Na internetu postoji milijardu websiteova

Na internetu postoji milijardu websiteova

Broj websiteova na internetu, prema podacima servisa internet live stats, trenutno se kreće oko 957 milijuna. Dakle, riječ je o ukupnom broju websiteova, a ne web-stranica (koji je mnogo više). Nakon što je krajem 2014. godine ovaj broj prešao milijardu, tijekom 2015. godine nešto se smanjio. Ipak, procjenjuje se da će početkom 2016. godine ovaj broj opet prijeći milijardu.

Za usporedbu, 2010. bilo je “samo” 206 milijuna websiteova, 2005. 64 milijuna, a 2000. godine “svega” 17 milijuna websiteova. Prvo računanje počinje od 1991. godine kad je pokrenut World Wide Web projekt.

Najveća ekspanzija u porastu broja websiteova dogodila se tijekom 2012. godine kada je zabilježen rast od čak 101%.

Ipak, treba napomenuti da se današnji broj od 957 milijuna websiteova najviše odnosi – čak 75% – na neaktivne websiteove tipa parkirne domene i sl. Naime, trgovina domenama još je uvijek jako unosan posao, te pojedinci i specijalizirane tvrtke koje se bave preprodajom domena dobro zarađuju na prodaji domena atraktivnog imena.

 

Kategorije: Vijesti
Oznake: broj websiteova

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.