Google Trends: interes za Hrvatsku na Googleu sve manji

Google Trends: interes za Hrvatsku na Googleu sve manji

Pojam “Hrvatska” sve se manje pojavljuju u Google tražilici, prema rezultatima u Google Trends, koji prate popularnost pojedinih pojmova za pretraživanje od 2004. godine pa do danas. Npr. u siječnju 2004. godine indeks vrijednosti za pretraživanje pojma “Hrvatska” iznosio je 90, a u siječnju 2016. tek 63.

Zanimljivo je vidjeti kako popularnost Hrvatske na Googleu raste u ljetnim mjesecima, na početku turističke sezone, kada velik broj domaćih i stranih turista traži informacije o našoj zemlji. U tom smislu apsolutni je rekorder lipanj 2010. Ipak, krivulja popularnosti za Hrvatsku je u neprestanom padu, odnosno interes kroz vrijeme postupno opada.

Ako istražimo pojam “Croatia”, također ćemo primijetiti postupan pad interesa kroz vrijeme, s tim da je lipanj 2014. oborio sve rekorde u pretraživanju, također najvjerovatnije zbog uspješne turističke sezone.

Slični silazni trendovi karakteristični su i za neke susjedne zemlje, npr. Sloveniju.


Podaci za spomenuta pretraživanja su globalna, odnosno obuhvaćaju cijeli svijet.

Kategorije: Vijesti
Oznake: Google trends

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.