Najbolji besplatni cloud servisi

Najbolji besplatni cloud servisi

Danas je poslovanje i svakodnevan rad bez servisa za pohranu podataka u oblaku (cloud) mnogima nezamisliv. Ovi su servisi jako popularni jer nude praktičan backup svih vrsta dokumenata, korisničkih podataka, fotografija i sl., te njihovu razmjenu među tvrtkama i pojedincima. Cloud rješenja gotovo u potpunosti zamjenjuju fizičke oblike sigurnosnih kopija na medijima kao što su hard diskovi, USB-i, DVD-i i slično.

Osim sigurnosne pohrane podataka bez ovisnosti o nekom fizičkom mediju, cloud servisi su i jako praktični za poslovanje. Npr. ako na jednom dokumentu radite na jednom računalu, te promijenite lokaciju te, recimo, kod kuće želite nastaviti raditi na tom istom dokumentu samo za drugim računalom, dovoljno je da otvorite cloud i nastavljate raditi na zadnjoj spremljenoj verziji dokumenta.

Cloud servisi pružaju nam sigurnost dokumenata te omogućavaju njihovo praktično korištenje i dijeljenje bez potreba za fizičkim medijima.

Donosimo kratak pregled najboljih besplatnih cloud servisa.

Dropbox

Jedan od prvih te trenutno najpopularniji ponuditelj prostora iz “oblaka”. Ima više od 300 milijuna korisnika u više od 200 država diljem svijeta, a dostupan je na 19 jezika. Početnicima nudi besplatno 2 GB prostora što se može znatno povećati pozivanjem drugih korisnika i raznim drugim promotivnim akcijama. Iako neki drugi servisi početnicima nude više prostora nego Dropbox, pošto je jedan od “najstarijih” igrača na tržištu većina ljudi u njega nekako ima i najviše povjerenja.

Box

Ovaj startup pokrenut je 2005. godine i prije svega je usmjeren na poslovne korisnike gdje ostvaruje i veliku većinu svojih prihoda. Box trenutno ima više od 20 milijuna korisnika, od čega je više od 34.000 kompanija. Za obične ljude Box nudi 10 GB besplatnog prostora što je za većinu i više nego dovoljno.

Google Drive

Googleov oblak nudi vam 15 GB slobodnog prostora, no treba imati na umu da se ta količina prostora dijeli između triju Googleovih usluga (Gmail, Google Drive i Google+ Photos), pa 15 GB u konačnici i nije tako puno.

MediaFire

Ovaj vam servis nudi 10 GB besplatnog prostora koji možete proširiti do 50 GB ako pozovete prijatelje ili instalirate razne korisne aplikacije.

MEGA

Ovu cloud uslugu pokrenuo je Kim Dotcom koji se našao u sukobu sa zakonom oko neovlaštenog dijeljenja materijala zaštićenih autorskim pravima na svom (sada ugašenom) servisu Megaupload. Možda je baš iz inata osnovao servis MEGA koji vam nudi 50 GB slobodnog prostora te je po tome rekorder među konkurencijom.

Copy

Copy će vam dati 15 GB besplatnoga prostora te ćete dobiti 5 GB ekstra za svakog prijatelja kojeg pozovete i prihvati da koristi Copy. Dopadljivog je i jednostavnog sučelja.

Kategorije: IT WORLD

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.