SEO optimizacija: budite na 1. stranici Google pretraga

SEO optimizacija: budite na 1. stranici Google pretraga

SEO optimizacija je moćna pojava. To je jedna od onih stvari o kojima prosječni korisnik svako malo nešto načuje, ali zapravo vrlo malo zna. SEO optimizacija čak je na neki način obavijena velom tajno, poput digitalne misterije koja nikako da izađe na svjetlo dana.

Prije svega, danas je više-manje svima jasno da je Google najveći “katalog” na svijetu o kojem direktno ovisi uspjeh ili neuspjeh većine firmi. Pogotovo manjih i srednjih, kao i onih koje su još neafirmirane. S tim da će taj trend biti sve veći. Prodajete li cipele, automobile, traktore, cvijeće, osiguranje, odvjetničke usluge, prevoditeljske usluge… uspjeh ili neuspjeh direktno ovisi o tome gdje vam se web stranica nalazi u Google pretragama. Na prvim mjestima 1. stranice ili na 7. mjestu 3. stranice. Razlika po vaše poslovanje je ogromna.

Ako vas Google za nekoliko ključnih riječi vezanih uz ono što prodajete stavi prvi vrhu rezultata pretraga, imate dobre šanse postati bogati. U suprotnome, čeka vas stagniranje, pa čak i poslovna propast.

Zato je SEO optimizacija tako bitna. Ona zapravo “popravlja” i “hrani” vašu web stranicu Googleu bitnim podacima prema prema kojima joj daje višu poziciju u rezultatima pretraga u odnosu na vašu konkurenciju.

 

SEO optimizacija: preko 200 bitnih faktora za Google ranking

Na Google algoritam odnosno na poziciju vaše web stranice u Google pretragama utječe preko 200 faktora. Ovdje ih nećemo nabrojati sve, ali ćemo spomenuti neke.

 • Starost domene – što je domena starija, to ima bolje šanse za više pozicije. Na primjer web stranica koja je stara pola godine i ona koja postoji već 5 godina. Mnoge web stranice ne “prežive” niti godinu dana. Zato Google daje prednost postojećim i starijim web stranicama što je i logično. Ako web stranica postoji niz godina, mnogo je veća šansa da je kvalitetnija i sadržajnija od neke potpuno nove.
 • Ključna riječ u nazivu domene – iako ovo nije toliko bitno kao prije, još uvijek je važno. Na primjer ako prodajete automobile, a domena vam ima naziv prodaja-automobila.com, imate veće šanse za bolji ranking u Googleu nego u odnosu na domenu tipa moja-stranica.com. Taj “slight edge” ponekad zna biti presudan.
 • Rok zakupljenosti domene – Google na to gleda ovako. Ako imate vrijednu domenu i važnu web stranicu, onda ćete domenu platiti godinama unaprijed. Domene i web stranice čiji vlasnici do njih ne drže obično plate domenu tek netom prije isteka registracije.
 • Ekstenzija domene – ako nudite proizvode i usluge samo na području Hrvatske, onda je dobro imati nacionalnu .hr domenu. No zato će vam globalna pozicija u Googleu biti slabija. Za one koji se žele širiti najbolje je uzeti običnu .com domenu.
 • Ključna riječ u naslovu sitea – ako npr. prodajete automobile, bitno je da u naslovu web stranice (title) bude ključna riječ tipa “prodaja automobila”. Vjerovali ili ne mnogi u naslov web-stranice ne stave ništa ili stave tek ime kompanije bez ikakve ključne riječi.
 • Pojavljivanje ključnih riječi na stranici  – što se na vašoj web stranici određena ključna riječ (ili više njih) ponavlja veći broj puta, Google će zaključiti da se o tome radi pa će vašoj web stranici dati prednost za ponavljajuću ključnu riječ.
 • Dužina sadržaja – Google daje prednost web stranicama na kojima se nalaze dugački, informativni članci. Kratki i površni članci neće vas dovesti nigdje.

