Najbolji WordPress dodaci (plugins) za web-stranice

Najbolji WordPress dodaci (plugins) za web-stranice

Ako imate web-stranicu napravljenu u WordPressu, već duže vrijeme najpopularnijoj CMS platformi koja pogoni više od četvrtine cjelokupnog weba, tada ste zacijelo upoznati s činjenicom da za WordPress postoje tisuće različitih dodataka ili pluginova koji proširuju funkcionalnost web-stranice te donose brojne dodatne mogućnosti. U toj šumi besplatnih i premium dodataka izdvojili smo 5 po nama najboljih i najvažnijih koji mogu značajno unaprijediti kvalitetu, sigurnost i izvedbu svake WordPress stranice. Ovo su ti WordPress dodaci:

Akismet /zaštita od spama/

Akismet je dodatak koji će vašu web-stranicu zaštititi od brojnih spam komentara. Potpuno je besplatan te jednom kad ga instalirate, zaboravite na dosadne spamove koji bi vas inače izbombardirali s nebrojenim mnoštvom generičkih i besmislenih komentara.

Wordfence Security  /sigurnost/

Ovaj će dodatak značajno podignuti razinu sigurnosti vaše WordPress web-stranice. U osnovnoj je verziji besplatan te će zaustaviti većinu potencijalnih napada. Ima više od milijun aktivnih instalacija, a za njegovo korištenje nije potrebna neka visoka razina znanja. Nudi vam mogućnost redovnog skeniranja potencijalno zaraženih stranica, mogućnost blokiranja posjetitelja po zemljama iz kojih dolaze, prikaz live prometa, ubrzavanje web-stranice na temelju cachinga i još mnogo toga. Premium verzija nudi još naprednije sigurnosne mogućnosti.

WP Super CACHE  /brže učitavanje/

Za dobre SEO rezultate važno je da vaša stranica bude brza prilikom učitavanja (u svrhu testiranja možete koristiti Google Page Speed). Za brže učitavanje pomoći će vam dodatak WP Super CACHE koji je iznimno kvalitetan te namijenjen kako početnicima tako i naprednim korisnicima. Ako želite bolji položaj u Google tražilici na temelju bržeg učitavanja vaše web-stranice, svakako instalirajte ovaj dodatak.

Yoast  /SEO optimizacija/

O Yoastu smo već pisali, no ovdje ćemo samo ponoviti kako je riječ o vjerovatno najboljem dodatku za SEO optimizaciju vaše web-stranice. Omogućit će vam pisanje kvalitetnih SEO članaka na temelju određenih ključnih riječi te će vam prikazati sve ključne SEO postavke na koje morate paziti kako biste imali što bolji rezultat u pretragama. Kao i većina drugih dodataka, i Yoast ima osnovnu besplatnu, te naprednu paid verziju.

Contact Form 7  /kontakt forma/

Ovaj je dodatak iz plugin repozitorija do sada preuzet više od 35 milijuna puta, što dovoljno svjedoči o njegovoj popularnosti i kvaliteti. Što će vam web-stranica ako vam se posjetitelji ne mogu obratiti, poslati vam poruku ili upit putem kvalitetne forme? Contact Form 7 služi upravo u tu svrhu, da generira kontakt formu prema vašim specifičnim zahtjevima i potrebama.

Tržište premium WordPress dodataka

Najveći broj dodataka za WordPress su besplatni, barem u osnovnoj verziji, te ih možete slobodno preuzeti iz repozitorija unutar WordPress nadzorne ploče. Osim besplatnih, također je razvijeno i tržište premium dodataka za koje je potrebno izdvojiti određeni iznos (obično negdje od 5 do 20 dolara). Najveći broj ovakvih premium dodataka možete naći na popularnom segmentu Envato marketa naziva codecanyon, gdje ih možete kupiti na stotine, a poredani su po kategorijama kao što su Forms, SEO, Social Networking itd. Premium dodaci obično su znatno kvalitetniji u odnosu na besplatne dodatke iste namjene, te ćete dobiti i podršku autora u slučaju bilo kakvih problema.

 

Kategorije: WordPress

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.