Propravite broken linkove i poboljšajte SEO rang u Google pretragama

Propravite broken linkove i poboljšajte SEO rang u Google pretragama

Broken linkovi (u doslovnom prijevodu “slomljeni” linkovi) su nevažeći linkovi koji kad ih korisnik klikne, ne vode doslovno nigdje. Najčešće se u takvim slučajevima pokaže obavijest “404 error – Page not found”. Uglavnom je riječ o stranicama i postovima koje je administrator odnosno urednik web-sajta iz nekog razloga obrisao, npr. zbog zastarjelih informacija, ili im je promijenjena URL adresa. Koliko takve stvari utječu na SEO rang?

Postoje različita mišljenja o tome je li broken linkovi utječu na SEO rang u Google pretraživanju. Prema nekim izvorima, Google tolerira broken linkove te oni ne utječu puno na SEO rang odnosno na poziciju u Google pretragama. Ipak, bolje ih je popraviti jer svakako neće pozitivno utjecati na korisničko iskustvo. Nitko ne želi ići putevima koji ne vode nigdje, da se slikovito izrazimo. Ako na svojoj web-stranci imate velik broj broken linkova, tada će vam vjerovatno bounce rate (ili stopa napuštanja sajta) biti visok, što u konačnici negativno utječe na SEO. U svakom slučaju svakom je vlasniku web-stranice u interesu popraviti broken linkove jer će se time dugoročno unaprijediti korisničko iskustvo i SEO rang.

Kako identificirati broken linkove

Broken linkove možete najjednostavnije otkriti putem alata Google Search Console. U lijevom izborniku pod kategorijom “Indeksiranje” pokazat će vam se potkategorija “Pogreške u indeksiranju” te tu možete vidjeti sve broken linkove odnosno linkove koje je Google prepoznao kao nevažeće.

SEO rang

 

 

Google pretrage

Kako popraviti broken linkove

Ako je vaš sajt napravljen na popularnoj WordPress platformi, tada postoji vrlo jednostavan način kako možete popraviti sve broken linkove, odnosno nevažeći link automatski preusmjeriti na početnu stranicu (homepage) i poboljšati SEO rang. Rješenje za to je odličan plugin  “All 404 Redirect to Homepage” koji, kao što mu ime govori, sve nevažeće linkove preusmjerava na vašu početnu stranicu. Plugin je kompatibilan s najnovijom verzijom WordpPressa te je besplatan i iznimno jednostavan za korištenje. Do sada ima više od 100.000 aktivnih instalacija. Riječ je zapravo o najjednostavnijem rješenju za SEO redirekciju.

Google rang

 

Kategorije: SEO
Oznake: SEO rang, SEO rast

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.