja pozicija na Google tražilici znači i veći broj posjetitelja odnosno potencijalnih kupaca.

Kako do visokog mjesta u Google pretragama

Mnoge velike i male kompanije ulažu sredstva u online prisutnost pa tako imaju atraktivne i pregledne web stranice putem kojih nude svoje proizvode i usluge. Izrada web stranica nikad nije bila problem, međutim postavlja se pitanje pozicije web stranice u rezultatima Google pretraga. Ako npr. uložite značajna sredstva u izradu web stranice ili web trgovine putem koje ćete nuditi svoje proizvode i usluge, a ona se ne pojavljuje među prvim mjestima u Google pretragama, ima li od nje puno koristi? Zasigurno ne.

Kako onda doći na što bolju poziciju u Googleu? Jedan od načina je SEO optimizacija. To je skup postupaka i metoda kojima se vaša web-stranica može dugoročno pozicionirati na visokom mjestu u Google pretragama. SEO optimizacija je kompleksna tema, a dovoljno je reći da na položaj neke web stranice u Googleu utječe više od 200 faktora. Ipak, jedan faktor je odlučujući, a to je sadržaj, odnosno redovito objavljivanje kvalitetnog sadržaja (slike i tekst) koji će se svidjeti posjetiteljima.

No treba naglasiti da je SEO optimizacija dugoročan proces i da vaša web stranica ne može preko noći skočiti s 5. mjesta 2. stranice na, recimo, 2. mjesto 1. stranice. Svaka pojedinačna Google stranica prikazuje ukupno 10 mjesta/pozicija pretraživanja. Opisani skok s 5. mjesta 2. stranice na 2. mjesto 1. stranice bio bi skok u pretragama za ukupno 14 mjesta. Možete li se takav velik skok izvesti u kratkome vremenu od nekoliko dana, pa čak i tjedana? Gotovo je sigurno da ne može.

Pozicija neke web stranice gradi se dugoročno i da se mogu dogoditi takvi instantni skokovi, Google ne bi bio kvalitetan pretraživač. Osim toga imajte na umu da vaša konkurencija zacijelo nije sjedila skrštenih ruku. Ako se želite dobro pozicionirati u Googleu za ključnu riječ kao što je npr. “prodaja automobila”, tada sasvim sigurno već postoje web stranice koje su dosta dugo prisutne s takvim sadržajem te su se u međuvremenu dobro pozicionirale. Znači, kad želite da se vaša web stranica visoko pozicionira za jednu ili više ključnih riječi, tada prije svega trebate pobijediti konkurenciju koja je već tu.

Google oglasi istaknut će vašu web stranicu

Kako onda riješiti problem prisutnosti na Google tražilici? Kako ponuditi proizvode i usluge potencijalnim klijentima, a vaše web stranice nema gotovo nigdje u Google pretragama? Rješenje su Google oglasi. Naime, Google osim prirodnih (organskih) pozicija u rezultatima pretraga, nudi i mogućnost da platite kako bi se vaša web stranica istaknula u pretragama. Google oglasi koji će istaknuti vašu web stranicu mogu se nalaziti pri vrhu ili pri dnu rezultata pretraga, no oni su uvijek na prvoj stranici.

Google oglasi

Google oglasi (ili zapravo Ads oglasi, kako se točno zovu) funkcioniraju na način da plaćate kad god netko klikne na vaš oglas. Dakle, plaćate klikove (PPC – pay per click), a ne samo pojavljivanje oglasa. Oni su u biti sponzorirani linkovi, ciljana internetska reklama vaše kompanije. Omogućuju vam da se pojavite na 1. stranici Google rezultata kada netko u pretraživanje upiše ključnu riječ koja se podudara s odabranim ključnim riječima o vašim proizvodima ili uslugama. Kad vaš potencijalni klijent klikne na Google AdWords oglas, doći će na vašu web stranicu gdje će možda obaviti kupnju ili naručiti uslugu koju nudite.

Na ovaj način ostvarujete prisutnost vaših proizvoda i usluga u relevantnim pretraživanjima korisnika.

