Izgradnja linkova za bolje rezultate na tražilicama

Izgradnja linkova za bolje rezultate na tražilicama

Izgradnja linkova ili link building jedan je od najvažnijih SEO faktora koji utječu na položaj vaše web-stranice u Google pretraživanju. Bez gradnje linkova vaša web-stranica neće imati visoku poziciju na tražilicama što znači da vas ljudi naprosto neće moći naći u bespućima milijuna drugih web-stranica.

Zašto Google voli linkove

Izgradnja linkova zapravo se odnosi na postupno povećanje broja linkova (inbound links) koji s drugih web-stranica vode na vašu web-stranicu. Zašto Google tražilica uzima u obzir broj (i kvalitetu!) linkova koji vode do vas? Računica je jednostavna: što više drugih web-stranica ima link prema vama, to znači da je vaša web-stranica kvalitetnija, bolja, sadržajnija… Ili bi barem tako trebalo biti. Npr. New York Times ima oko 75.000 inbound linkova samo u zadnjih 60 dana koji vode na tu stranicu, što je i razumljivo s obzirom na to da je riječ o jednoj od najpoznatijih svjetskih novina koju posjećuju milijuni čitatelja. Ukupan broj svih linkova (interni, eksterni itd.) povezanih  s ovom domenom je preko 2 milijuna. Zato je spomenuta web-stranica jedna od najposjećenijih na Google tražilici.

gradnja linkova

Zašto vas konkurencija pobjeđuje bez obzira na sadržaj

Možda vaša web-stranica ima bolji i kvalitetniji sadržaj, no vaši konkurenti svejedno imaju bolji rezultat u Google pretraživanju u odnosu na vas. Kako se to može dogoditi? Najčešće je uzrok upravo kvalitetna gradnja linkova, koja je, kako smo rekli, jedan od najmoćnijih SEO alata. Najveća je ironija u tome da vi možda imate bolji sadržaj, bolji proizvod ili bolju uslugu nego vaši konkurenti, no mnogi posjetitelji to nikada neće saznati jer će prije kliknuti na konkurenciju, a vašu web-stranicu možda neće ni pronaći.

Kako povećati broj linkova koji vode do vas

Gradnja linkova u suštini predstavlja povećanje broja linkova koji vode do vaše web-stranice. Broj linkova može se povećati na umjetan način, tako da nekome platite da vašu web-stranicu prijavi na druge stranice opskurnog sadržaja koje služe zapravo samo kao link farme. To će možda dovesti do nešto boljih kratkoročnih rezultata, no dugoročno će vam jako naštetiti, pa vas naposljetku Google čak može i potpuno penalizirati (izbaciti iz rezultata pretraživanja). Kupovanje linkova, pogotovo sa spamerskih i sličnih stranica, siguran je put u SEO propast.

Link farme su tako zapravo umjetno stvorene web-stranice bez ikakve druge svrhe osim da pružaju linkove, a sve u cilju da se nadmudri Googleov algoritam pa da Google povjeruje da je vaša stranica jako značajna jer, eto, ima puno linkova koji vode do nje. Link farme spadaju u tzv. black hat SEO, iliti crnu SEO magiju. Svi koji koriste ove ili slične metode prije ili kasnije dožive djelomičnu ili potpunu penalizaciju od Google iz koje se je kasnije teško, ako ne i nemoguće izvući…

gradnja linkova optimizacija

Kako onda zapravo povećati broj dolazećih linkova? Postoji više načina. Nastojte imate relevantan sadržaj čiju će kvalitetu posjetitelji prepoznati te će neki od njih samostalno napraviti link na vašu stranicu kao referencu. To je prirodan način da dobijete linkove. Budite pisac gost (guest writer) na drugim web-stranicama i blogovima te u svoj potpis navedite link na svoju web-stranicu. Ako imate online profil na nekom portalu, postavite ispod svojih podataka i svoj link. Surađujte s drugim web-stranicama srodnoga sadržaja, stvorite partnerske i prijateljske odnose te si dogovorite promociju i razmjenu linkova. Pišite jedan drugome testimonials (svjedočanstva o kvaliteti). Prijavite svoju web-stranicu na sve važnije pretraživače te globalne i lokalne direktorije… U svakom slučaju metoda gradnje linkova ima zaista mnogo, a ovdje smo naveli samo neke (opširnije o toj temi drugom prilikom).

Vrijednost među linkovima: od fiće do mercedesa…

S druge strane, također treba naglasiti da nije isto je li na vaš web vodi 10 linkova s nepoznatih web-stranica ili pak jedan link s, primjerice, New York Timesa (ovo zadnje je bolje). Što je veći domain authority s koje vam dolazi link, to je veća i njegova SEO vrijednost. Domain authority odnosi se na vrijednost domene u Google pretraživanju; kao što ste mogli vidjeti na gornjoj slici, domain authority za New York Times iznosi 98/100 – fantastičan rezultat!

SEO strategije

Zaključak

Izgradnja linkova nipošto nije ni brz ni jednostavan proces. Radi se o dugoročnom poslu koji iziskuje mnogo istraživanja, vremena i truda. Pod pretpostavkom da, dakako, znate što radite. No gradnja linkova može biti najučinkovitiji oblik organskoga marketinga za vašu web-stranicu, tj. marketinga koji je besplatan te se ne odnosi na kupovinu Google oglasa i sve skupljih ključnih riječi. U tom smislu riječ je o najisplativijem SEO ulaganju na duže vrijeme.

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.