Kako ažurirati WordPress temu i pritom ne izgubiti korisničke postavke

Kako ažurirati WordPress temu i pritom ne izgubiti korisničke postavke

WordPress teme kroz svoj uporabni vijek (obično negdje 2 – 5 godina, nakon čega uglavnom prestaju nadogradnje od strane developera) dožive mnoštvo izmjena, odnosno nadogradnji, ažuriranja ili updatea. Ovisno o WordPress temi, njenoj kvaliteti, prodaji, te developerskom timu koji stoji iza nje, možemo reći da je prosjek nadogradnji u prosjeku nekoliko puta godišnje, pri čemu se rješavaju stari bugovi, nefunkcionalnosti, vrši se prilagodba na novu verziju WordPressa, ažuriraju se plugini na nove verzije i slično. Ažuriranje postojeće WordPress teme na novu verziju, osim što donosi razna poboljšanja, također pridonosi i sigurnosti web-sitea. Sve promjene koje donosi nova verzija WordPress teme obično su zapisane u changelog popisu, koji donosi prikaz svega što je promijenjeno i poboljšano.

 

kako ažurirati WordPress

 

Brojni se vlasnici WordPress web-siteova susreću s ključnim pitanjem: kako ažurirati WordPress temu, a da se pritom ne izgube korisničke postavke, customizacije i korisničke izmjene? Naime, pri ažuriranju WordPress teme može se dogoditi da se izgube npr. prijevodi teme, logo, favicon, izmjene u footeru, customizacije manjih dijelova koda i sve ono što ste mukotrpno radili kad ste prvi put instalirali WordPress temu kako biste je u potpunosti prilagodili svojim željama.

Postoje nekoliko načina na koji možete ažurirati postojeću WordPress temu na novu verziju, a da pritom sačuvate svoje promjene.

 

Ažuriranje putem FTP klijenta

Možete koristiti direktan update putem FTP klijenta kao što je FileZilla te kad skinete novu verziju teme, naprosto ju prebaciti i zamijeniti stariju verziju novom. Adresa gdje je na serveru smješten folder teme obično ima putanju public_html > wp_content > themes > naziv teme.

nadogradnja WordPress teme

Pošto u svijetu WordPress tema i ažuriranja nikad ništa nije zajamčeno, ovisno o izmjenama nove verzije teme i customizacija koje ste vi radili, može se dogoditi da sasvim jednostavno i lako nadogradite temu na novu verziju bez da se izgube ikakve korisničke postavke. Naravno, prije toga je svakako uputno napraviti backup putem npr. cPanela ako nešto pođe krivo, a možete i prije ažuriranja putem FTP-a naprosto skinuti staru verziju koju nadograđujete te je kasnije samo vratiti ako ne budete zadovoljni.

Korištenje child teme

WordPress child tema (tema “dijete”) je ona tema koja “nasljeđuje” funkcionalnosti “roditeljske” teme. Child teme se koriste upravo u situacijama kada se WordPress tema kasnije želi nadograditi bez da se izgubi customizacija i korisničke promjene te stilovi. Kroz koncept parent (roditeljske) i child (dijete) teme, omogućuju se sigurne nadogradnje.

Child tema sadrži sve značajke, funkcionalnosti i stilove parent teme i upravo to omogućuje sigurne promjene na web-stranici. Naime, kroz promjene na child temi ne mijenja se ništa na parent temi. Kada se pojavi nova verzija parent teme, možete je sigurno nadograditi jer su sve vaše modifikacije spremljene upravo na child temi.

Iz korisničke perspektive, upotreba child teme vrlo je jednostavna. Sve što trebate jest ulogirati se u WordPress administracija, otići na Appearance > Themes te postaviti child temu (koja se pojavljuje uz parent  temu) kao aktivnu.

Upotreba programa za usporedbu

Postoji još jedan način kojim možete ažurirati WordPress temu bez da izgubite korisničke postavke, a to je da koristite program za usporedbu kao što je npr. WinMerge. Upotrebom ovog programa možete dobiti automatsku usporedbu stare (s vašim korisničkim postavkama, izmjenama….) i nove verzije WordPress teme. WinMerge uspoređuje fajlove te vam daje prikaz svih promjena. Pokazat će vam koji fajlovi nisu isti te koji su fajlovi noviji. Kroz alat Compare možete vidjeti promjene, locirati svoje customizacije te ih pažljivo kopirati u novu verziju teme, a onda je postaviti na server.

nadogradnja WordPress

 

 

Kategorije: WordPress

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.