Poslovni blog će vam povećati prodaju: saznajte kako i zašto

Poslovni blog će vam povećati prodaju: saznajte kako i zašto

Ako imate (veliku ili malu) tvrtku, obrt, agenciju i slično, tada ste naravno zainteresiranu za što veću prodaju svojih proizvoda i usluga. Pretpostavimo da imate web stranicu putem koje nudite svoju ponudu i živo ste zainteresirani da na vašoj web stranici bude što veći promet, a pogotovo ciljana publika koju zanima ono što prodajete. Na koje načine možete povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca?

Najbolji online marketing

Naravno, uvijek možete zakupiti bannere ili pomotivne članke na nekim od najposjećenijih portala. No jeste li znali da je cijena oglašavanja na najposjećenijim hrvatskim portalima ponekad čak i viša od 10.000 kn, i to za samo jednu sponzoriranu objavu ili oglas tijekom jednoga dana? Takvo si oglašavanje mogu priuštiti samo najveće tvrtke koje mjesečno na marketing troše stotine tisuća kuna.

Možete privući ciljanu publiku, tj. posjetitelje i na način da ćete se uključiti u Google AdWords oglašavanje. Bez sumnje to je pametan potez, no računajte kako je s povećanjem konkurencije i trenda digitalnog oglašavanja narasla i cijena po kliku (engl. cost per click – CPC) za određene ključne riječi. Tako da nije nemoguće da vas samo jedan klik (koji u pravilu ne mora biti konvertiran u prodaju) za neku ključnu riječ (npr. prodaja mobitela) dođe i više od 10 kn. Ako vaš oglas na Google tražilici dnevno klikne 500 posjetitelja, to je 15.000 klikova mjesečno x cijena klika. Takvo vas oglašavanje može doći čak i skuplje nego zakup oglasnog prostora na vodećim portalima, mada je velika vjerojatnost da će vam se Google AdWords oglašavanje višestruko isplatiti, pod uvjetom da imate pametno osmišljenu oglašivačku kampanju.

Ipak, postoji način dugoročno vrlo efektnog i učinkovitog oglašavanja, a koje vas neće puno koštati. Da, poslovni blog je najjeftiniji način online marketinga koji će vam donijeti nove posjetitelje na web stranicu te povećati prodaju.

Poslovni blog privlači posjetitelje i kupce

Eminentna svjetska digitalna agencija HubSpot sprovela je istraživanje o učinkovitosti poslovnih blogova koje je pokazalo da čak 57% tvrtki koje pišu i ulažu blog putem njega stječu nove kupce i klijente. Čak 81% njih izjavilo je da je poslovni blog zapravo neophodan za njihovo uspješno poslovanje. Zašto je tako i kako to sve funkcionira?

poslovni blog

Pisanje poslovnog bloga stvara nove sadržaje na vašoj web stranici, što znači da se povećava content – broj stranica i postova – koje će Google indeksirati. Ako vaša konkurencija ima web stranicu s 5 podstranica tipa “O nama”, “Ponuda”, “Cijene”, “Kontakt”, “Gdje smo”, a vi imate sve to + 60 blog pametno napisanih članaka na temu proizvoda i usluga koje nudite, pogodite koga će Google prije indeksirati te pozicionirati na više mjesto u pretraživanju? Google nagrađuje web stranice koje s redovito ažurirane te s novim i svježim sadržajem. Stoga, ako uložite vrijeme i/ili novac u pisanje blog postova, vaša će pozicija u Google pretraživanju dugoročno biti sve bolja te ćete privlačiti sve više posjetitelja i kupaca.

Još k tome ako je sadržaj vašeg poslovnog bloga napisan prema ciljanim ključnim riječima te sa SEO optimizacijom koristeći neki od specijaliziranih dodataka (kao što je npr. Yoast SEO za WordPress), tada broj posjetitelja i kupaca može strelovito porasti bez velikog investiranja u marketing.

Poslovni blog stvara dugoročnu dodanu vrijednost

Najljepša stvar u vezi poslovnog bloga jest ta što vam jednom objavljeni članak dovodi posjetitelje i kupce tjednima, mjesecima i godinama nakon objavljivanja. Članak koji ste na blogu objavili prije npr. dvije godine, može vam upravo danas dovesti novog klijenta koji će pretragom po određenim ključnim riječima naići na vašu web stranicu te vam poslati upit i izvršiti narudžbu.

Poslovni blog uistinu stvara novu vrijednost za vašu tvrtku, a osim toga povećava joj ugled i online vidljivost. Korisnici će vaše blog članke ako su kvalitetno napisani također komentirati i dijeliti na društvenim mrežama, što će generirati online interakciju na vašem webu i donijeti vam vanjske linkove što dugoročno povećava SEO vrijednost.

Direktori i menadžeri koji upravljaju poslovanjem tvrtki i marketingom obično nisu svjesni snage pisane riječi i važnosti redovitog pisanja blog članaka te koliki to utjecaj ima na poziciju u Google pretraživanju. Zbog neinformiranosti vam se može dogoditi da vas konkurencija koja je uložila u poslovni blog debelo prestigne te vam preuzme posjetitelje i kupce. Izraz “Content is King” (koji se pripisuje Billu Gatesu) nije tek prazna uzrečica već stvarnost današnjeg online marketinga.

Pretvaranje posjetitelja web stranice u kupce

Na koji način možete posjetitelje web stranice koji vam dođu putem bloga “pretvoriti” u kupce? Prije svega, objave na blogu trebaju biti kvalitetno napisane i jezično ispravne, bez pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. Na taj će način posjetitelji osjetiti profesionalnost i poslovnu ozbiljnost koja stoji iza bloga, te će steći povjerenje u vaš brend, proizvode i usluge. Zbog toga je nužno da vaš blog piše jezični stručnjak, odnosno osoba koja dobro poznaje pravila hrvatskoga književnoga jezika (ako je blog na hrvatskome jeziku).

poslovni blog SEO

Sadržaj onoga što objavljujete treba biti zanimljiv, aktualan i privlačan. Pri pisanju bloga uvijek si trebate postaviti pitanja poput “Hoće li ovaj članak biti koristan čitateljima?”; “Kako da napišem nešto originalno i drukčije od ostalih?”; “Je li članak potkrijepljen relevantnim poveznicama i interesantnim slikama?”; “Je li naslov privlači pažnju?” i slično.

Jedino će kvalitetno napisani članci generirati promet na vašoj web stranici te potaknuti posjetitelje da se odluče za kupnju onoga što nudite.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.