Pisanje članka po SEO smjernicama

Pisanje članka po SEO smjernicama

Redovito pisanje i objavljivanje članaka (postova) na vašoj web-stranici ili blogu unutar nje može znatno pridonijeti boljem pozicioniranju web-stranice u Google pretraživanju. Pritom je važno da članci budu napisani prema SEO smjernicama, tj. pravilima za što bolje rezultate. Ovdje ćemo vas ukratko uputiti na koji način treba pisati članke kako bi vaš SEO rezultat bio što bolji.

Trebate znati pisati

Možda ovo na prvi pogled zvuči smiješno, ali da biste išta dobro napisali, trebate za početak imati vještinu pisanja. Osim same vještine, trebali biste poznavati pravopis i gramatiku, imati izgrađen rječnik i slično. Možda vam je sada žao što ste u školi mrzili hrvatski jezik i preskakali čitanje lektira? Nema veze, ako ne znate dobro pisati uvijek možete unajmiti content writera.

Koristite 1-2 ključne riječi

U članku se fokusirajte na najviše jednu do dvije ključne riječi. Nemojte članak natrpavati mnoštvom ključnih riječi jer biste mogli “zaraditi” penalizaciju od strane Googlea i tako stvoriti kontraefekt. Također, danas je sve popularnije korištenje tzv. long tail keywords, odnosno višečlanih ključnih riječi tipa “prodaja automobila u Zagrebu” (umjesto “automobili” ili “prodaja automobila”). Statistike pokazuju da korisnici sve više upotrebljavaju takve dugačke ključne riječi, izraze i fraze pa su long tail keywords jako učinkovite pri SEO optimizaciji.

Umetanje ključnih riječi

Gdje i na koji način koristiti ključne riječi? Postoji više opcija:

  • Naslov – u naslov (title) vašeg članka (posta) uključite ključnu riječ. Naslov neka ima maksimalno 60 znakova.
  • URL – važno je da URL ili internetska adresa (link) članka sadrži naslov članka, odnosno ključnu riječ.
  • Sadržaj – naravno, u sadržaj (body) članka također se treba jedan ili više puta spomenuti ključna riječ.
  • Meta opis – u meta opisu (meta description) treba ukratko opisati o čemu se radu u vašem članku. Taj će opis koristiti Google algoritam te će ga moći vidjeti korisnici. U meta opisu bi trebalo biti najviše 160 znakova jer većina internet pretraživača koristi maksimalno toliko znakova za opis.

Kako napraviti meta opis

Meta description ili meta opis možete napraviti na jednostavan način. Ako je vaša web-stranica bazirana na WordPressu, možete instalirati dodatak (pluginAll In One Seo Pack koji će onda automatski ispod vaših članaka unijeti polje u kojem možete napisati meta opis.

 

 

Meta opis u All In One SEP Pack

Meta opis u All In One SEP Pack

Meta opis bi trebao biti jedinstven

Nemojte pisati generičke i nezanimljive meta opise, već nastojte da budu jedinstveni jer će tako privući pažnju posjetitelja. Osim toga, ako duplicirate meta opis od nekog već postojećeg članka, dobit ćete Google penalizaciju.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.