Kako ubrzati web stranicu

Kako ubrzati web stranicu

Većina posjetitelja nema strpljenja čekati web stranice koje se učitavaju duže od otprilike par sekundi. To u praksi znači da će mnogi potencijalni korisnici napustiti vašu web stranicu ako im se ne učita gotovo odmah.

Zašto ubrzati web stranicu

Evo nekih činjenica temeljenih na različitim istraživanjima:

  • 47% korisnika očekuje da se web stranica učita u roku od 2 sekunde ili kraće
  • 40% korisnika napusti web stranicu kojoj treba duže od 3 sekunde da se učita
  • Samo 1 sekunda dužeg učitavanja može rezultirati u 7% manjim konverzijama (upitima, narudžbama, kupnjama…)
  • Ako web shop prodaje dnevno 10.000 kn, samo 1 sekunda dužeg učitavanja može smanjiti godišnju prodaju za 250.000 kn
  • 73% korisnika na pametnim telefonima i tabletima naišlo je na web stranicu koja je bila prespora da se uopće učita

Drugim riječima, što je brža web stranica, to je veći broj korisnika na njoj te veća prodaja-zarada.

Kako ubrzati web stranicu

Brzina web stranice ovisi o mnogim faktorima, a ovdje ćemo navesti samo neke najvažnije savjete kako provesti ubrzanje web stranice i poboljšati korisničko iskustvo.

1. Odaberite kvalitetan hosting

Ako tražite najjeftiji hosting, tada ćete godišnje uštedjeti nekih par stotina kuna, no jeftini hosting nije najbolje rješenje. Ako je vaša web stranica smještena na jeftinom shared web hostingu, to u praksi znači da će dijeliti prostor na serveru s mnogobrojnim web stranicama drugih korisnika što će negativno utjecati na vrijeme učitavanja. To je kao da uskom cestom prolazi nekoliko automobila istovremeno; stajanja i usporavanja su neminovna, kao i spor promet.

VPS (virtual private server) hosting je onaj koji ne dijelite s drugima, nego je jedan fizički server podijeljen u više virtualnih servera od kojih vi zakupite jedan. To je mnogo brži hosting od uobičajenog shared web hostinga, ali zato i mnogo više košta (od nekih 500 kn / mjesečno).

Postoji još bolja i skuplja opcija – dedicated (namjenski) server gdje apsolutno ništa ne dijelite s drugima tako da takav hosting pruža najveće brzine. Ipak, malo kome se isplati plaćati hosting od nekoliko tisuća kuna mjesečno.

Naš je savjet da u svakom slučaju odaberete kvalitetnog i provjerenog pružatelja hosting usluga prema svojim mogućnostima – a to obično nisu oni najjeftiniji.

2. Koristite caching dodatak

Ako je vaša web stranica u WordPressu, tada preporučujemo da koristite caching dodatak (plugin) koji se temelji na korištenju predmemorije što će dramatično ubrzati učitavanje stranica. Postoji mnogo besplatnih caching dodataka, a mi vam preporučujemo WP Super Cache. Ovaj će dodatak ubrzati vašu web stranicu tako što će ponuditi statičan HTML fajl umjesto WordPress PHP skripti, i to za one korisnike koji u vašu web stranicu nisu ulogirani, koji nisu napisali ni jedan komentar te koji nisu pogledali ni jedan članak zaštićen lozinkom. A to je obično oko 99% svih posjetitelja.

3. Smanjite veličinu slika

Što su slike na vašoj web stranici veće težine (npr. 500 kb…), to se stranica teže i sporije učitava. Nitko vam ne može reći koja bi trebala biti optimalna veličina slika za vašu web stranicu. Lijepe slike služe kao zgodne ilustracije i utječu na pozitivno korisničko iskustvo. Ipak, ako smanjite sliku od 250 kb na nekih 30 kb, to svakako neće biti kvalitetna slika. Najbolje je naći neku srednju mjeru – smanjiti slike na način da ne izgube puno na kvaliteti.

4. Optimizirajte i smanjite početnu stranicu

Vaša početna stranica (homepage) je najvažnija stranica vašeg weba jer najveći broj posjetitelja dolazi upravo tu. Stoga je pametno smanjiti dužinu učitavanja početne stranice na način da ćete izbaciti suvišne banere, smanjiti broj plugina i widgeta, prikazati sažetke umjesto cijelih članaka, smanjiti ukupan broj članaka na naslovnici, deaktivirati nepotrebne dodatke (plugine), obrisati neaktivne plugine i sl. Također možete i smanjiti slider – ako u slideru imate 3 ili 4 različita slidea, znajte da su oni uglavnom beskorisni. Pogotovo za korporativne stranice vrijedi pravilo da posjetitelji pogledaju samo prvi slide, a na drugi, treći i četvrti se niti ne obaziru (a znatno utječu na usporavanje cijele početne stranice). Slideovi su efektni jedino ako iza njih stoji originalan i zanimljiv sadržaj.

5. Optimizirajte bazu podataka

Ako je vaša web stranica napravljena u WordPressu, tada možete koristiti jednostavan dodatak WP-Optimize koji će automatski maknuti spremljene revizije/izmjene članaka koje vam više nisu potrebne, obrisati draftove, spam komentare, neautorizirane komentare, Akismet metapodatke itd. Svaki put kad napišete i li uređujete post/članak, WordPress sačuva svaku reviziju odnosno izmjenu koju ste napravili. Ako ste uređivali post 6 puta, možete imati 5 spremljenih revizija. Ako imate 200 objavljenih postova, onda imate i oko 1000 sačuvanih revizija. To je velika količina memorije za vašu bazu podataka. WP-Optimize će ukloniti takve nepotrebne revizije.

Zapamtite: brže web stranice imaju bolji SEO

Osim poboljšanog korisničkog iskustva, još jedan bitan razlog zašto biste htjeli ubrzati vašu web stranicu je taj što brže stranice imaju bolje SEO vrijednosti te se bolje rangiraju u rezultatima pretraživanja. Ako želite da vas u pretraživanju Google izbaci među prva mjesta za određene ključne riječi, tada ćete učiniti sve da se vaša web stranica učitava što brže jer Google želi da korisnici njegove tražilice budu što zadovoljniji. U skladu s tim je i dizajniran Googleov pretraživački algoritam.

Kategorije: WordPress

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.