Kako doći do novih kupaca putem interneta

Kako doći do novih kupaca putem interneta

Internet marketing je danas najvažniji način oglašavanja u svijetu marketinga. Digitalne strategije marketinga i oglašavanja koje poduzimaju tvrtke izravno utječu na njihov ukupni uspjeh i neuspjeh, na stjecanje novih klijenata i prodor na tržište ili pak na zaostajanje i gubljenje tržišta. Bez uspješnog internet marketinga vaš brend i poslovanje naprosto ne mogu naprijed.

Web stranica kao ključno mjesto digitalnog tržišta

S obzirom na to da je online tržište odnosno digitalna kupovina roba i usluga u stalnom porastu, vaše mrežno mjesto odnosno web-stranica ili web-shop je ključno mjesto gdje online posjetitelji postaju kupci. U internet marketingu računica je uvijek naizgled jednostavna > više posjetitelja na vaše mrežno mjesto = više kupaca.

Ipak, ono što vi nudite vjerojatno nudi i vaša konkurencija. Na internetu postoje deseci ili stotine sličnih kompanija i dućana, i to samo u Hrvatskoj, koji prodaju iste ili slične proizvode i usluge. Kako se u takvom okruženju istaknuti, tj. kako postići to da potencijalni kupci dođu baš na vašu web-stranicu?

SEO optimizacija za pretraživače

Na prvoj stranici Googlea postoji samo 10 mjesta (ostala 4 mjesta rezervirana su za plaćene oglase). Istraživanja su pokazala da više od 90% korisnika niti ne pregledava drugu, treću, četvrtu ili sljedeću stranicu pretraživanja. Drugim riječima, ako vas korisnici ne mogu pronaći u rezultatima pretraživanja na prvoj stranici Google ili neke druge tražilice, teško ćete doći do online klijenata i poboljšati prodaju.

Kako onda trajno poboljšati rezultat vašeg weba i ostvariti bolju poziciju u Google pretraživanjuSEO optimizacija je skup raznovrsnih metoda kojima se može ostvariti bolja pozicija u online pretragama. Puno toga utječe na poziciju neke web-stranice: npr. broj linkova koji na nju vode, starost domene, responzivnost, brzina učitavanja i slično. Ipak, jedan SEO čimbenik ima golemu prednost nad svim ostalima: tekst.

Tekst kao kralj SEO optimizacije

Bez tekstova, članaka, postova, vijesti… vaša web-stranica naprosto nema dovoljno sadržaja da bude zanimljiva korisnicima, pa tako ni Google pretraživaču. Što imate više teksta, to će Google imati više toga indeksirati pa će vas korisnici lakše naći. Osim toga zanimljivim i aktualnim tekstovima zadržavate korisnike na svojem webu, te će oni neke od vaših zanimljivih članaka čitati, komentirati, dijeliti na društvenim mrežama… što sve skupa stvara bogatu online dinamiku i mrežnu interaktivnost koju Google voli.

Možete dakle napisati tekstove bogate ključnim riječima koji u detalje opisuju vašu djelatnost u detalje ili pak vaše proizvode. Ipak, treba znati i pisati SEO tekstove po određenim pravilima kako bi se postigao optimalan učinak. Npr. ne bi trebalo biti više od 10 ključnih riječi ili fraza u pojedinom tekstu inače će vas Google penalizirati i označiti kao spam. Sama dužina pojedinog teksta trebala bi biti 300 ili više riječi, tekst bi trebao sadržavati meta opis, SEO naslov, ključnu riječ u URL stranice, slike s alt atributima itd. U svakom slučaju pisanje SEO tekstova nije isto što i pisanje nekakve nevažne objave na Facebooku. Riječ je o umijeću koje iziskuje dosta znanja i poznavanja SEO pravila.

Content marketing i važnost bloga za vaše poslovanje

Stvaranje sadržaja kojima ćemo doći do novih kupaca i klijenata nazivamo content marketing. No to ne mora nužno biti samo tekst već i slike, video uratci i slično. Ipak, najčešće je riječ o kvalitetno napisanom tekstu.

Zato je profesionalno i redovito pisanje SEO bloga danas sve važnije za tvrtke koje se žele istaknuti na online tržištu. Blogom ćete stvoriti novi web sadržaj i pozitivnu dinamiku na svom mrežnom mjestu te ćete privući nove kupce i klijente.

Ako ne znate kako kvalitetno pisati SEO blog ili SEO članke za vaše web-stranice, pronađite strateškog SEO partnera koji će vam kroz pisanje SEO tekstova i druge SEO metode stvoriti bolju poziciju u pretraživačima te tako podići vaše poslovanje na višu razinu. Kvalitetni SEO pisci sve su traženiji u suvremenom poslovnome svijetu i tvrtke su danas spremne potrošiti pravo malo bogatstvo da angažiraju profesionalne i uspješne content writere koji poznaju umijeće SEO optimizacije. S pravom, jer im oni mogu donijeti mnogostruko više od uloženog.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.