SEO optimizacija: 32 najvažnija SEO elementa

SEO optimizacija: 32 najvažnija SEO elementa
 1. Starost domene

Domena stara nekoliko godina svakako će imati nešto veće izglede za bolje rangiranje među tražilicama nego domena stara tek pola godine. Zato je SEO optimizacija nešto jednostavnija kod starijih nego kod novijih web stranica.

 1. Ključne riječi u imenu domene

Domena koja sadrži neku ključnu riječ ima određenu prednost nad domenom bez ključne riječi. Npr. ako prodajete cvijeće, domena prodaja-cvijeca.com imat će prednost nad domenom bez ključne riječi.

 1. Rok registracije domene

Domene registrirane na samo jednu godinu imaju slabije šanse od domena registriranih na više godina. Domene s kvalitetnim i relevantnim sadržajem obično su zakupljene nekoliko godina unaprijed, a Google je to u stanju prepoznati i uzeti u obzir.

 1. Povijest domene

Domena koja je do sada promijenila nekoliko vlasnika imat će slabije izglede jer će Google resetirati važnost te domene, ne uzimajući u obzir prethodne linkove koji vode na tu web-stranicu.

 1. Vršne domene

Vršne domene odnosno domene s nacionalnim nastavcima (.hr, .it, .de, .au i druge) imaju bolje izglede za rangiranje u pretraživanju za svaku pojedinu zemlju, no slabije rezultate za globalno pretraživanje.

 1. Domene koje točno odgovaraju upitima

Tzv. „exact-match“ domene, odnosno one koje se odnose na neki određeni pojam u pretraživanju, općenito imaju veću SEO vrijednost. Npr. za riječ „mlijeko“ koja se unosi u tražilicu, domena tipa mlijeko.com imat će najveću šansu u pretraživanju. No to vrijedi samo ako je riječ o kvalitetnoj web-stranici. One koje nisu kvalitetne, iako imaju exact-match domenu, bit će rangirane lošije od onih koje nemaju exact-match domenu, no kvalitetnije su.

 1. Ključna riječ u naslovu

Ključna riječ u naslovu web-stranice jedan je od najvažnijih sadržajnih elemenata koji šalje snažan SEO signal.

 1. Dužina sadržaja

Sadržaji odnosno tekstovi s manje riječi imaju slabije šanse u odnosu na duže tekstove.

 1. Brzina učitavanja web-stranice

I Google i Bing uzimaju u obzir faktor brzine učitavanja web-stranice. Što je učitavanje sporije, to će biti slabiji ranking u rezultatima pretraživanjima. Stoga web-stranicu ne valja opteretiti brojnim oglasima, neoptimiziranim slikama, skriptama itd.

 1. Duplicirani sadržaj

Ako na svoju web-stranicu kopirate sadržaj i tekstove s neke druge web-stranice, to će negativno utjecati na SEO rezultate, čak i ako je sadržaj djelomično izmijenjen.

 1. Optimizacija slika

Slike na web-stranici za bolje SEO rezultate treba optimizirati u smislu njihova imena, alt teksta, opisa itd.

 1. Recentne izmjene i nadogradnje

Web-stranice kojima se redovito obnavlja, izmjenjuje ili nadograđuje sadržaj u prednosti su pred statičnim stranicama na kojima npr. već par godina nije stavljeno ništa novo.

 1. Dolazni i odlazni linkovi

Linkove koji vode s vaše web-stranice na neke druge, a pogotovo dolazni linkovi koji vode do vas, također značajno utječu na SEO ranking. Što je kvaliteta tih linkova odnosno web-stranica s i na kojih vode veća, to bolje.

 1. Nefunkcionirajući linkovi

Ako na web-stranici imate linkove koji više ne funkcioniraju (broken links), tj. stranice na koje upućuju više ne postoje, imat ćete SEO penalizaciju.

 1. Kontekstualni linkovi

Linkovi unutar sadržaja odnosno teksta važniji su od linkova na praznoj stranici ili na nekim drugim mjestima, npr. u footeru ili sidebaru.

