SEO optimizacija za WordPress

SEO optimizacija za WordPress

SEO optimizacija je neophodna ako želite da se vaša web stranica ne izgubi u bespućima milijuna drugih web stranica. SEO optimizacija podrazumijeva sitna, ali vrlo efektna poboljšanja web stranice za internetske pretraživače tipa Google.

WordPress web stranice

WordPress web stranice danas su jako popularne iz više razloga. Riječ je o jako moćnoj CMS platformi koju danas koristi sve više različitih web stranica s tendencijom rasta. Doduše WordPress sam po sebi ne nudi mogućnost uređivanja SEO faktora kao što su naslovi, meta opisi, ključne riječ i slično, niti stvara XML mapu web stranice. No jedna od divota WordPressa jest postojanje tisuća različitih dodataka (plugins) koji proširuju funkcionalnost i olakšavaju život web masterima. U tom smislu postoje mnogi SEO dodaci za WordPress, no među njima ćemo izdvojiti jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih.

SEO optimizacija – Yoast SEO dodatak

Yoast SEO je dodatak za WordPress kojemu je autor SEO guru Joost de Valk i njegov tim (poznatiji kao Yoast team). Riječ je o dodatku koji omogućuje detaljnu SEO optimizaciju web stranica, postova, članaka, slika, videa i svega što web stranica sadrži. Na primjer pri pisanju novih članaka i materijala za web stranicu Yoast SEO vam daje trenutačnu analizu ključnih riječi, naslova, meta opisa, dužine teksta, ALT opisa slika i svega onoga što je bitno za SEO optimizaciju web stranice. Riječ je o besplatnom dodatku u početnoj verziji, dok za naprednu premium verziju treba platiti 69 dolara. Yoast SEO nije jednostavan SEO alat, već će zahtijevati određeno predznanje i dosta vremena da se optimizira svaki pojedini članak, naslov, sadržaj, slika… Ipak, rezultati mogu biti spektakularni!

SEO optimizacija

Yoast SEO optimizacija

Yoast SEO dodatak nudi mnoštvo elemenata i postavki kojima možete povećati SEO potencijal ili vrijednost web stranice ili pojedinog članka, što znači bolju, višu poziciju na Google tražilici. Na slici dolje možete vidjeti screenshot unutar Yoast SEO dodatka za ovaj članak.  Kao što možete primijetiti, svi su bitni faktori obojani u zeleno – što znači da je ovaj članak izvrsno SEO optimiziran. Yoast SEO vam omogućuje da odaberete jednu ključnu riječ za koju želite visok položaj na tražilici (premium verzija dopušta više ključnih riječi) i onda na temelju nje vršite SEO optimizaciju.

Yoast SEO optimizacija

Osim Yoast SEO dodatka, postoji još i cijeli niz drugih SEO dodataka za WordPress, kao što je na primjer All In One SEO i slični. No Yoast SEO je svakako najmoćniji SEO alat koji omogućuje brz uspon na Google tražilici – pod uvjetom da imate kvalitetan sadržaj i, naravno, znate što radite.

Kvalitetan sadržaj – najmoćniji SEO faktor

Ipak, ako vaša web stranica nema kvalitetan sadržaj koji se redovito obnavlja i nadograđuje (npr. novi članci, postovi, vijesti i slično), teško da će postići veliku SEO vrijednost, čak i uz dodatke kao što je Yoast SEO. U tom je smislu kvalitetan content writer neophodan za bilu koju web stranicu koja se nada boljoj poziciji na Google tražilici. Content writer je pisac članak velike SEO vrijednosti koji vam na duže staze može osigurati veliki broj posjetitelja i visoko mjesto u Google organskom (neplaćenom) pretraživanju.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.