Optimizacija slika za web stranice

Optimizacija slika za web stranice

Optimizacija slika za web stranice jedan je od ključnih elemenata u izradi weba. O optimizaciji slika ovisi brzina učitavanja web stranice, broj posjeta te zadovoljstvo korisnika, kao i vrijeme koje će posjetitelji provesti na stranici. Možemo reći da je optimizacija slika jedan od najvažnijih faktora kad je u pitanju SEO optimizacija, koja se pak odnosi na poboljšanje rezultata koje će web stranica imati u Google pretraživanju. Drugim riječima, što budete imali više SEO optimiziranih slika na svojoj web stranici, vaša će stranica imati viši, bolji položaj u rezultatima pretrage po određenim ključnim riječima.

Optimizacija slika – najvažniji detalji

Mnogi površni poznavatelji rada Google algoritma optimizaciji slika ne pridaju veliko značenje. Tako na web stranice stavljaju slike generičkog imena (tipa slika 13, file 392b…), dok opisi i ključne riječi vezano uz sliku ostaju prazni. Na taj način Google pretraživač ne može zaključiti o kakvoj je slici riječ, tj. što ona prikazuje, pa je SEO vrijednost takve slike ravna nuli. Google vrjednuje slike na način da provjerava tekstualni sadržaj povezan sa slikom, a u što spada naziv slike, Alt tekst te opis. Ako želite, možete i staviti neki naslov samoga okvira slika. Tekst vezan uz sliku uvijek treba sliku optimizirati prema ključnim riječima koje se spominju na stranici ili članku na koji se slika odnosi.

Na primjer slika koja je vezana uz ovaj članak ispravno je optimizirana prema SEO smjernicama, a što možete vidjeti dolje.

optimizacija slika SEO

Tekst vezan uz optimizaciju slika

Tekst i veličina – “kraljevi” SEO optimizacije slika

Izreka da “slika vrijedi više nego tisuću riječi” svakako se ne može primijeniti na Google koji je u suštini matematički algoritam te ne može ocijeniti “ljepotu slike”, već joj daje značenje u skladu s onim što ste uz sliku napisali. Stoga možemo reći da su ispravno napisani tekstovi, opisi i ključne riječi kraljevi svake SEO optimizacije.

Naravno, lijepe slike na vašoj web stranici mogu zadiviti posjetitelje, no koji će to posjetitelji uopće (i kako) doći ako stranica nije ispravno optimizirana? Pored izostavljanja SEO teksta vezanog uz slike, jedna od najčešćih pogrešaka u vezi sa stavljanjem slika jest ta da ljudi često kupuju stock slike sa specijaliziranih servisa tipa Fotolia te ih onda u izvornoj veličini stavljaju na svoje web stranice. Takve slike znaju biti teške i po nekoliko megabajta što jako usporava web stranicu te samim time donosi SEO penalizaciju. Tako na primjer slika veličine 2500×1500 piksela izrazito otežava prikaz weba, a uz to se nerijetko pokazuje u minijaturnoj veličini tipa 250×150 piksela te je stavljanje slike te veličine na web stranicu besmisleno.

Svaku je sliku što je moguće više potrebno smanjiti kako bi se stranica što brže učitavala jer Google u rezultatima pretraživanja daje prednost upravo brzim stranicama pošto korisnici nemaju ni vremena ni strpljenja za webove koji se sporo učitavaju. Drugim riječima, možete imati gomilu atraktivnih i velikih slika na vašoj web stranici, no koja korist kad vas posjetitelji nikad neće pronaći u Google tražilici?

Osim toga imajte na umu da ako vi imate brzu internetsku vezu i nekakav premium internetski paket, mnogi još uvijek imaju obične ili sporije internetske veze. Stoga, čak ako se vama vaša web stranica brzo otvara (na što može utjecati i spremljena memorija, tj. cookies), to ne mora biti slučaj za druge posjetitelje.

Slike za web stranicu možete smanjiti koristeći aplikacije kao što su ImageOptim te na web stranicama kao što su JPEGMini te PunyPNG. Ako su vam ti alati iz nekog razloga prekomplicirani, možete koristiti jednostavne i besplatne online uređivače slika.

Pretraga slika – dodatni posjetitelji na vašu web stranicu

Mnogi korisnici kada pretražuju neki proizvode, usluge ili ključne riječi odaberu u Google pretraživanju da im se prikažu samo slike. Kad vide ono što traže, kliknu na sliku te odu na web stranicu pročitati više o traženome pojmu. Samim time ako imate SEO optimizirane slike, one se mogu naći u vrhu takvih pretraživanja, što znači da ćete na taj način privući više posjetitelja te potencijalnih kupaca.

Sažetak: kako optimizirati slike za web stranicu

  • Naziv slike – nemojte stavljati generičke nazive već nazive koji odgovaraju tematici i ključnim riječima.
  • Alt tekst  alt tekst ili alt tag treba sadržavati ključnu riječ ili izraz koji se odnosi na sliku.
  • Opis slike – kroz jednu ili dvije rečenice ukratko opišite što slika predstavlja.
  • Tekst okvira – odnosi se na kratak opis ili komentar sadržaja slike koji će biti vidljiv posjetiteljima.
  • Veličina slike – bitno je da veličina, tj. memorija slike bude što manja, a da se pritom ne izgubi previše na kvaliteti slike. Teško je reći koja bi trebala biti optimalna veličina, no svakako izbjegavajte slike teže od nekih 150 kb.
Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.