SEO optimizacija web stranice

 • Aktivni SSL protokol – web stranice koje imaju https odnosno SSL protokol imaju puno bolje šanse od http web stranica.
 • Broj i snaga linkova – jedan od odlučujućih faktora. Što vaša web stranica ima veći broj kvalitetnih vanjskih linkova koji vode na nju, bolje će se pozicionirati.
 • Brzina web stranice – web stranice koje se brzo učitavaju imaju puno bolje šanse za više pozicije u Googleu od sporih web stranica.
 • Stopa odbijanja (bounce rate) – što veći broj korisnika napusti vašu web stranicu čim dođu na nju, bez da otvore neku dodatnu podstranicu ili članak, imat ćete slabiju poziciju. Znači stopa odbijanja mjeri se kao broj korisnika koji na vašem sajtu otvore ili posjete samo jednu stranicu.
 • Duplicirani sadržaj (duplicate content) – nemojte kopirati sadržaj s drugih stranica jer ćete dobiti penalizaciju od Googlea. Čak i ako ga malo promijenite, neće vam se isplatiti.
 • Optimizacija slika – općenito, dobro je na web stranici uz tekst imati i slike. Web stranica s tekstom ali bez ijedne slike lošije će se rangirati od one sa slikom. Također, slike na web stranici mogu biti odličan izvor metapodataka za Google. Zato je jako bitno voditi računa o nazivu slike, alt tekstu, opisu i sl.
 • Ažuriranje sadržaja – Google nagrađuje web stranice koje povremeno osvježavaju i ažuriraju sadržaj. Dodavajući ili brišući pojedine odlomke i općenito ako smisleno osvježavate postojeći sadržaj, dobit ćete bolje šanse za viši ranking.
 • Povijest ažuriranja – koliko se često vaša web stranica ažurira i osvježava? Tjedno, mjesečno, jednom u 5 godina? Što češće osvježavate postojeći i dodajete novi sadržaj, sajt će vam se bolje pozicionirati.

SEO optimizacija WordPress web stranica

 

 • Ključne riječi u H2, H3 podnaslovima – pišite sadržaj na način da stvarate odlomke s podnaslovima. U podnaslovima nastojte upotrijebiti vama bitne ključne riječi.
 • Kvaliteta odlaznih linkova – ako linkovi na vašoj web stranici vode na druge kvalitetne stranice, i vaš će sajt dobiti nešto na važnosti. Ako pak linkate na opskurne i sumnjive stranice, Google će vas penalizirati. To je Googleov način da vam kaže “s kim si, takvi si…”
 • Mobile friendly – ako vam web stranica nije optimizirana za mobilne uređaje, skoro pa nemate šanse za dobre pozicije u Googleu… Više o tome u idućem poglavlju.
 • Multimedija – slike, video isječci i druga multimedija Googleu je signal za kvalitetnu web stranicu. Iako što se sadržaja tiče tekst je još uvijek neprikosnoven.
 • Broken links – ako vam sajt sadrži velik broj puknutih linkova, to je Googleu signal da je sajt zastario, zapušten i nekvalitetan.
 • Dužina URL-a – sajtovi s (pre)dugačkim domenama odnosno URL-ima ima nešto slabije šanse od sajtova s kraćim domenama.
 • You Tube – video materijali s YouTubea sve se češće prikazuju među prvim rezultatima općih pretraga u Googleu. Vjerojatno zato što je Google vlasnik YouTubea 🙂 Stoga nije loše dobiti kakav backlink s nekog solidnog YouTube videa.
 • Društvene mreže – ako je vaša web stranica povezana s profilima na društvenim mrežama gdje ćete redovito dijeliti nove objave i članke, imate bolje šanse za više pozicije u Googleu. Zapravo, ne direktno. Broj lajkova koji dobijete na recimo Facebooku za neku objavu neće utjecati na SEO vrijednost i Google ranking. Prije svega, Google i Facebook su ljuti konkurenti 🙂 No s brojem pregleda i klikova na društvenim mrežama vaša će web stranica imati veću vidljivost, veći broj korisnika, odnosno bolji potencijal da vam netko ostavi ili podijeli link.

 

Kako do kvalitetnih linkova

Kvalitetni linkovi koji ćete dobiti od drugih sajtova drugi su najvažniji faktor kad je u pitanju SEO optimizacija. Prvi faktor je, naravno, sadržaj (content is king). No možemo isto tako reći da linkovi ovise o sadržaju. Ili ukratko: što više dobrog sadržaja = više boljih linkova.

Zaboravite na linkove na forumima, na umjetno stvorene linkove putem link farmi, dogovorenu razmjenu linkova itd. To su sve taktike koje ne vrijede, a neke od njih donose i više štete nego koristi. Tako primjerice na nekim servisima poput Fiverra možete za svega nekoliko dolara naći “SEO eksperta” koji će vam u vrlo kratkom roku osigurati 100 backlinkova s “kvalitetnih domena”, i to sve ručno. Naravno da su takvi pokušaji smiješni, a osim toga za vaš sajt i opasni. Google uspješno detektira pokušaje prevare i umjetno generiranih linkova te ih striktno kažnjava.

