Koji internet uzeti: napustite spori internet i skupe ugovore

Koji internet uzeti: napustite spori internet i skupe ugovore

U današnjem umreženom svijetu internet je postao temeljna infrastruktura, kao npr. struja i voda. Za pogotovo mlađe generacije koje nisu ni upoznale vrijeme bez interneta, nemati brz i pouzdan WiFi možda je čak i gore iskustvo nego nemati neke druge infrastrukturne priključke. Slična je stvar i u, primjerice, turizmu gdje iznajmljivači apartmana pod svaku cijenu nastoje gostima osigurati kvalitetan internet – pošto je to danas preduvjet za zadovoljne goste, pogotovo strance.

Budite oprezni s pružateljima interneta

U skladu s tim postavlja se pitanje koji internet uzeti, odnosno koji operater nudi najbolju uslugu uz najpovoljniju cijenu. U Hrvatskoj postoji sedam operatera koji vam mogu ponuditi uslugu fiksnog flat interneta, ovisno o tome u kojem mjestu živite. Autor ovog članka s nekoliko najpoznatijih domaćih operatera ima uglavnom negativna iskustva: brzina internetske veze većinom je bila ispod deklariranog minimuma što se nije riješilo ni nakon uzastopnog zvanja “tehničke podrške”, pa čak ni nakon promjene routera. Kod jednog operatera internet je čak bio i potpuno neupotrebljiv: umjesto navodnih 30 Mbps, stvarna brzina veze bila je 0,2 Mbps. Slična iskustva imaju i brojni korisnici diljem Hrvatske, što se može pročitati po raznim specijaliziranim forumima.

Brzinu svog interneta možete jednostavno provjeriti na web-stranici Speedtest, a također i domaća regulatorna agencija HAKOM nudi vam HAKOMetar – mjesto gdje možete provjeriti je li vam brzina interneta u skladu s onom koju plaćate.

Još jedna stvar: većina će vam domaćih operatera u paket interneta pokušati “uvaliti” i fiksni telefon – bez obzira treba li vam ili ne.

Tele 2 pokućni internet

Kako biste izbjegli loša iskustva s fiksnim i često sporim, a ponekad čak i neupotrebljivim internetom kojeg obično “masno” plaćate u paketu s televizijom i telefonom (kojeg ne koristite), danas postoji jednostavno rješenje. Zove se 4G neograničeni internet za koji vam nije potrebna nikakva telefonska veza. Dovoljno je mali router uključiti u strujnu utičnicu i imate odličan internet i WiFi sa zaista velikim brzinama koje su obično znatno više od onih kod uobičajenih fiksnih priključaka. Takvu ponudu za samo 169 kn mjesečno nudi vam npr. Tele2 s nazivom “pokućni internet“.

koji internet odabrati

Hrvatski telekom najskuplji

Za one koji misle da će npr. izgubiti TV programe ako ne potpišu ugovor s nekim od hrvatskim operatera, i tu postoji kvalitetno rješenje. Hrvatska pošta nudi vam evotvodličnu digitalnu televiziju s brojnim programima za promotivnih 35 kn mjesečno! 

Primjera radi, slična usluga Hrvatskog telekoma (MAX 3 paket), s neusporedivo sporijim internetom, koštat će vas malo manje od 400 kn – gotovo duplo skuplje!


*** UPDATE *** >> Autor ovog članka više nipošto NE PREPORUČUJE evotv televiziju. Naime, imao sam evotv pretplatu na 2 godine. U međuvremenu je evotv kupljen od strane Hrvatskog Telekoma (HT-a). Kad sam nakon isteka ugovorne obveze htio raskinuti ugovor za evotv usluge jer mi ista više nije trebala, imao sam velikih problema. Trebalo mi je oko 3 mjeseca, 60-ak mailova, nekoliko telefonskih zvanja i chatova s agentima da uspijem odjaviti evotv pretplatu. Korisnička služba na upite odgovara nakon tipa 17 dana.  Osim toga odgovori vam jedna osoba, pa druga, pa treća, a ne znaju što je tko od njih prije rekao/napisao.

Vodio sam pismene konverzacije sa ukupno 4 osobe iz korisničke podrške + sa 3 agenta online i telefonom. Sve se očito namjerno odugovlači. Uz to sam morao platiti 2 mjesečna računa dok uopće nisam koristio uslugu. Ne znam ima li ovo ikakve veze s tim što je evotv kupljen od strane HT-a, ali odnos evotv-a prema korisnicima je KATASTROFALAN, što mogu dokumentirati na svom primjeru.


Napustite nepouzdane fiksne priključke

Prema tome, ako se pitate koji internet uzeti, savjetujemo vam da zaboravite na skupe i spore fiksne priključke te isprobate 4G internet kojim ćete zacijelo biti i više nego zadovoljni, a i uštedjet ćete veliku sumu novaca. Ako imamo na umu da se ugovori obično potpisuju na 2 godine (24 mjeseca), to je u navedenom primjeru skoro 5000 kn uštede!

Još ako putem interneta radite, plaćate račune, obavljate razne poslove, koristite cloud… nemate o čemu razmišljati. Zaboravite telefone, fiksne linije i spore te nepouzdane internete koje masno plaćate nizašto: vrijeme je za 4G ultrabrzi internet!

Kategorije: IT WORLD

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.