5 načina kako povećati prodaju putem web stranice

5 načina kako povećati prodaju putem web stranice

Imate vizualno atraktivnu web stranicu, poboljšali ste SEO, čak i plaćate Google AdWords oglase i to sve skupa utječe na to da se vašoj web stranici mjesečno pojave tisuće ili deseci tisuća jedinstvenih posjetitelja (unique visitors) i pregleda stranica (pageviews). Unatoč sjajnoj statistici posjećenosti, razina konverzija – kada posjetitelj na web stranici postane kupac – vam je bez obzira na sve to premala. U čemu je problem i kako ga riješiti?

1. Optimizirajte web stranicu

Prema podacima SmartInsightsa, više od 80% ljudi koristi pametne telefone kao glavni način pristupa webu. U svjetlu ove činjenice važno je znati da 30% mobilnih korisnika napuštaju web stranice koje nisu u potpunosti optimizirane za njihove uređaje (pametne telefone i tablete).

Osim optimizacije web stranice za mobilne korisnike, povedite računa i o drugim elementima dizajna. Nastojte da vaša web stranica ne bude zagušena kompliciranim izbornicima, nepotrebnim sliderima, iritirajućim pop-up oglasima i skočnim banerima, te kompliciranom navigacijom koja zahtijeva previše koraka da korisnici naruče vaše proizvode i usluge.

2. Postavite Call-to-Action ponude

Činjenica je da mnoge poslovne web stranice na početnoj stranici (homepage) nemaju nikakav Call-to-Action link ili gumb, koji bi korisnike potaknuo da zatraže ponudu onoga što se nudi, procjenu cijene, povratni poziv, mogućnost pretplate na newsletter, povezivanja na Facebook i Twitter stranicu itd. Inače, čak 68% web stranica koje se odnose na mala i srednja poduzeća nemaju na početnoj stranici čak ni e-mail adresu! Kako mislite posjetitelje pretvoriti u kupce ako za to ne postoje nikakvi načini?

3. Ubrzajte web stranicu

Ako vam je web stranica spora, pretrpana glomaznim slikama i nepotrebnim programskim skriptama, te općenito neoptimizirana za brzo učitavanje, tada svakako uložite truda u ubrzanje web stranice jer vjerovali ili ne, samo vas jedna sekunda dužeg učitavanja može na mjesečnoj razini koštati tisuće kuna.

4. Pišite blog

Pisanje bloga odličan je način da zadržite pažnju posjetitelja, smanjite bounce rate te da posjetitelje (tj. dio njih) pretvorite u realne kupce. Što se posjetitelji duže vremena zadržavaju na vašoj web stranici, to će se prije na nju priviknuti te će im postati prirodno da naprave kakvu konverziju, tj. akciju koja naposljetku dovodi do kupnje. Osim toga, kvalitetnim blogom vaša web stranica i vaš brend općenito dobivaju na vjerodostojnosti i ugledu te će se neodlučni kupci prije odlučiti za vas, nego za konkurenciju koja nema blog.

5. Stavite zakonske podatke 

Kada potencijalni kupac dođe na vašu web stranicu, on je spreman potrošiti svoje novce na ono što nudite, no često se događa da online kupci iz ovog ili onog razloga nemaju povjerenja u baš svaku web stranicu koja nešto nudi na prodaju. Zato je jako važno, poradi osjećaja sigurnosti u potencijalnih kupaca, da na vašu web stranicu stavite o sebi minimalne zakonske podatke kao što su naziv tvrtke koja pruža usluge, sjedište tvrtke, adresa, OIB, porezni broj, ime direktora i slično. Na taj ćete način dodatno potaknuti posjetitelje vaše web stranice da se odluče na konverziju, tj. kupnju.

 

Kategorije: Biznis

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.

Povezani članci