Pozicija Google oglasa

Vjerojatno ste primijetili da i Google oglasi imaju svoju hijerarhiju, odnosno neki su vidljivi prvi, neki drugi, neki treći itd. Pozicija Google oglasa svakako nije slučajna. Ona ovisi o samoj kvaliteti oglasa (Quality Score) koje ste postavili (ili netko drugi za vas).

Faktori koji utječu na kvalitetu Google AdWords oglasa su sljedeći:

 • klikovni postotak ključne riječi (CTR: click-through rate): koliko često ljudi koji vide vaš oglas kliknu na nj
 • povijest kampanje: ukupni CTR svih oglasa i ključnih riječi AdWords oglašivačke kapmanje
 • kvaliteta odredišne stranice: koliko je relevantna i kvalitetna web stranica na koju oglasi vode
 • relevantnost teksta oglasa: koliko je tekst oglasa primjeren i zanimljiv
 • relevantnost ključnih riječi: koliko su odabrane ključne riječi relevantne za ono što korisnik pretražuje

Google oglasi

Ili ukratko, što na svoje Google oglase ostvarite veći postotak klikova kroz njihovo pojavljivanje, to će njihova pozicija biti bolja. S obzirom na to da Google trenutno prikazuje 4 AdWords oglasa na vrhu stranice pretraživanja i još 3 pri dnu stranice (znači, ukupno 7), pozicija vašeg oglasa nipošto nije zanemariva. Što je pozicija oglasa bolja, to će oglas biti vidljiviji. Na poziciju također još utječe i maksimalna cijena po kliku koju ste postavili (ako ste spremni dati više novca, oglasi će biti na višoj poziciji).

Kako poboljšati poziciju Google oglasa

Pozicija Google oglasa može se poboljšati da postavite veću maksimalnu cijenu po kliku (bid) koju ste spremni platiti. Također je bitno poboljšati opći Quality Score oglasa. Na koji način to ostvariti?

 • koristiti manje ključnih riječi: preporuka je da imate od 1 do najviše 10 ključnih riječi po grupi oglasa (a ne npr. 15, 20 ili više ključnih riječi). Na taj će način vaš oglas moći biti precizniji i relevantniji za korisnike. Npr. ako prodajete isključivo polovne automobile, nije dobro ako stavite ključnu riječ “prodaja automobila” jer će se oglas prikazivati i ljudima koji žele kupiti i nove automobile.
 • koristiti negativne ključne riječi koje će spriječiti prikazivanje vaših oglasa u situacijama kada je to nepotrebno. Npr. ako prodajete automobile isključivo u Zagrebu, tada kao negativnu ključnu riječ možete staviti “Split”, “Osijek” itd.
 • koristiti proširene oglase. Proširenja oglasa u AdWordsima su različita: od više teksta preko recenzija do broja telefona ili mobitela. Proširenja oglasa mogu ostvariti bolji CTR te korištenje dužih ključnih riječi koje ćete ciljati.
 • poboljšanje odredišne web stranice. Ako je odredišna web stranica slabe kvalitete, nije responzivna ili se sporo učitava, to će negativno utjecati na iskustvo korisnika te posljedično na Quality Score Google oglasa.
 • koristiti keyword insertion što će poboljšati CTR i relevantnost oglasa, povećati Quality Score te u konačnici pojeftiniti klikove
 • tekst oglasa neka bude kvalitetno napisan tako da plijeni pažnju i interes, a ako je riječ o oglasu na stranome jeziku, naručite profesionalne prevoditeljske usluge
 • svi oglasi u kampanji neka ne vode na istu dolaznu stranicu, već možete koristiti glavnu stranicu, podstranice itd.

 


Želite informativnu ponudu za Google Ads oglase? Htjeli biste oglašavati svoje proizvode i usluge na internetu te doći do novih kupaca i klijenata? Javite nam se na info@internetske-usluge.com te ćemo vam poslati besplatnu ponudu za Google AdWords oglašavanje.

Kategorije: Oglašavanje
Oznake: Google oglasi

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.