Koji hosting uzeti: 5 važnih stvari koje trebate znati!

Koji hosting uzeti: 5 važnih stvari koje trebate znati!

O kvaliteti i brzini web stranice danas često ovisi uspjeh mnogih poduzeća. Pa čak i onih velikih. Prodaja proizvoda i usluga sve se više seli u digitalnu sferu, odnosno e-trgovina iz godine u godinu raste. Stoga je jako važno imati pouzdanu, brzu i kvalitetnu web stranicu. A temelj svake web stranice je hosting ili smještajni prostor na serveru. Naravno da se mnogi često pitaju koji hosting uzeti. Gdje je hosting kvalitetan, dobar, brz, pouzdan… a da nije baš pretjerano skup? U skladu s tim donosimo vam 5 važnih stvari koje trebate znati pri odluci o odabiru koji hosting uzeti.

Web Hosting

 

1. Nikad, ali nikad nemojte štedjeti na hostingu

Ovo je klasična greška koju rade mnogi. Naime, razni “web masteri” početnici i amateri, pojedinci, vlasnici malih firmi, obrta i slično, prije odluke o hostingu prije svega gledaju cijenu. I tako odmah u startu sami sebi podapnu nogu, da se slikovito izrazimo.

Naime, jeftin hosting u praksi znači ovo: sporo (a ponekad i nikakvo) učitavanje vaše web stranice. Mnogi tako pripremaju nekakav digitalni projekt, web-site, web-trgovinu i slično, potroše dosta novaca i ulože puno vremena, i onda odluče uštedjeti na hostingu. To je kao da gradite kuću, a odlučite štedjeti na temeljima.

Radije uštedite na nekim drugim stavkama, nego na hostingu. Jer koja vam svrha ulagati u projekt odnosno web stranicu ako će biti spora? Tako će joj u startu pasti rating u Googleu, a nestrpljivi korisnici neće je ni pogledati. Danas korisnici nemaju strpljenja i ako vašoj web stranici za učitavanje treba tipa 10, 12, 15 ili više sekundi, to vam je kao da je nemate. Dobit ćete visok bounce rate i stranica će otploviti u anonimna bespuća Google pretraga…

Dakle, da sumiramo: JEFTIN HOSTTING = SPOR HOSTING = FAILED PROJECT (propala web stranica, trgovina i sl.)

hosting u hrvatskoj

Ako mislite uzeti jeftin hosting, novce ćete najbolje uštedjeti tako da onda ne uzmete nikakav hosting. Jer projekt će vam ionako na sporim serverima vrlo vjerojatno propasti.

 

2. Loša iskustva s hrvatskim hosting firmama

Mnogi često pitaju koji hosting uzeti i koje hrvatske hosting firme preporučiti. Možda zaista ima dobrih i kvalitetnih hrvatskih hosting firmi. Ali ja ih još nisam upoznao. Neki se doduše zaista trude, u smislu relativno brzog odgovaranja na upite i ljubaznosti prema korisnicima. Ipak, još nisam doživio shared hosting hrvatskih firmi koji bi bio brz i koji bih mogao preporučiti.

Do sada sam u zadnjih 15-ak godina koristio usluge desetak hrvatskih hosting providera. Njihove bih usluge mogao opisati u nekoliko kategorija:

  • užasno skupi, spor hosting, arogantno osoblje, stručne podrške gotovo da nema
  • skupi, nekvalitetni, spor hosting, neljubazno osoblje, spora ili nikakva stručna podrška
  • skupi, spor hosting, brza ali nekvalitetna stručna podrška
  • prosječna cijena, spor hosting, serveri down i po nekoliko dana, ljubazni i strpljivi, ali beskorisni
  • jeftini, spor hosting, stručna podrška sa zakašnjenjem od par sati
  • jeftini, spor hosting, prosječna stručna podrška, ljubazno osoblje
  • superjeftini, siteovi pola vremena offline, stručna podrška ako im je čovjek tog dana raspoložen

Uglavnom, u Hrvatskoj vam se gotovo ne isplati uzeti hosting. Jer bez obzira koliko platili, puno ili malo, (shared) hosting u hrvatskim hosting firmama bit će vam vrlo vjerojatno spor.

SEO optimizacija weba

 

3. “Hrvatski hosting” zapravo je zakup jeftinog stranog servera

Velika većina hrvatskih hosting firmi “hrvatske” su samo po tome što imaju fizičko sjedište i porezni broj u Hrvatskoj. Smještajni prostor koji vam oni prodaju nalazi se na serverima koji su uglavnom smješteni u SAD-u, Njemačkoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i slično. Oni zapravo najčešće preprodaju hosting pakete koje su zakupili od drugih, stranih hosting firmi. S tim da se gotovo redovito radi o najjeftinijim serverima.

