Održavanje WordPress web stranica

Održavanje WordPress web stranica

Redovito održavanje web stranica iznimno je važno za njihovu funkcionalnost, sigurnost i posjećenost, kao i za SEO vrijednost odnosno poziciju u Google pretraživanju. Web stranice koje se ne održavaju redovito s vremenom postaju nestabilne, spore, s brojnim sigurnosnim “rupama”, a korisnički doživljaj na njima postaje upitan.

Održavanje web stranica u WordPressu

Ako je vaša web stranica napravljena u popularnom CMS-u WordPress, tada se njeno održavanje obično odnosi na sljedeće elemente:

  • dodavanje novog sadržaja kako bi stranica bila aktualna
  • ažuriranje instaliranih pluginova, tema, widgeta na novu verziju
  • ažuriranje core WordPress instalacije
  • stvaranje backupsa (sigurnosnih kopija)
  • prihvaćanje ili brisanje povratnih pingova i komentara (ako ih ima)
  • promjena kontakt podataka, cjenika, opisa proizvoda (ako je potrebno)
  • provjera rada kontakt forme
  • provjera neovlaštenih pokušaja za login
  • provjera vremena isteka domene i hosting paketa

 

održavanje WordPress web stranica slika

Cijena održavanja web stranica

Kao što smo napisali, redovito održavanje web stranica iznimno je važno jer to znatno utječe na njihovu učinkovitost i sigurnost. Cijene održavanja i ažuriranja web stranica mogu značajno varirati, ovisno o tome kome želite povjeriti tako važan zadatak: profesionalcu ili “tetkinom nećaku”. Za jednostavnije web stranice bez mnogo postova i sadržaja cijena se obično kreće negdje od 400 do 600 kn mjesečno, dok je za veće i zahtjevnije web stranice (npr. portali, web-shopovi…) i cijena održavanja veća. Uz ugovor na 6 mjeseci ili godinu dana obično možete dobiti određeni popust.

Redovitim održavanjem web stranica dobiva na vrijednosti

Ako u održavanje i ažuriranje web stranice posvetite potrebna sredstva i/ili vrijeme, tada će vaša web stranica dobiti na vrijednosti iz razloga što će korisničko iskustvo na njoj biti mnogo pozitivnije. Korisnici će imati ispravan dojam da se web stranica redovito osvježava, te da su informacije, usluge ili proizvodi koje putem nje nudite aktualne i vrijedne.

Osim toga stranice koje se redovito ažuriraju stječu bolju SEO vrijednost i bolju poziciju u Google pretraživanju, za razliku od onih na kojima mjesecima ili godinama nije napravljena nikakva promjena ili update. Drugim riječima, bolje vam je i ne imati web stranicu (jer ćete barem uštedjeti novce od hostinga), nego imati onu koja je zapuštena.

Trebate održavanje i ažuriranje web stranica? Javite nam se na e-mail info@internetske-usluge.com ili na 095 908 3787

Kategorije: WordPress

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Prati IT industriju i trendove već 15-ak godina. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju i online marketing. Zaljubljenik u WordPress i SEO. Jutrom pije kavu sa šlagom, a noću sanja WordPress teme.