Greška 404: kako nepostojeće stranice utječu na vaš SEO

Greška 404: kako nepostojeće stranice utječu na vaš SEO

Ako ste nedavno napravili redizajn i rekonfiguraciju vašeg web-sitea, promijenili domenu ili strukturu URL-ova i slično, tada je vrlo vjerovatno da neke vaše web-stranice i postovi višu nisu dostupni kroz prijašnje URL adrese. Recimo da ste imali post s adresom http://www.mojsajt.com/kategorije/vijesti/ponude koji je sada promijenjen u jednostavniji oblik http://www.mojsajt.com/ponude. Kad posjetitelji otvore vaš stari post sa starom URL adresom, ako nije napravljen URL redirection (preusmjeravanje), posjetitelji neće moći otvoriti vaš stari post već će im se prikazati obavijest “404 error” (greška 404). Ako ste imali web-site s dosta sadržaja, stranica i postova, te ste napravili konfiguraciju URL-ova, tada ćete vjerovatno imati jako puno grešaka 404.

Kako provjeriti greške 404 u indeksiranju

Ako želite provjeriti koliko vaš web-site ima 404 grešaka u indeksiranju (tj. nevažećih URL adresa), tada se jednostavno ulogirajte u Google Search Console te odaberite izbornik Indeksiranje > Pogreške u indeksiranju. Tu ćete moći vidjeti broj takvih pogrešaka te URL-ove na koje se odnose, kao i druge detalje.

greska-404

404 greške možete ispraviti na razne načine, mada to i nije uvijek sasvim jednostavno, pogotovo ako imate dosta nepostojećih stranica na koje upućuju stari URL-ovi. Ako je vaša web-stranica napravljena u WordPress platformi, tada možete instalirati plugin kao što je npr. Redirection pomoću kojeg možete dobiti zapis svih 404 grešaka i napraviti za njih 301 redirects ili preusmjeravanja.

Utječe li greška 404 na SEO vrijednost

Općenito govoreći, greške 404 ne utječu na SEO vrijednost vašeg web-sitea i njegovu poziciju u Google pretragama. Google ih tolerira i ne daje im previše značenja, smatrajući da je riječ o normalnom procesu u razvoju i mijenjaju web-stranica.

“404s are a perfectly normal part of the web…”

greške 404

Ipak, greške 404 mogu negativno utjecati na vašu poziciju u Google pretraživanju ako postoje linkovi s drugih web-stranica koji vode na vaše stare URL adrese koje više ne postoje. Takvi će linkovi, koji su vam prije poboljšavali PageRank i generirali promet, sada postati bezvrijedni. Osim toga, ako želite poboljšati korisničko iskustvo, tada ćete zasigurno željeti da se korisnicima umjesto obavijesti “greška 404” za nepostojeću stranicu pojavi neka valjana URL adresa, pa makar to bila vaša početna stranica.

 

Kategorije: SEO

O autoru

Mišo Sučević

Završio je studij hrvatskoga jezika i informacijskih znanosti. Vlasnik je digitalne agencije GNOSIS za izradu web-stranica, SEO optimizaciju, online marketing i prevoditeljske usluge. Zaljubljenik u WordPress i SEO. U slobodno vrijeme piše SEO blog, a voli i šetnje u prirodi.