Kako blokirati reklame na internetu: zauvijek se riješite svih oglasa!

Kako blokirati reklame na internetu: zauvijek se riješite svih oglasa!

Reklame na internetu postoje još od samih početaka interneta. To je oduvijek bio način kako da stvaratelji i distributeri online sadržaja zarade plaću ili naknadu za svoj trud. S obzirom na to da je većina sadržaja na internetu besplatna (npr. čitanje portala, vijesti, oglasa…), reklame na internetu jedini su način zarade za brojne web-mastere odnosno nakladnike. Ipak, s vremenom su online reklame postale vrlo nametljive i naporne. Iskakanje skočnih prozora, prikazi videa ili slike reklame preko cijelog ekrana, prevelik broj oglasa… samo su neki od razloga zašto sve više ljudi instalira dodatke (danas već negdje oko 30% svih korisnika) u svoje računalne ili mobilne preglednike kako bi trajno onemogućili sve promotivne sadržaje.  Pohlepa za klikovima odnosno zaradom, nakraju se kao bumerang vraća cijeloj oglašivačkoj industriji.

Kako blokirati reklame u Firefoxu

Ako koristite internetski preglednik Firefox, tada je blokator reklama, tj. oglasa jednostavno dodati na način da instalirate primjerice Adblock Plus.

kako blokirati reklame na internetu

Kako blokirati reklame u Chromeu

Ako koristite internetski preglednik Chrome, tada reklame možete onemogućiti tako da instalirate primjerice AdBlock. I ne čudi što je AdBlock najpopularnije proširenje za Chrome, s preko 250 milijuna korisnika! AdBlock blokira oglase na cijelom internetu, uključujući YouTube, Facebook oglase itd.

kako blokirati oglase

Dakle, za blokiranje reklama na internetu za bilo koji preglednik (browser) možete koristiti neki od besplatnih blokatora oglasa: AdBlock, Adblock Plus ili pak neki treći. Iako primjerice AdBlock nudi mogućnost da im uplatite donaciju, to nije obavezno. AdBlock je nešto jednostavniji za korištenje i općenito bolji, ali oba blokatora imaju gotovo podjednake mogućnosti.

AdBlock je najbolje rješenje za jednostavno blokiranje svih oglasa i reklama na internetu.

Kako blokirati reklame na Androidu

Reklame na mobilnim uređajima koji koriste Andorid možete blokirati na način da u Google Play trgovini besplatno preuzmete AdBlock, AdBlock Plus ili neki treći blokator oglasa. Sve je vrlo jednostavno i besplatno, kao i pri instalaciji na računalu.

Na što treba paziti

Iako će vam blokatori oglasa uglavnom blokirati većinu nametljivih reklama, neće vam blokirati sve reklame, osim ako tako ne odaberete. Ako se želite zauvijek riješiti svih reklama, uključujući npr. i Google oglase koji zauzimaju nekoliko prvih pozicija pri rezultatima pretraga, tada u AdBlocku odaberite izbornik “Postavke” te uklonite kvačicu iz polja “Dopustite neke nenametljive reklame”.

kako blokirati oglase na internetu

Na taj ćete se način jednostavno i lako zauvijek riješiti svih reklama na internetu!

Prednosti blokiranja internetskih oglasa

Osim što ćete se riješiti dosadnih i nametljivih internetskih oglasa, blokatori reklama će dodatno pridonijeti vašem bržem i sigurnijem surfanju. Prije svega, reklame na internetu usporavaju vaše računalo, pogotovo audiovizualne reklame. Također, ako imate instalirane blokatore oglasa, pri pretraživanju ključnih pojmova Google vam neće prikazati plaćene AdWords oglase (koji nisu prirodnim načinom na prvom mjestu pretraga), već rezultate na temelju kvalitete (organsko pretraživanje).

Sve su to razlozi da instalirate AdBlock ili Adblock Plus ako već niste te da uštedite vrijeme i živce. Čak možete istodobno instalirati i oba blokatora ako tako želite.

Link na AdBlock:  https://getadblock.com/

Link na Adblock Plushttps://adblockplus.org/


izrada web stranice

Kategorije: IT WORLD

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.