Što je responzivna web-stranica?

Što je responzivna web-stranica?

Danas gotovo da i ne postoje moderne web-stranice koje nisu responzivnog dizajna. Što to znači? Responzivni web-dizajn (RWD) odnosi se na prilagođavanje (engl. responsive) web-stranice uređaju odnosno veličini ekrana. Drugim riječima, takve se stranice, osim što se “normalno” prikazuju na stolnim računalima i laptopima različitih veličina, također prilagođavaju pametnim telefonima i tabletima s kojih im korisnik pristupa tako da su informacije na ekranu pregledne i čitljive.

Kad bi za svaki od uređaja s kojih možemo pristupati internetu razvijali zasebne web-stranice, to bi bio jako spor, zahtjevan i skup proces. Zbog toga je responzivni dizajn jako dobra stvar jer omogućuje trenutačnu preglednost web-stranice na svim uređajima i optimalno korisničko iskustvo.

Prednosti responzivnog dizajna

Responzivni dizajn masovnije je zaživio tek 2013. godine, što znači da je to još uvijek relativno “nova” pojava, mada je nekoliko godina u svijetu web-dizajna istovjetno što i par desetljeća u drugim tehnologijama i industrijama. Danas je većina novih web-stranica responzivna, a ako vaša još nije, vjerovatno ćete je željeti nadograditi ili potpuno promijeniti.

Glavneprednostiresponzivnog dizajna su:

  • bolji SEO
  • veća dostupnost
  • optimalno korisničko iskustvo
  • povećan broj korisnika
  • porast prodaje
  • povećanje vidljivosti brenda
  • prednost nad konkurencijom.

Ili ukratko: ako nešto prodajete putem web-stranice, svakako ćeteželjeti da je responzivna.

Kategorije: Izrada weba

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.