Meta opisi i pozicija vašeg weba u pretraživanju

Meta opisi i pozicija vašeg weba u pretraživanju

Meta opisi (meta descriptions) su već duže vrijeme jedan od najviše zanemarenih faktora u SEO optimizaciji. Velika većina ljudi koji su vlasnici ili administratori web-stranica ni ne trudi se pisati kvalitetne meta opise s ključnim riječima za pojedine postove, članke ili stranice. Zašto? Sam je Google (Google Webmaster Central Blog) dao izjavu da meta opisi ne utječu na rangiranje, odnosno poziciju neke web-stranice pri pretraživanju.

It’s worth noting that while accurate meta descriptions can improve clickthrough, they won’t affect your ranking within search results.

Zašto se onda truditi s meta opisima?

Kvalitetni meta opisi privlače posjetitelje

Iako meta opisi sami po sebi ne utječu na Google algoritam, treba naglasiti činjenicu da web-stranica s kvalitetnim i zanimljivim meta opisom, koji sadrži određene ključne riječi, ima puno više šanse da posjetitelj klikne na nju, nego na onu koja nema nikakav ili ima generički meta opis. Samim time, ako uložite određeno vrijeme u pisanje meta opisa, vaša će web-stranica biti posjećenija.

Ponašanje korisnika – bitan faktor Google algoritma

Također treba znati da je ponašanje korisnika (user behavior) jedan od jako bitnih, ako ne i ključnih elemenata koje sadrži Google pretraživački algoritam te koji direktno utječe na položaj neke web-stranice u pretraživanju. U vezi s tim, click-through rate (CTR) ili postotak klikova koje vaša web-stranica ima kada je korisnici vide pri rezultatima pretraživanja (SERP search engine results page), govori Googleu je li vaša web-stranica korisnicima značajna i zanimljiva, ili nije. Što je veći  CTR, znači da web-stranicu korisnici više cijene, te će njena pozicija u pretraživanju biti bolja. Zato su meta opisi jako bitni jer pomoću njih postižete znatno bolji CTR što direktno utječe na bolju ukupnu poziciju u pretraživačima.

Kao što je dr. Peter J. Meyers napisao za Moz:

The first metric I think Google makes broad use of is direct Click-Through Rate (CTR) from the SERPs themselves. Whether or not a result gets clicked on is one of Google’s and Bing’s first clues about whether any given result is a good match to a query. We know Google and Bing both have this data, because they directly report it to us.

Kako stvoriti meta opise

Kao što smo već objasnili u jednome članku o pisanju po SEO smjernicama, meta opise je najlakše napisati ako je vaša web-stranica bazirana na WordPressu. Sve što trebate jest instalirati besplatni dodatak All In One SEO Pack te će vam se ispod svakog članka, tj. posta pojaviti polje gdje možete unijeti meta opis koji želite.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.