Što je hosting?

Što je hosting?

Hosting (ili web-hosting) je usluga zakupa prostora na internetskom poslužitelju (serveru) na kojem će biti smještene vaše web-stranice. Svaka web-stranica ima svoj smještaj na nekom serveru, bilo da se taj server fizički nalazi u Hrvatskoj (rjeđe) ili pak u Europi ili Americi (češće).

Cijena hostinga ovisi o tome koliko vam prostora treba: to može biti npr. 1 GB, 5 GB, 20 GB… Za većinu jednostavnih sajtova koji sadrže nekoliko stranica tipa O nama, Usluge, Kontakt i slično, dovoljno je i pola GB prostora.

Zakup hostinga obično traje 12 mjeseci, a možete ga produžiti koliko god želite. Osim samoga prostora na serveru, također se treba zakupiti i određena domena koja će predstavljati internetsku adresu vaše web-stranice (npr. www.moja-tvrtka.com; www.moj-obrt.hr i slično).

Cijena hostinga

Cijene hostinga mogu značajno varirati, no za smještaj jednostavne web-stranice platit ćete do nekih 400 kn mjesečno. Veći serverski prostor uglavnom je potreban portalima i web-shopovima koji imaju puno sadržaja, pa je onda i cijena zakupa serverskog prostora nešto veća. Kad naručujete izradu web-stranice, ako već nemate domenu i serverski prostor najbolje je to odmah dogovoriti u cijenu, kao i mjesečno ili godišnje održavanje, tako da dobijete kompletnu uslugu. Održavanje vaše web-stranice podrazumijeva da će ona biti cijelo vrijeme online, tj. da se neće dogoditi da zbog nekih smetnji ili pogrešaka bude nedostupna posjetiteljima.

Hosting tvrtke

Hosting možete zakupiti bilo gdje u svijetu ili u Hrvatskoj. Najpoznatije svjetske tvrtke za hosting su Hostgator, GoDaddy, Bluehost, iPage itd. koje su nešto povoljnije nego da hosting zakupljujete u Hrvatskoj. Ipak, poslove oko hostinga i podešavanja istoga trebali biste prepustiti stručnjacima. Stoga ako niste stručnjak za hosting, najbolje je obratiti se nekoj domaćoj tvrtki koja će vam pružiti profesionalnu uslugu.

hosting tvrtke

Kvalitetan hosting

Kako možete znati imate li kvalitetan hosting? Većina hosting tvrtki jamči 99,9 % uptime, tj. da će vaša web-stranica biti online 99,9% vremena. Ako prilikom posjećivanja vaše web-stranice vidite da je ona često nedostupna ili da se jako sporo učitava, po svoj prilici nešto nije u redu s vašim hostingom.

U tom slučaju najbolje je promijeniti hosting tvrtku te izabrati neku bolju koja će vam pružiti kvalitetniji hosting. Koja vam korist ako imate vizualno privlačnu web-stranicu ako se sporo učitava ili ako nije dostupna; u tom ćete slučaju izgubiti sve potencijalne posjetitelje i kupce.

Kategorije: Izrada weba
Oznake: hosting

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.