 1. Starost backlinkova

Starost linkova koji vode na vašu web-stranici također ima određeni utjecaj. Što su ti linkovi stariji, to bolje.

17. Broj riječi unutar sadržaja s linkom

Linkovi iz članka od npr. 1000 riječi vrjedniji su od linkova iz nekog kratkog teksta 25 ili 30 riječi.

 1. HTML pogreške

Pogreške u HTML kodu vaše web-stranice također negativno utječu na SEO.

 1. Kontakt informacije

Google preferira da na svojoj web-stranici imate informacije o kontaktu putem kojih vam se posjetitelji mogu obratiti, odnosno kontakt-stranicu s e-mailom, adresom, brojem telefona i slično jer time web-stranica dobiva na vjerodostojnosti.

 1. Postojanje sitemapa

Sitemap pomaže pretraživačima da vašu stranicu lakše prepoznaju i indeksiraju.

 1. Lokacija servera

Fizička lokacija servera ima određeni utjecaj na rezultate pretraživanja u odnosu na razna zemljopisna područja. Npr. ako je server vaše web-stranice fizički smješten u Americi, imat ćete u određenoj mjeri lošije rezultate za područje Hrvatske i Europe u odnosu na web-stranice sa serverom smještenim u Europi.

 1. Responzivnost

Responzivnost odnosno prilagodljivost web-stranice mobilnim uređajima danas je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na SEO.

 1. Google Analytics i Google Webmaster Tools

Neki smatraju da ako koristite ova dva alata na svojoj web-stranici, da će to imati pozitivan utjecaj na rezultate pretraživanja Googlea. Možda naprosto zato što ćete time dati Googleu više podataka.

 1. Bounce rate

Bounce rate ili stopa napuštanja web-stranice od strane posjetitelja odmah nakon dolaska također govori Googleu i drugim pretraživačima je li vaša web-stranica relevantna ili nije. Što je bounce rate veći, lošiji je SEO.

 1. Chrome Bookmarks

Google sakuplja podatke od bookmarka (traka oznaka) preglednika Chrome. Stoga, što ljudi budu više stavljali vašu web-stranicu među svoje bookmarke, to će biti bolji SEO.

 1. Broj komentara

Komentari na web-stranici, pogotovo brojni, mogu signalizirati da je riječ o nekom relevantnom sadržaju s obzirom na interakciju posjetitelja.

 1. Povijest korisnikovih pretraživanja

Web-stranice koje često posjećujete dok ste ulogirani u Google dobivaju mnogo bolji ranking pri vašem osobnom pretraživanju. Google pamti koje stranice često posjećujete te vam ih nudi među prvim izborima.

 1. Broj tweetova, lajkova i dijeljenja

Web-stranica koja ima mnoštvo Twitter tweetova i Facebook lajkova te dijeljenja ima veće šanse za bolju poziciju u Googleu.

 1. Plaćanje poreza

Vjerovali ili ne, Google prema Mozu čak i uzima u obzir je li vaša web-stranica povezana s nekom tvrtkom ili djelatnošću za koju se plaća porez. Ako jest, to bolje. Donekle malo i smiješno, s obzirom na to da je Google poznat po izbjegavanju plaćanja poreza.

 1. Pop-up oglasi i baneri

Pop-up (skočni) oglasi i iritirajući baneri su simptomatični za web-stranice loše kvalitete, stoga ih je bolje ne stavljati. Pop-up oglasi značajno utječu na bounce rate.

 1. Content farms

Web-stranice koje imaju mnoštvo tekstualnog sadržaja, no loše i irelevantne kvalitete (content farms), penalizirane su od Googlea nakon Panda algoritma. Drugim riječima, bolje vam je imati jedan kvalitetan, nego 10 bezveznih članaka. Možda se pitate kako to Google vidi? Google sve vidi 🙂

 1. Pretjerana SEO optimizacija

Ako pretjerate u stavljanju ključnih riječi, meta tagova, header tagova i slično, to će imati negativan SEO utjecaj.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.