SEO optimizacija web stranica: za bolju poziciju u Google pretragama

SEO optimizacija web stranica: za bolju poziciju u Google pretragama

Zanima vas SEO optimizacija web stranica? U ovom ćemo članku navesti glavne faktore koji utječu na poziciju neke web stranice u Google pretragama. Posebno ćemo se osvrnuti temu kao što je SEO optimizacija za WordPress s obzirom na to da je WordPress već godinama sve popularnija platforma za izradu kvalitetnih web stranica.

Kako poboljšati položaj web stranice u Googleu

Prije svega, SEO je dugotrajan proces koji zahtijeva vrijeme i strpljenje. To znači da ne postoji metoda kojom vaša web-stranica u nekoliko dana može skočiti s npr. treće stranice Googlea na prvo ili drugo mjesto prve stranice. SEO optimizacija web stranice obuhvaća razne postupke i metode, koji se mogu podijeliti na On-Page SEO optimizaciju i Off-Page SEO optimizaciju.

On-page SEO uključuje, primjerice, title tags, ispravnu strukturu URL-ova, primjerenu brzinu učitavanja web stranice, koristan i često obnavljajući sadržaj (content is king) prema ciljanim ključnim riječima, unutarnje poveznice, alt tagove i opise slika, optimizaciju snippeta, responzivnost, kvalitetne vanjske linkove, periodičnu analizu u Google Search Consoleu itd.

Off-Page SEO odnosi se na one aktivnosti koje povećavaju SEO vrijednost web stranice, no koje se ne rade direktno na samoj web stranici. To je npr. link building (izgradnja linkova s drugih web stranica koji će upućivati na vašu web stranicu), kao i aktivnosti na društvenim mrežama na kojima će se aktivno dijeliti i promovirati sadržaj.

SEO optimizacija WordPress web stranica

WordPress platforma posebno je dobra za SEO jer omogućuje veliku fleksibilnost i kreiranje SEO korisnog sadržaja. Koristeći se nekim od popularnih plugina kao što je npr. Yoast SEO, mogu se stvoriti tekstovi i sadržaji visoke SEO vrijednosti što će vašu web stranicu kroz određeno vrijeme snažno pogurati naprijed za željene ključne riječi.

SEO optimizacija WordPress web stranica

Upravo iz toga razloga sve se više velikih i malih tvrtki odlučuje na profesionalno pisanje SEO blogova koji posjetiteljima donose korisne i zanimljive informaciju, stvaraju dinamičnost i smanjuju bounce rate. Statične stranice gdje se sadržaj obnavlja jednom godišnje (ili rjeđe) su prošlost – takva mrežna mjesta naprosto ne mogu privući niti zadržati korisnike.

SEO optimizacija WordPress web stranica jednostavnija je i brža od SEO optimizacije web stranica izgrađenih na drugim platformama upravi iz navedenih razloga.

Cijena SEO optimizacije

Cijena SEO optimizacije ne može biti fiksna i uniformirana jer je svaka web stranica drugačija te cilja na točno određene ključne riječi odnosno sebi svojstveno tržište. Prije određivanja cijene SEO optimizacije potrebno je napraviti tehničku (brzina učitavanja, responzivnost…) i sadržajnu analizu weba (ključne riječi u podstranicama). Cijena također ovisi o konkurenciji – što je veća konkurencija za određene ključne riječi (npr. “prodaja automobila u Zagrebu”), to je potrebno i više SEO rada kako bi se stranica bolje rangirala.

Osim toga, kao što smo već naglasili, SEO je dugoročan proces i potrebno je minimalno 3 mjeseca rada kako bi se pojavili prvi rezultati. Ipak, SEO optimizacija se dugoročno itekako isplati jer s vremenom će vam dobri rezultati u organskom pretraživanju besplatno donositi nove posjetitelje – kupce i klijente – te nećete morati izdvajati puno novaca za primjerice Google AdWords ili Facebook oglase.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.