Neograničeni internet: brzi kućni internet uz najbolje tarife

Neograničeni internet: brzi kućni internet uz najbolje tarife

Neograničeni internet danas je postao gotovo pa neophodan za većinu kućanstava. U suvremenom, digitalnom dobu ljudi za zabavu, informacije ali i posao sve više koriste internet.

Ovdje ćemo prikazati koje su najbolje opcije za neograničeni internet koji ćete koristiti kući, u smislu cijene, brzine i ograničenja podataka.

Neograničeni internet zamjenjuje zastarjele medije

Prije svega, većina providera još uvijek nudi opcije tipa internet + telefon + TV. Ako ne koristite telefon (tko još uopće koristi tu zastarjelu tehnologiju), nemate razloga uzeti takvu pretplatu. Samo ćete skuplje plaćati za uslugu koju ne koristite ili koristite vrlo rijetko.

Zapravo, dobar dio ljudi, pogotovo mlađe generacije, čak više ni ne gledaju televiziju u klasičnom smislu. Televizija kao medij odumire, a sve je više zamjenjuje društvene mreže, YouTube, kao i internetske streaming usluge tipa Netflix, Amazon Prime itd.

Koji kućni internet uzeti?

Šteta što smo u Hrvatskoj u digitalnom dobu još uvijek primorani plaćati HRT pretplatu. Mnoge osobe, uključujući i autora ovog članka, uopće ne gledaju ni mnogo kvalitetnije TV kanale, a kamoli HRT. Za cijenu HRT pretplate može se uzeti mjesečna pretplata na Netflix, Amazon Prime ili neki drugi streaming servis i gledati tisuće kvalitetnih filmova i serija.

Pitate se koji kućni internet uzeti, a da pritom ne plaćate još i telefon i TV? Provjerili smo ponudu tri najveća hrvatska pružatelja takvih usluga: Hrvatski Telekom, Tele 2 i A1.

Odmah da kažem da je, što se mene tiče, A1 trenutačno ispao iz konkurencije. Naime, koristeći preglednik Chrome s instaliranim AdBlockerom nisam uspio otvoriti link s više detalja za njihov neograničeni kućni internet.

A1 osim istaknute cijene od 179 kn/mj. (ne piše je li s PDV-om ili ne) i brzine do 200 Mbit/s, ne nudi mnogo dodatnih informacija. Kad se klikne za više informacija i narudžbu usluge, otvori se skočni prozor koji AdBlocker automatski blokira.

Pošto AdBlockere danas koristi otprilike trećina korisnika interneta, ovakav način komuniciranja ponude malo je čudan. Ne samo da tu ponudu blokira AdBlocker, već i napredni internetski preglednik tipa Brave. No dobro.

Tele2 neograničeni pokućni internet

Tele2 nudi neograničeni pokućni internet za 169 kn mjesečno uz neograničen broj GB. Svim je korisnicima na raspolaganju 1 TB (1 terabajt, tj. 1000 GB) podatkovnog prometa mjesečno.

Ako i uspijete potrošiti 1 TB, brzina se smanjuje na 1 Mbps u periodu od 18-23 h u danu, do isteka tekućeg mjeseca.

Brzina Tele2 pokućnog interneta može značajno varirati. U ponudi piše da je maksimalna brzina do 150 Mbps. Kad sam koristio Tele2 pokućni internet, prvih mjesec dana bio sam relativno zadovoljan brzinom. Tada je brzina downloada bila u prosjeku 30-50 Mbps.

No kako je vrijeme prolazilo, brzina je iz nekog razloga bila sve slabija. Na kraju je neka prosječna brzina bila otprilike 10-15 Mbps, s tim da je ljeti (velika preopterećnost zbog turista?) i kad padaju oborine brzina bila iznimno loša.

Nekad je brzina bila svega 1,3 Mbps. Na moje prigovore da internet zna biti spor i da to poprave, Tele2 je samo poslao hrpu tehničkih naputaka kao sam dipl. inženjer telekomunikacija. Nemojte očekivati da će poslati servisera/tehničara da pogleda router i vidi može li se eventualno što poboljšati.

Hrvatski Telekom najskuplji

Neograničeni kućni internet kojeg nudi Hrvatski Telekom je najskuplja opcija. Njihova se usluga kućnog interneta zove Gigabox, a košta 199 kn mjesečno. U opisu ponude piše da “Magenta 1 korisnici dobivaju po 4G brzini prvih 400 GB, a oni koji to nisu prvih 300 GB. Nakon toga i jedni i drugi imaju internet neograničeno po brzini do 4/1 Mbit/s.”

Dakle, Gigabox je brzi internet do 400 odnosno 300 GB mjesečno, a kad to potrošite, brzina će vam se rapidno smanjiti.

Hrvatski Telekom je najskuplji, a velika brzina ograničena do 300 – 400 GB prometa

S obzirom na to da je danas samo jedna prosječna AAA igra veličine tipa 50 – 100 GB, ako se često igrate ili općenito često skidate veće datoteke s interneta, Gigabox uslugu ne bih preporučio. Ne samo zbog najviše cijene, nego i zbog navedenog ograničenja brzine.

Također, obećanje o “4G brzini” zvuči vrlo neodređeno. Gigabox uslugu nisam koristio, a kad sam svojedobno bio pretplatnik flat interneta Hrvatskog Telekoma, imao sam uglavnom jako spor, ponekad i gotovo neupotrebljiv internet.

Inače brzinu interneta uvijek možete jednostavno izmjeriti koristeći besplatni alat tipa SpeedTest ili HAKOMetar.

Od opisane tri opcije Tele2 je svakako najpovoljniji. Pošto nisam uspio doći do dodatnih podataka o A1 kućnom internetu, pretpostavljam da je 1 terabajt brzog interneta kojeg nudi Tele2 najviše brzog interneta što možete dobiti. Ipak, obećanja domaćih operatera o “brzom internetu” uvijek uzmite s dozom rezerve, bez prevelikih očekivanja.

Kategorije: IT WORLD

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.