On page SEO optimizacija web stranice

On page SEO optimizacija web stranice

On page SEO optimizacija web stranice, kao što sam naziv govori, odnosi se na postupke koji uključuju poboljšavanje SEO vrijednosti na samoj web stranici. Suprotno tome je off page SEO optimizacija koja uključuje aktivnosti kao što su link building, objave na društvenim mrežama itd.

On page SEO optimizacija najčešće se odnosi na sljedeće postupke:

 • Optimizirani naslovi i opisi sadržaja i članaka
 • Ispravne strukture URL linkova
 • SSL certifikat (https)
 • User friendly navigacija na web stranici
 • Internal linking
 • Ispravno formatiranje teksta  (korištenje H1, H2, bold  itd.)
 • Korištenje ključnih riječi
 • Optimizacija slika (veličina slika, ispravni nazivi slika, korištenje ALT tagova)
 • 404 redirekcija na početnu stranicu
 • Brzo učitavanje web stranice
 • Rensponzivnost
 • Kvalitetan sadržaj koji se redovito objavljuje (ovo je uvijek najvažniji SEO faktor!)
 • Ispravni linkovi (važno je da nema “broken links” ili linkova koji vode na loše stranice)
 • Gumbi za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama
 • Objava dužih sadržaja (sadržaji s više teksta bolje se pozicioniraju u Google tražilici od kraćih objava)
 • Smanjenje bounce rate postotka

On page optimizacija donosi bolji položaj u Google pretragama

On page SEO optimizacija ima mjerljive učinke. Ako se na web stranici provedu svi opisani postupci, ona će se kroz određeni period bolje pozicionirati za pojedine ključne riječi u Google pretragama. On page optimizacija naprosto znači to da će pretraživači lakše skupiti najvažnije informacije o vašoj web stranici čime će ona postati relevantna i važnija u odnosu na one stranice gdje se ne provode opisani postupci.

On page SEO optimizacija

Kvalitetan sadržaj koji je pisan po pravilima SEO optimizacije najvažniji je faktor za više pozicije u Google indexu. Zašto je tako? Google, ali i drugi pretraživači, naprosto “vole” web stranice koje često objavljuju relevantan i kvalitetan sadržaj. To znači da vaša web stranica ima više toga za ponuditi posjetiteljima od npr. onih web stranica koje rijetko ili nikako ne objavljuju nove sadržaje. Cijeli je Googleov pretraživački algoritam usmjeren na korisničko iskustvo. Kroz postupke SEO optimizacije to znači da će korisnici koji posjete vašu web stranicu biti zadovoljni njenom brzinom, sadržajem, zanimljivošću, informativnošću itd.

On page SEO optimizacija u praksi

Danas je online marketing za mnoge tvrtke postao najvažniji kanal kojim dolaze do kupaca i klijenata. S obzirom na sve izraženiju digitalizaciju društva, prodaja svih vrsta roba i usluga sve se više odvija putem interneta. Kako to izgleda u praksi? Ako web stranica vaše tvrtke nije među prvim rezultatima u Google tražilici za vama bitne ključne riječi (npr. “prodaja odjeće”, “prodaja namještaja” itd.), ostvarit ćete loše prodajne rezultate. On page SEO optimizacija za mnoge doslovno predstavlja razliku između propasti i poslovnog uspjeha.

Naravno, uvijek možete upotrijebiti pay per click marketinške alate kao što je Google AdWords čime se uz plaćanje po svakom kliku možete naći među prvim pozicijama u Googleu. No kako raste broj tvrtki koji koriste takvo oglašavanje, tako raste i cijena klika po ključnim riječima. On line optimizacija je najpovoljniji način da se dugoročno nađete među prvim pozicijama bez da stalno morate plaćati Google AdWords oglase.

Kako biste imali SEO optimiziranu web stranicu, ili primjerice web shop, najbolje je angažirati SEO stručnjaka koji će provesti sve navedene mjere. Na primjer, ako za ilustraciju nekog proizvoda koji prodajete – recimo da je to automobil – stavite sliku naziva image2355 koja teži 500 kb, tada će to samo usporiti vašu web stranicu. Takva slika neće polučiti nikakav koristan SEO efekt. No ako tu sliku imenujemo “prodaja automobila”, stavimo isto takav opis slike i optimiziramo je na razumnu veličinu, tada će ona doprinijeti boljoj poziciji cjelokupne web stranice.

on page optimizacija

Također, ako na web stranici objavljujete mjesečno korisne članke pisane prema SEO smjenicama, a koji sadrže ključne riječi bitne za vaš business, kao i relevantne i zanimljive informacije za korisnike, tada će takvi članci jako pozitivno djelovati na SEO ranking.

Korisnici koji dolaze na vašu web stranicu i odmah odlaze stvaraju visok bounce rate (odbijanje), što negativno djeluje na Google pozicije. Upravo je kvalitetan sadržaj jedan od najboljih načina kako zadržati korisnike na web stranici.

Danas je također važno imati web stranicu sa SSL certifikatom, pogotovo ako putem web stranice nešto prodajete ili skupljate korisničke informacije.

Najgora stvar za SEO jest imati linkove koji ne funkcioniraju (broken links), bilo da su stranice na koje linkovi vode prestale s radom bilo da su promijenile URL adrese. To se može lako vidjeti u Google Search Console alatu te se može napraviti redirekcija ili uklanjanje takvih linkova.

Brzina učitavanja web stranice također je jedan od ključnih faktora. On page optimizacija vodi računa o tome da vam se web stranica ne učitava predugo jer samo jedna sekunda dužeg učitavanja znači odustajanje korisnika koji će otići na neku drugu, bržu web stranicu. Web stranicu ne usporavaju samo neoptimizirani medijski sadržaji, nego i loše kodiranje, nekvalitetan hosting itd.

Koliko košta on page SEO optimizacija

Često dobivamo upite tipa “Koliko košta ona page optimizacija moga weba?”. Cijena SEO optimizacije jedinstvena je za svaku web stranicu jer nije isto kad je riječ o jednostavnoj web stranici s nekoliko podstranica ili o web shopu s tisućama artikala. Također, cijena SEO optimizacije ovisi o tome koje sve pakete usluga želite uključiti u optimizaciju.  Možemo napraviti jednokratnu on line optimizaciju, a također možemo za vas redovito pisati i blog koji će biti bogat ključnim riječima, a koji će vam donijeti nove posjetitelje i kupce.

Učinke SEO optimizacije i analizu broja posjetitelja možemo konkretno mjeriti koristeći napredne analitičke alate kao što je Google Analytics, te razne druge specijalizirane programe i alate.

Za sve informacije u vezi SEO optimizacije, kao i za besplatnu procjenu i ponudu, možete nam se javiti na info@internetske-usluge.com.

Kategorije: Izdvojeno

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.