Rabljena računala: gdje ih kupiti i zašto

Rabljena računala: gdje ih kupiti i zašto

Mnogi se odlučuju na kupnju rabljenih računala, bilo za privatne bilo za poslovne svrhe (opremanje ureda), ponajčešće iz jednog vrlo praktičnog razloga: rabljena računala imaju znatno nižu nabavnu cijenu od novih. Rabljena računala idealna su za skupine korisnika kao što su učenici i studenti, zatim za nezaposlene te za freelancere s ograničenim primanjima. Također su isplativa za manje tvrtke i obrte, pogotovo kada su u počecima poslovanja financijska sredstva ograničena te ih je potrebno ravnomjerno raspodijeliti na više važnih stavki.

Ako se odlučite za kupnju rabljenog računala, tada imate dvije opcije: kupnju od privatnih osoba putem nekog od oglasnika ili pak kupnju putem specijaliziranih web-shopova za prodaju rabljene računalne opreme. Naš je savjet da se svakako odlučite za ovu drugu opciju. Naime, kada kupujete rabljeno računalo putem oglasnika, tada obično nemate nikakvu garanciju ni potvrdu da je računalo ispravno i da će vas uredno služiti. Drugim riječima, na vaš kućni prag može stići neispravno računalo ili pak računalo koje nije očišćeno od virusa, malwarea, starih korisničkih podataka i slično.

Kupnja putem specijaliziranih web-shopova

S druge pak strane, kupnjom rabljenog računala putem specijaliziranog web-shopa obično dobijete godinu dana garancije (što je često isti rok garancije kao i za nova računala) te su takva računala formatirana, s instaliranim operativnim sustavom te odmah spremna za rad. Također vam se na vrijednost kupnje iznad 1000 kn nudi i besplatna dostava. Sve su to razlozi da rabljena računala kupujete u specijaliziranim trgovinama rabljene računalne opreme.

Ne samo da možete kupiti klasična stolna računala, već i rabljene laptope, monitore te rabljene servere po vrlo pristupačnim cijenama. Naravno, uvijek je bolje kupiti nešto novo ako za to imate financijskih sredstava. Ipak, mnogi si ne mogu priuštiti novo računalo pristojnih performansi te se odlučuju za kupnju rabljenog računala koje će zadovoljiti njihove potrebe.

Iako se danas već i nova računala iz donjeg tržišnog segmenta mogu nabaviti po prilično pristupačnim cijenama, za isti iznos ponekad se može kupiti rabljeno računalo boljih performansi ili pak brendirano računalo poznatog proizvođača.

 

Kategorije: Računala

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.