Google pretraživanje 2019: promjene koje utječu na položaj web-stranice

Google pretraživanje 2019: promjene koje utječu na položaj web-stranice

Google pretraživanje iz godine u godinu sve je dinamičnije, raznolikije i složenije. Zapravo, Google toliko često mijenja svoj pretraživački algoritam da je doslovno nemoguće popratiti sve promjene, čak i entuzijastima koji ovo prate. Inače ove promjene svog pretraživačkog algoritma Google nekad naziva “improvements”, nekad “changes”, nekad “launches” itd.

Neki će možda pomisliti da se promjene koje utječu na Google pretraživanje događaju tipa nekoliko puta godišnje. To je zapravo daleko od istine. Naime, samo tijekom 2018. godine Google je u pretraživački algoritam uveo preko 3200 promjena. Za usporedbu, tijekom 2009. godine bilo je “svega” 350-400 promjena.

Naravno, neke su od promjena koje Google uvodi manje, neke veće. Npr. poznate veće promjene su Panda Update (2014), Quality Update (2015), Possum Update (2016), Penguin 4.0 Update (2016), Maccabees Update (2017), Core Update (2018), Medic Update (2018) itd. Uz te veće promjene dolaze i tisuće manjih promjena godišnje, s tim da će se trend mijenjanja sve više ubrzati. Iz tog razloga teško je predvidjeti kako će Google pretraživanje i prva stranica Googlea izgledati npr. za 10 godina. Na rezultate i izgled Google pretraživanje utječu sve promjene – i one veće, ali i manje.

Google pretraživanje: 9 promjena pretraživačkog enginea – svaki dan

Čak i obični korisnici mogli su primijetiti da su se u zadnjih par godina rezultati pretraga na Google stranicama bitno izmijenili u pogledu onoga što se zapravo može dobiti i vidjeti kao rezultat pretraživanja. Na primjer, netko tko je 2010. godine vršio Google pretraživanje za pojam “prodaja automobila”, kao rezultat bi dobio samo linkove na web stranice i najviše 3 Google oglasa na vrhu prije organskih, “stvarnih” rezultata.

Danas je situacija sasvim drugačija. Za spomenutu ključnu riječ najčešće se dobiju 4 rezultata plaćenih Google oglasa pri vrhu, potom rezultati koji se odnose Local Search Display (u suštini Google Mapa i 3 lokalna rezultata). Tek nakon svega toga dolazi rezultati pretraživanja koji nemaju veze s plaćenim oglašavanjem niti s lokalnim, zapravo zemljopisnim pozicijama. Potom na dnu stranice možete vidjeti još nekoliko Google oglasa.

Složenost i promjenjivost Google pretraživanja zapravo znači da ako vam je pozicija web-stranice danas na 1. ili recimo 5. mjestu, ne možete znati kakva će joj točno pozicija biti sutra jer nitko ne može predvidjeti kakve će sve promjene Google uvesti u bliskoj budućnosti.  Zapravo, danas se kao rezultati pretrage pojavljuju ne samo web-stranice, nego i već spomenuti Local Search Displays s informacijama o tvrtkama koje čak i nemaju web-stranicu, no zato se pojavljuju informacije o njihovoj adresi, broju telefona, recenzijama Google My Business profila itd.

Google pretraživanje 2019

 

Osim spomenutog Local Search Displaya, Google na prvoj stranici pretraživanja također prikazuje tzv. featured snippets, u suštini blokove informacija, koji mogu biti različitog oblika. Featured snippets mogu biti paragrafi, liste, tablice, knowledge graph itd.

S obzirom na to da – kako smo već spomenuli – Google sve učestalije uvodi razne promjene u svoj pretraživački algoritam, čak u prosjeku 9 promjena dnevno, te mijenja izgled samih pretraga –  za mnoge je korisnike sve zahtjevnije postići željene visoke pozicije u Google pretragama.

Na rezultate Google pretraga utječu i personalizacija, uređaj, lokacija

Ne samo da se mijenja pretraživački algoritam i izgled pretraga, nego su uvedeni i dodati bitni čimbenici kao što su personalizacija, vrsta uređaja i lokacija korisnika. To u praksi znači da korisnik koji neku ključnu riječ pretražuju na Googleu iz Zagreba koristeći laptop, može dobiti sasvim drugačije rezultate pretraživanja od korisnika koji tu istu ključnu riječ pretražuje iz Splita koristeći smartphone.

Pa čak i isti korisnici iz istog mjesta s istom vrstom uređaja mogu dobiti različite rezultate pretraživanja. Naime, Google često u obzir uzima vašu povijest pretraživanja. Tako npr. ako ste u Google pretraživanje prije unosili ključnu riječ “električni automobili” i posjetili web-stranicu Tesle, za iste ili slične pretrage Google će vam opet pokazati tu istu web stranicu pri vrhu pretraga.

Za sada je najveća promjena koja utječe na rezultate pretraživanja zemljopisna lokacija korisnika. Local Search Display u većini pretraga trenutno zauzima dobar dio prve stranice. To znači da ako nudite neku uslugu ili proizvode, a lokacija vaše firme je npr. u Rijeci, tada se nećete pojaviti u Google pretragama za Local Search Display onih korisnika koji se nalaze u Zagrebu ili Osijeku. No naravno, to ne znači da vas uopće neće biti na Googleu. Ostaju vam opcije plaćenog oglašavanja i SEO pozicije ispod lokalnih rezultata. No za lokalne rezultate nemate nikakve mogućnosti pojaviti se ako vam adresa nije u blizini adrese korisnika koji vrše pretrage.

