Održavanje WordPress web stranica: zatražite besplatnu ponudu

Održavanje WordPress web stranica: zatražite besplatnu ponudu

Redovito održavanje web stranica iznimno je važno za njihovu funkcionalnost, sigurnost i posjećenost, kao i za SEO vrijednost odnosno poziciju u Google pretraživanju. Web stranice koje se ne održavaju redovito s vremenom postaju nestabilne, spore, s brojnim sigurnosnim “rupama”, a korisnički doživljaj na njima postaje upitan.

Održavanje web stranica u WordPressu

Ako je vaša web stranica napravljena u popularnom CMS-u WordPress, tada se njeno održavanje obično odnosi na sljedeće elemente:

  • dodavanje novog sadržaja kako bi stranica bila aktualna
  • ažuriranje instaliranih pluginova, tema, widgeta na novu verziju
  • ažuriranje core WordPress instalacije
  • stvaranje backupsa (sigurnosnih kopija)
  • prihvaćanje ili brisanje povratnih pingova i komentara (ako ih ima)
  • promjena kontakt podataka, cjenika, opisa proizvoda (ako je potrebno)
  • provjera rada kontakt forme
  • provjera neovlaštenih pokušaja za login
  • provjera vremena isteka domene i hosting paketa

 

održavanje WordPress web stranica slika

Zašto je važno održavanje WordPress web stranica

Redovito održavanje WordPress web stranica (kao, zapravo, i svih drugih web stranica) važno je iz nekoliko razloga. Glavni razlog je sigurnost. S obzirom na to da je danas negdje otprilike trećina svih web stranica napravljena u WordPressu, takve stranice postale su popularna meta hakera, distributera zlonamjernih skripti, osoba koje žele ukrasti podatke itd. Od svih hakiranih stranica u WordPressu, njih čak 83% nije redovito održavano.

Sljedeći razlog je stabilnost web stranice.  WordPress web stranice koje se ne održavaju redovito s vremenom postanu nestabilne. Neke značajke i funkcionalnosti na njima se s vremenom izgube, pojave se problemi s radom i učitavanjem, te se neki dijelovi mogu pogrešno prikazivati. Osim toga novije verzije WordPressa i WP tema obično donose ispravke raznih bugova.

održavanje WordPress web stranica

Treći razlog je brzina. Svaka nova verzija WordPressa brža je od prethodne jer developeri sa svakom novom verzijom nastoje poboljšati brzinu učitavanje. Na primjer WordPress 4.9 puno je brži od verzije 4.2. Također, iduće verzije WordPressa bit će brže i stabilnije od sadašnje.

Kod ažuriranja WP teme ponekad se mogu izgubiti razne customizacije. Ponajčešće prijevodi teme, neki funkcionalni elementi, posebne promjene stila itd. Zato je važno znati kako ispravno ažurirati WordPress temu. Također, uvijek se preporučuje back up prije samog ažuriranja. Jer npr. ako tijekom ažuriranja izgubite prijevod WordPressa, morat ćete iznova sami raditi ili ćete trebati naručiti prevoditeljske usluge i nekoga tko zna postaviti prijevod u WordPressu.

Cijena održavanja WordPress web stranica

Kao što smo napisali, redovito održavanje web stranica iznimno je važno jer to znatno utječe na njihovu učinkovitost i sigurnost. Cijene održavanja i ažuriranja web stranica mogu značajno varirati, ovisno o tome kome želite povjeriti tako važan zadatak: profesionalcu ili amateru. Za jednostavnije web stranice bez mnogo postova i sadržaja cijena se obično kreće negdje od 200 do 500 kn mjesečno, dok je za veće i zahtjevnije web stranice (npr. portali, web-shopovi…) i cijena održavanja veća. Uz ugovor na 6 mjeseci ili godinu dana obično možete dobiti određeni popust.

Kvalitetno održavanje WordPress web stranica jako je važno. Ako to pokušavate raditi sami, a nemate dovoljno iskustva i znanja, možete upropastiti cijelu web stranicu. Ako želite proći što jeftinije pa vam to radi neki poznanik ili prijatelj besplatno s površnim znanjem, opet se možete naći u problemima. Jedino vam WordPress znalac s dovoljno iskustva i znanja može garantirati da će vaša web stranica biti uredno i kvalitetno održavana.

Redovitim održavanjem web stranica dobiva na vrijednosti

Ako u održavanje i ažuriranje web stranice posvetite potrebna sredstva i/ili vrijeme, tada će vaša web stranica dobiti na vrijednosti iz razloga što će korisničko iskustvo na njoj biti mnogo pozitivnije. Korisnici će imati ispravan dojam da se web stranica redovito osvježava, te da su informacije, usluge ili proizvodi koje putem nje nudite aktualne i vrijedne.

WordPress ažuriranja

Osim toga stranice koje se redovito ažuriraju stječu bolju SEO vrijednost i bolju poziciju u Google pretraživanju, za razliku od onih na kojima mjesecima ili godinama nije napravljena nikakva promjena ili update. Bolje vam je i ne imati web stranicu (jer ćete barem uštedjeti novce od hostinga), nego imati onu koja je zapuštena.

Ukratko, održavanje WordPress web stranica je jako bitno ako želite da vaš blog, web shop, web stranica obrta ili poduzeća itd. bude sigurna, funkcionalna i dobro pozicionirana.

Trebate održavanje i ažuriranje web stranica? Javite nam se na e-mail info@internetske-usluge.com ili na 095 908 3787

Kategorije: WordPress

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.