Mobilni SEO postaje primaran za rangiranje u Google tražilici

Mobilni SEO postaje primaran za rangiranje u Google tražilici

S godinom 2016. koja je iza nas mnogi se pitaju koji nas SEO trendovi očekuju u 2017. godini, odnosno koje će faktore i promjene Google uzimati kao relevantne pri pozicioniraju web-stranica u rezultatima pretraga.

Promjena od desktop first to mobile first

Prije svega, možemo reći da će mobilne verzije web-stranica (za pametne telefone i tablete) u 2017. godini po prvi put vjerojatno biti važnije od desktop web-stranica. Google je već u 11. mjesecu 2016. godine započeo s indeksiranjem mobilnih verzija web-stranica te je ta početna faza predstavljala prvi korak u promjeni Googleovog fokusa s desktop sadržaja na mobilne (mobile first index). To u praksi znači da će se Google u 2017. godini prije svega fokusirati na mobilni sadržaj pri pozicioniranju web-stranica. Značajke mobilne verzije web-stranice (ili mobilni SEO) određivat će sveukupno rangiranje neke web-stranice u rezultatima Google pretraživanja. Bad news for non responsive websites!

Ako imate barem responzivnu verziju vašeg weba, ova promjena za početak ne bi trebala naštetiti njegovoj poziciji u Google pretragama. Najgore će proći one web-stranice koje imaju samo desktop verziju te uopće nisu optimizirane, tj. prilagođene za mobilne preglednike. A takvih je još uvijek značajan broj, čak i u poslovnoj branši.

mobilni SEO korisnici

Mnogi su se bunili na ove najavljene promjene jer postoji velik broj starijih web-stranica koje imaju odličan sadržaj i koje zapravo uopće nemaju potrebe za mobilnim verzijama. To se prvenstveno odnosi na specijalizirane web-stranice koje sadrže raznu tehničku dokumentaciju i planove, stručne algoritme i strukture podataka itd. Ipak, Google zna što radi: broj mobilnih korisnika (i Google pretraga na mobilnim uređajima) još je 2015. godine nadmašio broj pretraga na desktop računalima.

Mobilna pretraživanja bit će uskoro i jedina pretraživanja

Već sada mobilna pretraživanja donose više korisnika odnosno posjetitelja za ukupno 20 od 24 tržišne i industrijske niše. Te 4 iznimke gdje su desktop pretrage još uvijek važnije od mobilnih su: računala i elektronika, internet i telekom, znanost, putovanja. Na primjer TripAdvisor još uvijek 71% svojih posjetitelja dobiva kroz desktop pretrage.

Ipak, bez obzira na pojedine iznimke, treba reći sasvim otvoreno: prava namjera Googlea jest da u skoroj budućnosti mobilno pretraživanje uskoro postane i jedino pretraživanje, odnosno položaj neke web-stranice u rezultatima pretraživanja ovisit će isključivo o SEO vrijednosti njene mobilne verzije (mobilni SEO).

Kakav će vam biti SEO u 2017. godini

Želite znati kakva će biti SEO vrijednost vaše web-stranice u 2017. godini? Vrlo je jednostavno provjeriti. Otvorite svoju web-stranicu na mobitelu. Treba li joj dugo da se učita? Izgleda li tekst kao nešto što bi se moglo pročitati jedino pod mikroskopom? Nedostaju li pojedine slike ili čak cijele podstranice? Ako je odgovor potvrdan, onda će vaš web u 2017. godini potonuti u rezultatima Google pretraga jer će mu mobilni SEO biti nikakav, osim ako ga ne osvježite novim izgledom i sadržajem koji je prilagođen za mobilne preglednike. Izgleda da će od mobilnog SEO-a najviše profitirati web-dizajneri, a vjerojatno će se pojaviti i sasvim nova kategorija mobile first web-stranica koje možda čak i neće biti prilagođene za desktop računala.

Kategorije: SEO
Oznake: mobilni SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.