To je s jedne strane olakšalo korisnicima da lakše fizički dođu do same lokacije neke trgovine ili ureda, ili da kontaktiraju fizički najbližu lokaciju. No s druge strane takvi su rezultati nebitni za velik broj korisnika koji neke proizvode ili usluge traže online i fizička lokacija im uopće nije bitna.

 

Vrste rezultata u Google pretragama (SERP)

Što danas kad radite Google pretraživanje možete dobiti kao rezultat?

Google Ads – plaćeni oglasi koji se pojavljuju pri samome vrhu ili dnu prve stranice. Plaćate svaki put kad netko klikne na vaš oglas.

Local Search Display – obično 3 rezultata obilježena na Google mapi koji ovise o fizičkoj lokaciji korisnika.

Linkovi na web-stranice – standardni, “organski” rezultati pretraga.

Google My Business profil – prikaz neke lokalne tvrtke s desne strane rezultata pretrage.

Paragrafi u obliku pitanja tipa Tko, Što, Kada, Zašto itd.

Liste – u obliku brojem ili popisom označenih odgovora, zapravo instrukcija kako nešto napraviti, recepti i sl.

Tablice – za razne financijske pokazatelje, kamate, godišnje prinose itd.

Blokovi vijesti – prikaz vijesti o nekoj temi s različitih web-stranica, medija i društvenih mreža.

Recenzije – prikaz Google recenzija za neku web-stranicu, proizvod ili uslugu

Univerzalni rezultati – videa, slike i mape u rezultatima pretraživanjima. Npr. sve češće se YouTube videi prikazuju na stranici općih rezultata, čak i kad niste odabrali opciju da tražite isključivo neki video.

Graf informacija – grafički prikazi i informacije o nekom pojmu, prikazuje se u kvadratu s desne strane ostalih rezultata pretraga.

Google pozicije

Kao što vidimo, danas je prva stranica rezultata za Google pretraživanje značajno raznolikija, složenija, dinamičnija i drugačija u odnosu na Google pretrage od prije nekoliko ili više godina. Puno se toga u međuvremenu promijenilo, a promjene će i dalje biti sve brže i složenije.

Nekad je Google kao rezultate pretrage prikazivao samo linkove na web-stranice i Google oglase. Danas se pored svega toga u rezultatima pretraga mogu pojaviti neke od 10 različitih vrsta Google featura. Ovakve vrste Google specifičnih rezultata danas nerijetko mogu zauzimati gotovo cijelu stranicu pretraživača, a organski rezultati u obliku standardnih linkova na web-stranice ponekad su jedva vidljivi.

 

Kako u Google pretraživanju doći do 1. mjesta

Na feature koji danas tvore Google pretraživanje kao što su blokovi vijesti, paragrafi u obliku pitanja, liste, grafovi informacija itd. možete izvršiti ograničeni utjecaj. To je naprosto dio Google prikazivačkog enginea i teško je napraviti nešto na web-stranici u smislu da se cilja njeno precizno pojavljivanje kroz te oblike. Npr. jedan featured snippets u obliku pitanja sadrži odgovore koje Google može povlačiti s čak 10 različitih web-lokacija.

Ipak, postoji način da se, primjerice, vaša pitanja i odgovori pojave u rezultatima pretraga u obliku featured snippets kroz FAQ stranicu. To je najlakše napraviti u pluginu Yoast SEO.

Uglavnom, ako ulažete u kvalitetu, sadržaj i SEO optimizaciju web-stranice, nju će Google svakako prepoznati, indeksirati te pokazati u nekom od navedenih featura. Pojavljivanje neke web-lokacije u bilo kojem obliku uvijek ovisi o njenoj kvaliteti i prilagođenosti. Tako je za Google važnije koliko vam se dobro web stranica prikazuje u mobilnim preglednicima nego na stolnim računalima ili laptopima, jer velika većina internetskog prometa odnosi se na mobilne uređaje.

Čak i bez svih navedenih promjena, za ostvariti dobar organski SEO rezultat potrebno je raditi na SEO optimizaciji web-stranice. SEO je također vrlo složeno područje; na poziciju neke web-stranice u Googleu za pretrage prema određenim ključnim riječima utječe preko 200 raznih čimbenika.  To znači da SEO optimizacija nije nešto što se može odraditi na brzinu.

S obzirom na to da se SEO optimizacija uglavnom odnosi na organski promet i položaj web-stranice, a manje na opisane Google feature, vrijedi li ulaganje u SEO optimizaciju? Odgovor je pozitivan, jer bez SEO optimizacije vaša se web-stranica neće pojaviti gotovo nigdje u Google pretraživanju. Postoji način da brzo dođete na br 1 u Google pretragama kroz Google plaćene oglase. No tada ćete ujedno platiti i za svaki klik koji netko napravi prema vašoj web-lokaciji. Ako pak želite da se vaša web-stranica dugoročno visoko pozicionira u Googleu, tada je SEO optimizacija neophodna.

 

Trebate SEO optimizaciju vaše web-stranice ili Google oglašavanje kako biste privukli nove kupce i klijente? Javite nam se za besplatnu ponudu na info@internetske-usluge.com

 

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.