Kako urediti sliku besplatno putem interneta

Kako urediti sliku besplatno putem interneta

Ako želite urediti neku sliku za npr. svoj profil na Facebooku, Instagramu, web stranicu ili pak za neke druge potrebe – osobne ili poslovne – ne morate kupovati profesionalni program tipa Photoshop koji inače košta par tisuća dolara. Na internetu postoji besplatan uređivač slika s mnoštvom opcija te koji vam čak ni ne traži registraciju.

Pixlr – najbolji besplatni uređivač slika

Pixlr je online program koji će vam ponuditi mnoštvo opcija za uređivanje slika. Kad dođete na njegovu web stranicu, ponudit će vam se dva glavna izbornika: Pixlr editor i Pixlr express. Pixlr editor je donekle sličan Photoshopu, ima najvažnije opcije i alate za uređivanje, mijenjanje i stvaranje slika. Pixlr express vam nudi brze mogućnosti dodavanja raznih simpatičnih efekata, okvira, stikera, teksta itd.

kako urediti sliku

Pixlr editor koristite ako već imate barem nekog početničkog iskustva u uređivanju digitalnih slika i fotografija, dok će Pixlr express koristite za brzu manipulaciju slikama u smislu zabave i za razonodu. Ako želite naučiti kako urediti sliku svakako će vam dobro doći i poznavanje engleskoga jezika jer su izbornici na engleskome.

Osim programa Pixlr, postoje i drugi online programi za uređivanje slika, no većina njih zahtijeva registraciju ili nudi tek demo verziju. Po našem mišljenju Pixlr je najbolji besplatni program za uređivanje slika kojeg možete pronaći na internetu.

Kvalitetan je i program PicMonkey, jednostavan je za korištenje te nudi jako puno zanimljivih efekata, no na njemu ima nešto više više reklama nego na Pixlru te su neke opcije samo uz plaćanje i registraciju. Zapravo, najbolje je da isprobate oba programa te da sami odlučite koji vam više odgovara.

Formati slika

Kad uredite neku sliku, ponudit će vam se više opcija formata u kojem je možete sačuvati. Najčešći su formati .jpg te .png. Prvi format je standardni format te obično ne stvara velike datoteke, no ovaj drugi format ima nešto bolju kvalitetu ali stvara mnogo “teže” datoteke. Stoga, ako slike namjeravate slati i objavljivati putem interneta, najbolje vam je koristiti .jpg format.

Kategorije: Tutorijali

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.