Kako ubrzati računalo: 5 najboljih načina za ubrzanje

Kako ubrzati računalo: 5 najboljih načina za ubrzanje

Računalo vam je sporo, neoptimizirano te vam ne služi baš najbolje? Gubite živce kad vam se Windowsi “podižu” cijelu vječnost, ili pak treba proći i nekoliko minuta prije nego što se određeni program na vašem računalu uopće pokrene? Spora računala nisu nužno samo starija računala, često se zna dogoditi da čak i nova računala nakon određenog vremena postaju jako usporena i troma u radu. Što učiniti, odnosno kako ubrzati rad računala?

 

1. Uklonite korisničku šifru

Želite li da vam se Windowsi brže podižu pri paljenju računala, tada uklonite korisničku šifru koja vam se pojavljuje na početku rada s računalom. Tu šifru možete vrlo jednostavno maknuti na način da je idete promijeniti, i onda pod novu šifru ostavite samo prazna polja. To može napraviti i za Windows 10 i za Windows 8.

kako ubrzati windows

 

2. Kupite SSD disk

Kupite i stavite SSD (solid state drive) disk u vaše računalo – to je zapravo najbolji i najefektniji način za ubrzanje računala. U usporedbi s klasičnim mehaničkim diskom (hard disk drive – HDD), SSD je neusporedivo brži, tiši, učinkovitiji, manjih dimenzija, te otporniji na fizičke šokove. Energetski je učinkovitiji te ima kraće vrijeme pristupa memoriji. Ako na SSD disk instalirate Windowse i programe koje koristite, oni će se mnogo brže pokretati i općenito rad cijelog računala bit će puno brži nego da imate samo klasični HDD disk. Ipak, SSD diskovi su skuplji od klasičnih, tako da će vas kupnja SSD diska kapaciteta npr. 240 GB stajati oko 750 kn.

kako-ubrzati-kompjuter

3. Kupite dodatnu radnu memoriju

Dodatnu radnu memoriju možete kupiti prilično jeftino, a doprinijet će nešto bržem radu vašeg računala.

radna-memorija

 

4. Zaustavite pokretanje nepotrebnih programa

Možda niste znali, ali vaše računalo kad ga upalite ima zbir određenih programa koji se u pozadini neprestano “vrte” i aktivni su bez obzira koristili li vi ih ili ne. To su tzv. polazni odnosno pozadinski programi kojih s vremenom može biti jako mnogo, pogotovo ako često instalirate razne programe a niste zapravo sigurni što radite. Velik broj pozadinskih programa iscrpit će memoriju i procesorsku snagu vašeg računala te ga mogu znatno usporiti. Zato provjerite koji su polazni i pozadinski programi uključeni na vašim Windowsima te ostavite samo najnužnije.

kako ubrzati računalo

 

5. Defragmentirajte disk

Kada defragmentirate disk, svi se pojedinačni fragmenti i fajlovi pomiču u susjedne klastere. Na taj način Windowsi lakše učitavaju takve fajlove te računalo općenito radi nešto brže. Defragmentaciju možete napraviti i na Windows 8 i na Windows 10.

 

Kategorije: Tutorijali

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.