Pravo na zaborav: nestanite iz Google pretraga

Pravo na zaborav: nestanite iz Google pretraga

Među suvremena digitalna prava pojedinaca spada i tzv. pravo na zaborav. Pravo na zaborav (engl. right to be forgotten) je najkraće rečeno pravo da budete trajno uklonjeni iz rezultata pretraživanja u svjetskim internetskim tražilicama kao što je Google.

Danas se, naime, o gotovo svakoj osobi može doznati zavidna količina informacija na temelju jednostavnog pretraživanja nečijeg imena i prezimena. Da biste doznali razne informacije o pojedincima, više vam nije potreban privatni detektiv; dovoljno je guglati na zaslonu računala ili nekog drugog uređaja i u svega par klikova možete doznati razne podatke, čak i one za koje osobe koje guglate ne bi željele da su vam dostupni.

Jami me se, Mr. Google

Sve je počelo 2009. godine kada se gospodin Mario Costeja Gonzales požalio da se nakon upisivanja njegova imena i prezimena u Google u rezultatima pretraga pojavljivao podatak o prisilnoj prodaji njegove kuće koja je bila stavljena na javnu dražbu. Stvar je bila u tome što je on na kraju uspio zadržati kuću, i podatak o prodaji kuće bio je zastario te je štetio njegovom ugledu i privatnosti. G. Costeja je 5 godina tražio da se maknu sporni rezultati iz Google tražilice i konačno je Europski sud pravde 2014. presudio u njegovu korist (vidi Google vs. Costeja) te je sud naložio Googleu da iz rezultata pretraživanja izbriše sporne i zastarjele podatke.

Hrvati žele biti zaboravljeni

Danas u prosjeku oko 20 Hrvata svakog dana od Googlea traže da budu izbrisani iz rezultata pretraga. Iz cijele Europske unije Google je do sada zaprimio oko milijun i po zahtjeva. Ipak, Google u prosjeku prihvati malo više od 25% zaprimljenih zahtjeva te se svaki slučaj zasebno razmatra. Google vas uklanja iz rezultata pretraga ako ne postoji javni interes za informacije koje želite ukloniti (vaši osobni podaci, adresa, broj mobitela i slično) te ako se radi o podacima o vašem zdravlju, seksualnoj orijentaciji, rasi, vjeri ili političkoj pripadnosti. Također se brišu podaci vezani uz maloljetnike ili kaznena djela koja je netko počinio kao maloljetnik, kao i ako ste odslužili zatvorsku kaznu za djelo o kojem postoje podaci na u rezultatima pretraga, ili ako su se optužbe pokazale netočnima te ste oslobođeni.

Najčešće se traži da se uklone linkovi koji vode na Facebook, Google Groups, YouTube videosadržaje i Twitter, a potom slijede zahtjevi za uklanjanje vijesti o pojedincu s novinskih portala.

Kako podnijeti zahtjev za uklanjanje rezultata pretraživanja s Googlea

Zahtjev za uklanjanje rezultata pretraživanja možete podnijeti putem sljedećeg linka: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch

Imajte na umu da je uz zahtjev potrebno priložiti skenirani osobni identifikacijski dokument sa slikom kako bi se utvrdio vaš identitet.

 

Kategorije: IT WORLD, Razno

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.