Tako Google posebno upozorava na “Link Schemes” (prijevare kupovinom linkova) te navodi na svom sajtu:  “any links intended to manipulate PageRank or a site’s ranking in Google search results may be considered part of a link scheme and a violation of Google’s Webmaster Guidelines.”

SEO cijena

Drugim riječima, ako ne želite da vam sajt trajno nestane s Google pretraga, nemojte se baviti takvim manipulacijama niti plaćati za njih.

Kako onda doći do kvalitetnih backlinkova koji će podignuti vašu web stranicu u Google pozicijama? Prije svega, za link builidng, kao i za SEO općenito, potrebno je strpljenje. Ne možete odjednom dobiti velik broj kvalitetnih linkova. Iluzorno je vjerovati da ako ste tek stvorili web stranicu, da ćete odmah dobiti backlink s Wikipedie ili Forbesa. Neophodno je raditi na stvaranju kvalitetnog sadržaja i promociji istog.

Prirodni kvalitetni linkovi zahtijevaju dakle strpljenje, aktivnost i puno rada. Da se Googleom može lako manipulirati, ne bi bio svjetska tražilica br 1.

Kako onda doći do linkova? Možete za početak analizirati web stranice konkurencije i vidjeti koji su njihovi backlinkovi. Da biste analizirali web stranicu konkurencije i otkrili koji su njihovi linkovi, trebat će vam specijalizirani alat kao što je npr. Linkminer.com.

Trebate znati i to da više vrijedi jedan dobar link s visokim page rankom, negoli velik broj linkova niske kvalitete. Zapravo, ako gradite linkove koristeći sajtove sumnjive kvalitete (spammy i off-topic sajtovi), imat ćete više štete nego koristi jer će vas Google penalizirati.

Link možete dobiti na sasvim jednostavan način, kao npr. registracijom u neki servis za besplatno oglašavanje i direktorij (tipa bika.net, www.hr, mojatvrtka.net, croatiabiz.com, http://haw.nsk.hr itd.). Možete za link building čak koristiti i LinkedIn.

Postoje naravno i strani web direktoriji koji vam mogu donijeti backlinkove. Općenito, web direktorij linkovi uglavnom nisu visoke kvalitete, no dobri su za početak.

Do linkova možete doći i na način da budete guest blogger na nekoj od drugih web stranica (naravno, ako znate nešto pametno i kvalitetno napisati) te ćete u potpisu napisanog sadržaja ostaviti svoj link.

Možete i zamoliti poslovne partnere i prijatelje da vam objavom promo članka na svojoj web stranici poklone link ili barem da ostave kratku referencu na vašu web stranicu.

link building

Jedan od popularnih načina da dobijete backlink jest i da stvorite lijepu i kvalitetnu infografiku s korisnim savjetima o nekoj temi koja će privući pažnju. Možete onda napisati da svatko može slobodno preuzeti tu infografiku na svoju web stranicu, ali uz uvjet da stave link na vaš web. Za kreirati infografike možete koristiti alate kao što su Infogram, Piktochart ili Canva. Također, infografika mora biti objavljena na način da se može lako dijeliti. Statistički, infografike se na društvenim mrežama dijele tri puta više nego ostale vrste sadržaja.

Ako je vaša infografika lijepa i kvalitetna, možete je čak objaviti na Redditu (marketing subreddits) i tako dobiti odličan link visoke kvalitete.

 

Mobile SEO optimizacija sve važnija

Kad je u pitanju SEO optimizacija web stranica, tijekom 2018. godine Google je uveo jednu veliku novinu. Naime, Google od sada za rangiranje web stranica koristi mobile-first indexing. O čemu se tu radi? Pozicija, tj. mjesto vaše web stranice u rezultatima Google pretraga od sada će ovisiti o mobile verziji vaše web stranice. Dakle, Google je dao prednost mobilnim verzijama web stranica u odnosu na desktop verzije. To znači da je sada za SEO vrijednost vaše web stranice važnije kako ona funkcionira kad je pregledavaju korisnici putem pametnih telefona i tableta, negoli korisnici koji upotrebljavaju prijenosnike i stolna računala.

To je pogotovo značajno za one web stranice koje još uvijek nemaju responzivnu verziju, tj. nisu prilagođene mobilnim uređajima. Takve će stranice početi rapidno padati u rezultatima Google pretraga i zapravo polako nestajati.

