SEO-optimizacija

Natrag na početnu stranicu SEO-optimizacija

Što je SEO?

SEO (engl. Search Engine Optimisation) je proces prilagodbe sadržaja i programskog koda neke web-stranice s ciljem postizanja što bolje pozicije pri pretraživanju određenih ključnih riječi na pretraživačima kao što su Google, Yahoo i drugi.

Cilj SEO optimizacije

Cilj svake SEO optimizacije jest da se neka web-stranica što bolje rangira u rezultatima pretraživanja, tj. da bude prvi vrhu pretrage ili barem među prvih 10 rezultata na prvoj stranici. Istraživanja su pokazala da velika većina korisnika interneta nikada ne otvara drugu ili sljedeće stranice u rezultatima Google pretraživanja, već da se uglavnom fokusiraju na rezultate na prvoj stranici. To znači da ako vaša web-stranica nije među prvih 10, velika je vjerojatnost da je nitko neće primijetiti niti posjećivati. U skladu s tim Amerikanci imaju zgodnu poslovicu: 2nd Page Rankings: You’re the #1 Loser!

SEO kao proces

Ne postoji brza i laka SEO optimizacija koja daje instant-rezultate. Za trenutačne rezultate na Google tražilici najbolje je koristiti Google AdWords plaćene oglase. Možemo reći da je SEO optimizacija dugoročno ulaganje u što bolju poziciju vaše web-stranice na tražilicama te je dugotrajan proces čiji su rezultati vidljivi tek nakon nekoliko mjeseci i zapravo nikada ne prestaje. SEO optimizacija ima mnogo čimbenika, ali najčešće se dijeli na dva postupka:

On page optimizacija – ključne riječi, naslovi, sadržaj, opisi, friendly URL
Off page optimizacija – vanjski linkovi, izgradnja popularnosti, marketing

SEO rast

SEO rast mjeren prema Google Analytics

Važnost SEO optimizacije

Zašto se isplati ulagati u SEO bez obzira što to ne daje trenutačne rezultate? Kada za nekoliko mjeseci, ili čak godinu pa i više dana, vaša web-stranica bude prvi vrhu Google pretraživanja, posjećivat će je značajno više posjetitelja. Drugim riječima, ako putem web-stranice nudite i prodajete određene usluge i proizvode, imat ćete značajno više kupaca i veći rast prodaje nego da niste ulagali u SEO optimizaciju.

Osim toga jednom kad je vaša web-stranica među TOP rezultatima u Google pretraživanju, više ne morate plaćati Google AdWords oglase i kampanje kako bi vas kupci našli.

Možemo slobodno reći da je SEO – dugoročno gledajući – najučinkovitiji i najpovoljniji način internetskog marketinga.

Javite nam se te ćemo Vam poslati neobvezujuću ponudu za SEO optimizaciju Vaše web-stranice.  info@internetske-usluge.com