Izrada web stranice sa SEO optimizacijom: opis projekta

Izrada web stranice sa SEO optimizacijom: opis projekta

Klijent nam se javio sa željom da mu napravimo web stranicu na engleskome jeziku. Web stranica će nuditi vožnje brzim brodovima (boat rides) od Splita do Brača, Hvara, Šolte, Visa i drugih dalmatinskih otoka. Stranicu smo napravili u WordPressu sa sliderom te ima vrlo odličnu responzivnu (mobilnu) verziju. To je klijentu jako bitno jer su mu većina posjetitelja stranice strani turisti koji dolaze u Hrvatsku. Oni uglavnom koriste mobitele i pametne telefone stoga je oko 85% svih posjeta s mobilnih uređaja. Drugim riječima, klijentu je važnije kako web stranica izgleda na mobilnom uređaju, nego na stolnom računalu.

izrada web stranice sa SEO optimizacijom

Cijena koju smo ponudili klijentu za samo izradu web stranice bila je dosta prihvatljiva. Web stranica je izrađena u roku od otprilike tjedan dana. Klijent je već imao hosting kod jedne domaće hosting firme, podosta razvikane i poznate, no čiji je hosting bio užasno spor i nekvalitetan. Na našu preporuku klijent je prebacio hosting na Totohost uz minimalne dodatne troškove i stranica je odmah puno bolje funkcionirala.

Izrada web stranice sa SEO optimizacijom: cijena, uvjeti, rokovi

Kad je web stranica bila gotova, to je bila samo prva faza cjelokupnog projekta. Naime, klijent tijekom sezone nudi već spomenute vožnje brodovima, stoga mu je bilo važno da stranica što prije stekne posjetitelje. Na našu preporuku klijent se odlučio za Google oglase i SEO optimizaciju. Bio je to jako pametan potez jer mu je takav marketing donio stotine upita i velik broj vožnji brodom, tj. dobru zaradu.

Upravo je ovaj korak onaj gdje inače mnogi griješe. Naime, kad se inzistira na što nižoj cijeni, što nižim troškovima, što jeftinijim ponudama, ograničenom budžetu itd., teško da išta možete ostvariti. Mnogi žele uložiti malo ili ništa, a dobiti puno. Naš klijent nije sumnjao u naše preporuke nego ih je poslušao. Zato je na kraju profitirao, odnosno povrat je bio višestruko veći od uloženog.

DIGRESIJA: Prije nekog vremena bili smo na razgovoru s mendžmentom jedne poznate auto kuće koja na našem tržištu predstavlja jedan vrlo poznat brand japanskih vozila i motocikala. Tražili su od nas ponudu za web shop. Ponudili smo im cijenu od cca 13.000 kn za odličan web shop (WooCommerce + mnoštvo naprednih opcija) s unosom proizvoda, obukom i kompletnom podrškom u trajanju od godine dana. Oni su se na kraju odlučili za ponudu jedne firme koja će im web shop izraditi za 5-6 tisuća kuna. I to s uključenim hostingom i domenom. Njihova prva ponuda bila je 30.000 kn, ali kad su čuli za našu ponudu od 13.000, naglo su spustili na 5.000 kn.

Takav web-shop, ako ikad i proradi, zacijelo neće biti kvalitetan i neće steći posjetitelje, tj. kupce. Jer naprosto bi bilo nemoguće da netko za tako relativno mali iznos uloži puno vremena i truda. Ne mora biti, ali vrlo je vjerojatno da će tih 5-6 tisuća kuna biti bačen novac, promašena investicija. Takav web shop očito će biti “sklepan” na brzinu, možda čak i s nekim free predloškom upitne kvalitete i rudimentarnog dizajna kakvih danas već ima na desetke.

izrada web stranice SEO optimizacija

Naš je klijent na našu preporuku na Google oglase trošio oko 200 kn dnevno – no zarada je bila višestruko veća (samo jedna vožnja brodom stoji od 200 do 800 EUR). Bio je jako zadovoljan. Ipak, to je bio samo dio projekta. Objasnili smo mu da ako želi da mu web stranica visoko kotira u organskim Google pretragama, da je potrebno uložiti u SEO optimizaciju koja će trajati nekoliko mjeseci. Klijent je na to pristao. Iduće sezone opet će koristiti Google oglase, no stranica će mu se do tada za određene ključne riječi (npr. “split hvar“, “taxi boat split“, “taxi boat split hvar” itd.) već solidno probiti u Google pretragama. Tako da će morati manje trošiti na budžet za Google oglašavanje, a osim toga danas oko 30% korisnika ima instalirane adblockere i Google oglasi uopće im se ne prikazuju. Stoga je za optimalne rezultate najbolje kombinirati i Google oglase i SEO optimizaciju.