Npr. njemački superjeftini hosting Hetzner nudi web hosting već od 2 EUR mjesečno. Hrvatska hosting firma zakupi takav prostor “na veliko” (reseller) i s rabatom, i onda vam ga preprodaje po nekoliko puta višoj cijeni. Što bi bilo u redu, samo da je takav hosting kvalitetan odnosno brz. No gotovo u pravilu nije.

 

4. Izbjegavajte neke poznate strane hosting firme

Budimo iskreni: shared hosting nije spor samo kod domaćih hosting providera. Čak i mnoge razvikane strane hosting firme koje su globalno poznate, kao npr. Go Daddy ili BlueHost, uglavnom nisu kvalitetno shared hosting rješenje. Naime, radi se o tome da imaju velik broj korisnika (siteova) na relativno ograničenom serverskom prostoru, kako bi ostvarili što bolje prodajne rezultate. To je kao da nekakvo malo gradsko auto nabijete s puno ljudi, prtljage, tereta… I naravno da će takvo opterećeno auto sporo ići. Tako je onda i s web-stranicama.

najbolji hosting

Osim toga mnoge od njih imaju vrlo čudna, neintuitivna korisnička sučelja i jako lošu (sporu) korisničku podršku.

 

5. Koji hosting uzeti? SiteGround hosting je odlično rješenje

SiteGround je hosting firma smještena u Bugarskoj. Ako možda niste znali, bugarska IT industrija zadnjih godina cvjeta, zahvaljujući niskim porezima i državnim poticajima za taj sektor. Zašto odabrati SiteGround hosting? Naprosto zašto što je odličan.

Odmah da razjasnimo: SiteGround hosting nije jeftin. Nije ni pretjerano skup, ali je u prosjeku skuplji od ostalih sličnih shared hostinga koji usluge nude globalno. Naime, SiteGround trenutno na svojim serverima ima oko 2 milijuna web siteova.

Ono po čemu se SiteGround izdvaja od ostalih je dobra brzina shared hostinga i odlična korisnička podrška. Nakon migracije web-stranica s hrvatskih hosting firmi na SiteGround, pogotovo na srednji GrowBig hosting paket, većina korisnika doživi to da im se stranica u prosjeku DUPLO BRŽE učitava nego prije. Na primjer web stranici kojoj je trebalo 8-9 sekundi za učitavanje i server response time, sada treba 4 sekunde. SiteGround koristi SuperCache uslugu koja optimalno podešava rad servera radi što veće brzine.

koji hosting odabrati

Upravo zbog odličnih rezultata, SiteGround ima i službenu preporuku WordPress.org-a – krovne i službene organizacije za razvoj WordPressa. Ako imate site u WordPressu, ili ga planirate napraviti, još jedan razlog više da odaberete SiteGround.

SiteGround hosting također preporučuje i Joost De Valk, autor megapopularnog SEO plugina Yoast SEO.

Yoast SEO

 

Naravno, vjerojatno postoje i brojni drugi kvalitetni hostinzi osim SiteGrounda. Odlične ocjene dobio je npr. i FastComet. A zasigurno ima i mnogih drugih. Ipak, sve više korisnika prebacuje svoje hosting pakete na SiteGround. Zato ako se pitate koji hosting uzeti, preporučujemo vam ga.

Zapamtite, kvalitetan hosting uvijek sadrži dvije krucijalne komponente:

1) BRZINA SERVERA te

2) KVALITETNA KORISNIČKA PODRŠKA.

Nažalost, mnogi korisnici kad odlučuju koji hosting uzeti prave početničku grešku na način da štede. Osnovni kriterij odabira im je cijena, da bude što jeftinije. I tako nerijetko dobiju neupotrebljive i spore web stranice koje nitko ne posjećuje. Moderne web-stranice zbog slidera, slika, programskih skripta, vizualnih efekata i svega drugog sve su zahtjevnije i teže za učitavanje. To bi trebao popratiti i odgovarajući hosting odnosno brz serverski prostor, a kod mnogih to nije slučaj.

Zato je nekvalitetan hosting zapravo najskuplji hosting jer kad vam zbog njega propadne projekt, izgubite sav novac i vrijeme koje ste u njega uložili.

Web Hosting

Kategorije: Izrada weba

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Prati IT industriju i trendove već niz godina. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju i online marketing. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme pije kavu sa šlagom i igra Sid Meier's Civilization.