Zašto se Google odlučio na mobile-first indexing? Vrlo je jednostavno. Broj korisnika interneta koji koriste mobilne uređaje premašio je broj korisnika koji internetom surfaju koristeći prijenosna ili stolna računala. Zapravo, to se dogodilo još 2016. godine i od tada broj mobilnih korisnika samo raste. Procjenjuje se da trenutno čak oko 70% cjelokupnog internetskog prometa dolazi od strane mobilnih uređaja.

SEO optimizacija weba

Shodno tome, Google je odlučio da će prednost dati mobilnim verzijama web stranica pošto najveći broj korisnika interneta pregledava upravo takve stranice, a ne one klasične za desktop uređaje. Ako već imate responzivnu odnosno mobilnu verziju web stranice, trebate li nešto posebno učiniti da vam stranica zadrži sadašnji ranking u Google pretragama? Zapravo i ne.

U svakom slučaju kad je u pitanju SEO optimizacija web stranice, pravila ostaju ista. Postoje brojni čimbenici koji utječu na SEO vrijednost neke web stranice, a gore smo naveli tek neke.

Cijena SEO optimizacije

I na kraju, dolazimo do pitanja koliko košta SEO optimizacija. Na to pitanje nema jednostavnog odgovora jer cijena SEO optimizacije ovisi o nekoliko faktora. To su najčešće:

 • Tip i veličina web stranice (obična web stranica, web shop itd.)
 • Broj ciljanih ključnih riječi
 • Starost i trenutna SEO vrijednost web stranice
 • Snaga konkurencije (možda i odlučujući faktor)
 • Cilj SEO optimizacije (želite li biti na 1. stranici Googlea ili prvom mjestu 1. stranice itd.)
 • Predviđeni budžet

Ono što je za vas bitno jest da ne nasjedate na lažne “SEO gurue” koji će vam za šaku dolara ili kuna riješiti da vaš sajt bude na 1. mjestu u Googleu. Takvih ponuda nažalost danas ima napretek po raznim oglasnicima. Tih stotinjak kuna ili koliko već bit će vam uludo bačen novac. Superjeftine ponude za SEO ne samo da neće popraviti Google rank vaše web stranice, nego vam obično i naštete zbog linkanja sa spamerskih web stranica koje Google prije ili kasnije penalizira.

Ozbiljna SEO optimizacija koja će polučiti rezultate počinje od otprilike 1000 kn mjesečno pa nadalje, a traje minimalno 3 mjeseca. U inozemstvu su pak cijene za SEO puno više nego u Hrvatskoj, obično negdje oko 150 dolara po satu ili u prosječnom rasponu od 500 do 1000 dolara mjesečno.

cijena SEO

SEO je proces koji će vam dugoročno donijeti velike benefite za vašu web stranicu odnosno tvrtku. Kad naručite profesionalnu SEO optimizaciju, obično dobijete sljedeće:

 • Analiza vaše web stranice
 • Analiza vaše konkurencije
 • Strategija za vas najbitnijih ključnih riječi
 • Link building plan
 • Pisanje SEO optimiziranih tekstova (Yoast)
 • On-site i off-site optimizacija
 • Kompletna statistika i izvješća
 • Otklanjanje pogrešaka u Google Search Console
 • Praćenje posjeta i ponašanje korisnika

Mnogi menadžeri, direktori, vlasnici malih poduzeća i sl. ostanu neugodno iznenađeni kad nakon izrade web stranice shvate da njihove web stranice nema gotovo nigdje u Google pretragama. Uložili su 5, 10 ili 15 tisuća kuna u izradu weba i sada taj web kao da ne postoji. Tada im postaje jasno da bez SEO optimizacije web stranica kao i da nije napravljena.

Zato je jako važno uložiti u SEO optimizaciju minimalno isti iznos koji ste uložili i u izradu same web stranice, ako ne zapravo i znatno veći. Pogotovo ako znamo da SEO optimizacija nije jednokratan postupak već traje minimalno nekoliko mjeseci (a optimalno stalno, permanentno).

Jednom kad se vaš sajt probije na visoke pozicije u Google pretragama, sve što ste uložili u SEO obično će vam se višestruko vratiti.


Ako želite neobvezujuću ponudu za izradu web stranice ili SEO optimizaciju, javite nam se na info@internetske-usluge.com

 

Kategorije: Izdvojeno

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.