Koliko dakle košta izrada web stranice sa SEO optimizacijom? Na to pitanje naprosto nema jednoznačnog odgovora jer svaki je projekt unikatan i poseban. Uglavnom, puno ljudi koji ne razumiju web okruženje bacaju novac odabirući superjeftine ponude upitne kvalitete, kao iz primjera u digresiji. Plate smiješne cifre i onda očekuju čuda. To je zapravo najskuplji način jer platili ste nešto (malo), a dobili ste gotovo ništa. Pritom ste izgubili i vrijeme i potencijalnu snagu projekta koji je s boljim pristupom mogao zaživjeti.

Često dobijemo upite za izradu web stranice ili web shopa, s napomenom pošiljatelja da je glavni kriterij za odabir što niža ponuda odnosno cijena. Na takve upite uglavnom više i ne odgovaramo. Ako mislite da za 1000 kn možete dobiti kvalitetan web, samo naprijed. Ako mislite da ćete vam SEO optimizaciju odraditi netko za 400-500 kn, slobodno probajte. Rezultati neće biti nimalo spektakularni.

SEO optimizacija web stranice

Što se tiče rokova, kad je u pitanju web stranica sa SEO optimizacijom, za izraditi klasičan web s cca 5-6 podstranica (Početna, O nama, Kontakt itd.) obično je potrebno od 7 do 10 dana. Sve ovisi i tome je li klijent želi prilagodbu neke teme, tj. predloška (jeftinija verzija) ili želi potpuno unikatno kodiranje (skuplja verzija). Za izradu web-shopa potrebno je nešto više vremena. Na primjer nije isto napraviti mali web shop s 20 proizvoda i onaj s 2000 proizvoda. Tu je također uvijek važno i pitanje tko će unositi nove proizvode.

200 čimbenika koji utječu na SEO

Izrada web stranice sa SEO optimizacijom nije ni jednostavan ni jednokratan rad. Naime, SEO optimizacija je dugoročan proces. Osim toga na SEO utječu brojni čimbenici. Vjerovali ili ne, ima ih čak preko 200! Neke smo osnovne SEO čimbenike opisali ovdje. Uglavnom, svatko to vam nudi instantna i ultrajeftina rješenja za SEO optimizaciju, ne samo što će uludo potrošiti vaš novac, nego postoji i realna šansa da će vam sajt završiti na crnoj listi Googlea jer mnogi koriste farme linkova za brzi SEO boost koji na kraju završi katastrofom.

SEO alati

Ono što smo u vezi SEO optimizacije napravili za našeg klijenta među ostalim jest: kvalitetan i profesionalan blog na engleskome jeziku na kojem redovito objavljujemo postove bogate ključnim riječima. Upotrijebili smo specijalizirani premium SEO alat Mangools da istražimo učestalost i pojavljivanje određenih ključnih riječi, a u tome nam je pomogla i Google Ads kampanja. Naime, vidjeli smo koje su pretrage povezane s određenim ključnima. Sve smo to iskoristili u blogu kojeg smo pisali koristeći Yoast SEO alat.

Yoast SEO iskustva

Na web stranici smo maksimalno smanjili unijete fotografije (zato se čak može iskoristiti i odličan online alat TinyPNG) tako da se stranica i objave što brže učitavaju. Uglavnom, prema alatu Pingdom stranica ima solidnu brzinu. Optimizacija stranice još je u tijeku i postoji još dosta toga što se može poboljšati.

brzina web stranice

Posebno bitan je i link building koji također spada pod dugoročne strategije. Ukratko, izrada web stranice sa SEO optimizacijom je velik posao. Sve ovisi o tome koliko se netko tome želi posvetiti jer toliko puno detalja utječe na ranking čimbenike. U svakom slučaju ako je web stranica kvalitetna, ima dobar sadržaj, redovito se ažurira te postoji netko to provodi smislene i cjelovite SEO strategije, svakako će se popeti na visoke pozicije u rezultatima Google pretraživanja.

 

Kategorije: Izrada weba

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.