Prvi na Google tražilici: kako i zašto

Prvi na Google tražilici: kako i zašto

Biti prvi na Google tražilici cilj je kako malih poduzetnika i obrtnika tako i velikih kompanija i korporacija s milijunskim budžetima za oglašavanje i marketing. Računica je vrlo jednostavna: što je bolja pozicija na Google tražilici, to će veći broj korisnika posjetiti vaš web i kupiti proizvode ili usluge. Ili ukratko: bolja pozicija na Googleu = veća zarada. Kad tome pridodamo činjenicu da online kupovina raste strelovitom brzinom u svim zemljama svijeta, a pogotovo u onima s razvijenom IT infrastrukturom, među koje spada i Hrvatska, ne čudi što se svi trse zauzeti što bolje mjesto u rezultatima pretraživanja Googlea. Kao što je nekad bilo važno je li se fizička lokacija vašeg dućana ili ureda nalazi blizu centra grada, ima li slobodnih parking mjesta, kolika je udaljenost od drugih sličnih dućana itd., danas sve više postaje važno jeste li na prvom, drugom, trećem… ili petnaestom mjestu Google tražilice.

Kako biti prvi na Google tražilici

Kada bi postojao jednostavan odgovor na ovo pitanje, onda bi vjerovatno svi bili na prvo mjestu Googlea 🙂 Google algoritam za pretraživanje uzima u obzir nekoliko stotina faktora, a koji se tiču sadržaja, slika, izgleda, brzine, starosti, domene… vaše web-stranice. U skladu s tim faktorima Google vašoj web stranici dodjeljuje određeno mjesto, koje može biti ispred ili iza vaše konkurencije.

Google prvo mjesto

Zlatno pravilo boljeg pozicioniranja na Google tražilici jest imati kvalitetan sadržaj. Web stranice koje imaju kvalitetan sadržaj koji se redovito obnavlja (tj. dodaje novi) s vremenom na prirodan način dobivaju linkove koji vode na njih. Posjetitelji o njima govore, komentiraju ih te tako stalno privlače nove posjetitelje i korisnike.

Pisanje sadržaja

Ako možete unajmiti kvalitetnog pisca sadržaja (članaka, tekstova, postova, vijesti…) koji dobro poznaje SEO pravila i kojem ćete dati da vam redovito piše i dodaje nove sadržaje, vjerovatno ćete u roku od par mjeseci skočiti za najmanje nekoliko mjesta u Google tražilici. Za kvalitetan sadržaj postoje dva osnova preduvjeta: a) osoba je pismena, dobro poznaje materinji, tj. hrvatski jezik, pravopisna i gramatička pravila te umije dobro pisati; b) osoba prati i poznaje SEO pravila te zna koristi specijalizirani SEO dodatak tipa Yoast SEO. Iznenadili biste kad biste znali da u cijeloj zemlji postoji jako mali broj ljudi koji posjeduju te dvije navedene sposobnosti.

Korisni i kvalitetni SEO članci

Kvalitetni članci su oni koji jasno i temeljito obrađuju određenu temu, donose čitateljima nove spoznaje i nisu dosadni. Pisani su na način da implementiraju osnovna i napredna SEO pravila, ali isto tako da ne budu dosadni u ponavljanjima ključnih riječi jer članci koji odbijaju posjetitelje odnosno čitatelje utječu na visoku stopu napuštanja web stranice (bounce rate) što ima jako negativan utjecaj na poziciju u Google pretraživanju.

Također, nikad i ni pod kojim uvjetima nemojte kopirati tuđe tekstove i članke te ih stavljati na svoj web jer Google to vidi kao duplicate content te će vam dodijeliti visoku penalizaciju. Ako želite, možete prevoditi s engleskoga jezika neke kvalitetne materijale i članke, no tada biste trebali navesti izvor s kojega je materijal preuzet/preveden.

Planiranje ključnih riječi

Ključne riječi su jako važne za vašu poziciju na Googleu jer o njima zapravo ovisi hoće li vas korisnici naći ili ne. Npr. ako se bavite prodajom novih automobila u Zagrebu, onda vam neće puno pomoći ako na Googleu dobro kotirate za ključnu riječ “prodaja polovnih auta Split”. SEO stručnjaci i SEO pisci mogu vam optimizirati web-stranicu na način da ima visoku poziciju za one ključne riječi koje odgovaraju vašim interesima

Način na koji možete trenutačno skočiti na Google tražilici jest da zakupite Google AdWords komercijalnu kampanju oglašavanja te da platite za vodeća mjesta na Googleu kupujući određene ključne riječi. Plaćat ćete samo kad na vaš oglas netko zaista klikne, a ne za svaki prikaz oglasa. Ipak, imajte na umu da su neke ključne riječi prilično skupe (i više od deset kuna po kliku), a nitko vam ne može garantirati da će vam se svaki klik isplatiti. Stoga je i AdWords oglašavanje najbolje prepustiti stručnjacima da ne biste potrošili brdo novaca za Google oglase, a natrag dobili manje nego što ste uložili.

Gradnja linkova

Gradnja linkova ili link building jedan je od najbržih načina kako biti prvi na Google tražilici, ili barem među vodećim mjestima. Ipak, linkovi koji vode do vas ne mogu se izgraditi trenutačno i na umjetan način, već je riječ o procesu koji uglavnom reflektira kvalitetu i sadržaj vaše web stranice. Postoje modeli gradnje linkova koji mogu ubrzati taj proces, no nemojte vjerovati onima koji vam obećavaju da će vam za neke sitne novce kupiti 300 ili 1000 linkova jer će vas prijaviti na spamerske direktorije i link farme te vam se može dogoditi da budete potpuno izbačeni s Google pretraživanja!

prvi na Google

Društvene mreže

Društvene mreže kao što su Facebook, Google+, Twittter i druge mogu imati veliku ulogu u promociji vaše web stranice te mogu doprinijeti boljem pozicioniranju, pogotovo ako profile društvenih mreža povežete sa svojom web stranicom. Društvene mreže mogu vam poslužiti za dijeljenje (share) tekstova i članaka, za komentare i angažman korisnika, što je također značajan SEO faktor.

Gore opisane mjere samo su neke kojima možete utjecati na položaj vaše web stranice u pretraživanju i pokušati biti prvi na Google tražilici. Ipak, za potpune i sigurne rezultate najbolje da se obratite SEO stručnjaku koji će svoje znanje implementirati u vašu web stranice i podignuti vas ako već ne na prvo mjesto, onda barem među vodećima u Google tražilici.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.