Izrada web stranice: kako, koliko, zašto?

Izrada web stranice: kako, koliko, zašto?

Na tržištu izrade web stranica postoje mnoge veće ili manje tvrtke, agencije i grafički studiji kojima se možete obratiti. Zapravo, možemo reći da je tržište izrade weba eksplodiralo, kako u smislu ponude tako i u smislu potražnje. Sve veći broj poslovnih subjekata, institucija i privatnih osoba ima potrebu za web stranicama. Istodobno, postoje na stotine oglasa kojima vam se nudi izrada web stranice. U ovom ćemo vam članku pojasniti kako se snaći u svemu tome i kako izabrati najbolju opciju kojom ćete dobiti kvalitetan web i biti dugoročno zadovoljni.

Kome se obratiti

Povjerite izradu svoje web-stranice tvrtki ili grafičkom studiju u kojima rade profesionalci. Nemojte radi uštede davati da vam web-stranicu izrađuje bilo tko (tipa susjed, prijatelj, rođak…). Loš dizajn, pogreške u kodiranju, nepostojanje SEO-a, sadržajne manjkavosti, neoptimizacija slika itd. – sve su to elementi koji vas kasnije mogu skupo koštati u smislu da će vaša web-stranica odbijati posjetitelje i kupce, umjesto da ih privlači. Ako želite dobiti nešto što vrijedi i što je kvalitetno, onda je najbolje da to napravi profesionalac.

Koliko košta izrada web stranice

Cijene izrade web stranice mogu varirati od iznosa od par stotina pa sve do par tisuća kuna. Provjerite jesu li u ponudi za izradu web stranice sljedeći elementi: slike, logo, hosting, domena, mjesečno ili godišnje održavanje, SEO optimizacija, prijava na tražilice, statistika posjeta… Sve ovisi o tome želite li osnovnu ili kompletnu uslugu za vaše web potrebe. Npr. sama izrada web stranice može vas koštati npr. 2500 kn. No ako nemate slike koje ćete postaviti na web-stranicu, onda treba kupiti i njih. Ako već nemate izrađen logo, ako niste kupili uslugu hostinga odnosno smještaja za vašu web-stranicu – sve to onda treba dodatno platiti. Također, SEO optimizacija, statistika posjeta i slične dodatne usluge dodatno i koštaju, zato sve ovisi o tome što vam točno treba.

Profesionalni prijevod web stranice

Svakako vam preporučujemo da u web stranicu implementirate prijevod barem na jedan strani jezik, npr. engleski. Zašto? Jer se prijevodom sadržaja i ponude web-stranice otvarate za mnogo veći broj potencijalnih posjetitelja i kupaca. Ulaganje u stručan prijevod od strane profesionalnog prevoditelja spada u najisplativije marketinško ulaganje.

Fizička lokacija – bitna ili ne?

Nije važna fizička lokacije tvrtke ili studija koji će vam napraviti web-stranicu, bitna je jedino kvaliteta. Komunikaciju u vezi izrade web stranice ionako ćete najvjerojatnije ostvariti putem e-maila ili telefona/mobitela, stoga ako ste npr. iz Rijeke, bez problema možete naručiti izradu web-stranice od studija koji se fizički nalazi u Koprivnici ili Osijeku. Fizička lokacija u suvremenom svijetu digitalizacije ne znači gotovo ništa.

Kategorije: Izrada weba
Oznake: izrada weba

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Prati IT industriju i trendove već 15-ak godina. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju i online marketing. Zaljubljenik u WordPress i SEO. Jutrom pije kavu sa šlagom, a noću sanja WordPress teme.